У интересу Србије и БиХ да се односи поправе

У интересу БиХ и Србије да се односи двеју држава поправе с обзиром на то да су ти односи прошле и ове године имали инцидентних ситуција и то без разлога, поручио је српски члан Председништва БиХ Младен Иванић.

Република Српска 15.04.2016 | 10:49
У интересу Србије и БиХ да се односи поправе

Према речима Иванића, БиХ постаје битан партнер Србији, а и Србија још битнији економски партнер БиХ.

"Прошле године, искрен да будем, више неком фрустрацијом овде у Сарајеву било је неколико негативних догађаја. Ничим (српски премијер Александар) Вучић није заслужио оно што се десило у Сребреници. Напротив, уместо да је добио захвалност имао је напад, а показао је ширину и прешао преко тога", рекао је Иванић у интервјуу за сарајевски портал Клиx.ба.

Иванић сматра да није било вредно да ратни командант Сребренице Насер Орић, за којим је Србија расписала потерницу због сумње да је починио ратне злочине, буде разлог да се председнику Србије откаже посета Сарајеву, јер, како је рекао, показало се при томе да је реч о човеку проблематичних моралних вредности који одговара и за ствари које немају везе с ратом, а неке очито и имају.

"Није било потребно држање лекција након пресуде Радовану Караџићу и мислим да реакција из Београда није задирала у БиХ. Мислим да доминантно бошњачка политичка, академска и интелектуална елита треба схватити да је прошао рат", навео је.

Иванић сматра да је данашње генерације оптерећивати оним што се десило у прошлости је супротно свакој логици.

"Треба се окренути будућности и покушати не користити се безначајним средствима које сам споменуо за уношење тензија. То је ипак доминантно на овом учеснику разговара и мислим да није било уопће конкретних повода за тако тешке речи које су долазиле из Сарајева", рекао је.

Упитан шта БиХ губи непризнавање косовске независности, Иванић каже:

"Не бих рекао превише. Чини ми се да власти у Приштини покушавају искористити ову причу о економији како би оствариле свој циљ. БиХ је дала визе свим људима које су тражили. Власти у Приштини нису. Ми имамо стотине случајева у којима су они користили овај механизам, а ми и мислим да то није коректно. То не показује добро вољу јер људима треба омогућити да путују. Косово није једини случај где грађани БиХ путују с визама".

Сматра да покушај да се од тога направи прворазредна политичка тема није у интересу БиХ, а ни Косова.

"Надам се да ће ствари доћи у нормалу јер БиХ је спремна да олакша добивање виза, дакле да се на више мјеста грађанима Косова издају визе. БиХ је спремна да понуди и да мисија из Београда има и конзуларне дане у Приштини и то није проблематично никоме. Власти из Приштине треба да покажу спремност. Али ако ће визе и путовања бити механизам политичког притиска, то неће упалити", поручио је.

Иванић је недавно рекао да БИХ неће признати косовску независност све док је он члан Председништва БиХ, а на питање ко је од његових колега предлагао тако нешто, каже:

"Није нико тражио, али било је споменуто успут приликом посете председника Албаније. И онда је испала погрешна интерпретација и ја сам био јасан када сам рекао да није реално очекивати да БиХ, док сам ја члан Председништва БиХ, призна Косово из више разлога. Ја сам члан Председништва БиХ из реда српског народа који Косово и Метохију доживљава као своје тако да није реално очекивати да неко од Срба дигне глас за независност Косова. Сличних примера у свету има много, на пример Кина никада неће признати Тајван. Сумњам да ће и Србија, а то значи и БиХ, јер српски представници утичу на ту одлуку, бити у стању да признају самопроглашено Косово".

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

пример

15.04.2016 09:13

Све сто си рекао г.Иваницу требао си обрнуто реци па да у региону завлада мир и просперитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

15.04.2016 11:38

Сто це нам добри односи видис да је доро да се не слаземо то вама одговара за фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

15.04.2016 12:33

Иваницу из земље дембелије!?сити смо И тебе одавно!!!

ОДГОВОРИТЕ