Заједничка истрага о нападу на Вучића

Предмет истраге напада на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници налази се у Тужилаштву БиХ и ради се заједно са Специјалним тужилаштвом Републике Српске, изјавио је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Босна и Херцеговина 15.04.2016 | 09:30
Заједничка истрага о нападу на Вучића

"Вечерње новости" сазнају да се у извјештају Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, које је достављено Специјалном тужилаштву Републике Српске, налазе имена Алмира Мердића, Елведина Химзића и Мује Диздаревића из Тешња као и Алмира Шехомеровића из Сребренице, док се за два непозната лица идентитет утврђује уз помоћ полиције Федерације БиХ.

Њима се на терет ставља пет кривичних дјела, међу којима је и тешко убиство у покушају и изазивање националне нетрпељивости.

"Мердића, Химзића и Диздаревића Агенција за истраге и заштиту /СИПА/ БиХ ухапсила је 10 дана након напада на премијера Вучића, али су послије саслушања у Тужилаштву БиХ у Сарајеву пуштени на слободу и против њих није подигнута оптужница", подсјећају "Новости".

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић потврдио је за "Новости" да је полиција прикупила више десетина доказа и снимака како појединци насрћу на српског премијера.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је раније да је полиција Републике Српске извјештај против шест лица поднијела још 1. априла и појаснио да јавност о томе није била одмах обавијештена, јер су у договору са Специјалним тужилаштвом прикупљане додатне информације.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

15.04.2016 08:48

Појео вук магарца! Чим се умеша Тужилаштво БиХ, предмет ће бити 'заборављен' у некој фиоци. Као што је то случај са већином предмета у којима су злочини почињени над Србима. Заташкавањем тих предмета, опструкцијом истрага и непроцесуирањем криваца Тужилаштво БиХ шири верску и националну нетрпељивост и дискриминише грађане БиХ српске националности поручујући им да њихове жртве нису битне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

15.04.2016 19:17

Од самог почетка, након напада на г-дина Вучића, према упутама руководних у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, а најприје директора агенције, интензивно се радило на уклањању свих доказа, како би се елиминисала свака могућност приписивања одговорности, поменутој агенцији.Све службене забиљешке, које су сачинили припадници полиције, учесници у обезбјеђењу скупа, у којима је било шта наводило на идентитет нападача, мотив напада и слично, су уништене, а полицајцима је наређено да напишу друге из којих је уклоњен компромитујући садржај.Извршено је ревидирање првобитног плана обезбјеђења скупа, а у нови план су унесене нетачне чињенице о начину обезбјеђења скупа, броју извршилаца, нарочито у зони гдје је премијер нападнут.Поставља се питање, зашто се скрива идентитет високопозиционираног руководиоца дирекције, који је дан у очи скупа пуцао из службеног пиштоља у кругу меморијалног центра. Ради се о руководиоцу бошњачке националности, што може указивати да су његове намјере биле изазивање инцидента и пребацивање кривице на друге. Друго питање које тражи одговор, зашто је у почетку била тако блага реакција министра безбједности, када је сигурно знао за многе детаље у вези са прикривањем истине о нападу на премијера Вучића. Зсигурно, како вријеме пролази овај догађај губи на значају и пада у сјену других (Сувара, банке,итд). Тешко до истине јер је неки очито не желе.

ОДГОВОРИТЕ