U interesu Srbije i BiH da se odnosi poprave

U interesu BiH i Srbije da se odnosi dveju država poprave s obzirom na to da su ti odnosi prošle i ove godine imali incidentnih situcija i to bez razloga, poručio je srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

Republika Srpska 15.04.2016 | 10:49
U interesu Srbije i BiH da se odnosi poprave

Prema rečima Ivanića, BiH postaje bitan partner Srbiji, a i Srbija još bitniji ekonomski partner BiH.

"Prošle godine, iskren da budem, više nekom frustracijom ovde u Sarajevu bilo je nekoliko negativnih događaja. Ničim (srpski premijer Aleksandar) Vučić nije zaslužio ono što se desilo u Srebrenici. Naprotiv, umesto da je dobio zahvalnost imao je napad, a pokazao je širinu i prešao preko toga", rekao je Ivanić u intervjuu za sarajevski portal Klix.ba.

Ivanić smatra da nije bilo vredno da ratni komandant Srebrenice Naser Orić, za kojim je Srbija raspisala poternicu zbog sumnje da je počinio ratne zločine, bude razlog da se predsedniku Srbije otkaže poseta Sarajevu, jer, kako je rekao, pokazalo se pri tome da je reč o čoveku problematičnih moralnih vrednosti koji odgovara i za stvari koje nemaju veze s ratom, a neke očito i imaju.

"Nije bilo potrebno držanje lekcija nakon presude Radovanu Karadžiću i mislim da reakcija iz Beograda nije zadirala u BiH. Mislim da dominantno bošnjačka politička, akademska i intelektualna elita treba shvatiti da je prošao rat", naveo je.

Ivanić smatra da je današnje generacije opterećivati onim što se desilo u prošlosti je suprotno svakoj logici.

"Treba se okrenuti budućnosti i pokušati ne koristiti se beznačajnim sredstvima koje sam spomenuo za unošenje tenzija. To je ipak dominantno na ovom učesniku razgovara i mislim da nije bilo uopće konkretnih povoda za tako teške reči koje su dolazile iz Sarajeva", rekao je.

Upitan šta BiH gubi nepriznavanje kosovske nezavisnosti, Ivanić kaže:

"Ne bih rekao previše. Čini mi se da vlasti u Prištini pokušavaju iskoristiti ovu priču o ekonomiji kako bi ostvarile svoj cilj. BiH je dala vize svim ljudima koje su tražili. Vlasti u Prištini nisu. Mi imamo stotine slučajeva u kojima su oni koristili ovaj mehanizam, a mi i mislim da to nije korektno. To ne pokazuje dobro volju jer ljudima treba omogućiti da putuju. Kosovo nije jedini slučaj gde građani BiH putuju s vizama".

Smatra da pokušaj da se od toga napravi prvorazredna politička tema nije u interesu BiH, a ni Kosova.

"Nadam se da će stvari doći u normalu jer BiH je spremna da olakša dobivanje viza, dakle da se na više mjesta građanima Kosova izdaju vize. BiH je spremna da ponudi i da misija iz Beograda ima i konzularne dane u Prištini i to nije problematično nikome. Vlasti iz Prištine treba da pokažu spremnost. Ali ako će vize i putovanja biti mehanizam političkog pritiska, to neće upaliti", poručio je.

Ivanić je nedavno rekao da BIH neće priznati kosovsku nezavisnost sve dok je on član Predsedništva BiH, a na pitanje ko je od njegovih kolega predlagao tako nešto, kaže:

"Nije niko tražio, ali bilo je spomenuto usput prilikom posete predsednika Albanije. I onda je ispala pogrešna interpretacija i ja sam bio jasan kada sam rekao da nije realno očekivati da BiH, dok sam ja član Predsedništva BiH, prizna Kosovo iz više razloga. Ja sam član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda koji Kosovo i Metohiju doživljava kao svoje tako da nije realno očekivati da neko od Srba digne glas za nezavisnost Kosova. Sličnih primera u svetu ima mnogo, na primer Kina nikada neće priznati Tajvan. Sumnjam da će i Srbija, a to znači i BiH, jer srpski predstavnici utiču na tu odluku, biti u stanju da priznaju samoproglašeno Kosovo".

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

primer

15.04.2016 11:13

Sve sto si rekao g.Ivanicu trebao si obrnuto reci pa da u regionu zavlada mir i prosperitet.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

15.04.2016 13:38

Sto ce nam dobri odnosi vidis da je doro da se ne slazemo to vama odgovara za fotelje

ODGOVORITE
Name

lijan

15.04.2016 14:33

Ivanicu iz zemlje dembelije!?siti smo I tebe odavno!!!

ODGOVORITE