Zajednička istraga o napadu na Vučića

Predmet istrage napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici nalazi se u Tužilaštvu BiH i radi se zajedno sa Specijalnim tužilaštvom Republike Srpske, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Bosna i Hercegovina 15.04.2016 | 09:30
Zajednička istraga o napadu na Vučića

"Večernje novosti" saznaju da se u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, koje je dostavljeno Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, nalaze imena Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muje Dizdarevića iz Tešnja kao i Almira Šehomerovića iz Srebrenice, dok se za dva nepoznata lica identitet utvrđuje uz pomoć policije Federacije BiH.

Njima se na teret stavlja pet krivičnih djela, među kojima je i teško ubistvo u pokušaju i izazivanje nacionalne netrpeljivosti.

"Merdića, Himzića i Dizdarevića Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH uhapsila je 10 dana nakon napada na premijera Vučića, ali su poslije saslušanja u Tužilaštvu BiH u Sarajevu pušteni na slobodu i protiv njih nije podignuta optužnica", podsjećaju "Novosti".

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je za "Novosti" da je policija prikupila više desetina dokaza i snimaka kako pojedinci nasrću na srpskog premijera.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je ranije da je policija Republike Srpske izvještaj protiv šest lica podnijela još 1. aprila i pojasnio da javnost o tome nije bila odmah obaviještena, jer su u dogovoru sa Specijalnim tužilaštvom prikupljane dodatne informacije.

(Večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

15.04.2016 08:48

Pojeo vuk magarca! Čim se umeša Tužilaštvo BiH, predmet će biti 'zaboravljen' u nekoj fioci. Kao što je to slučaj sa većinom predmeta u kojima su zločini počinjeni nad Srbima. Zataškavanjem tih predmeta, opstrukcijom istraga i neprocesuiranjem krivaca Tužilaštvo BiH širi versku i nacionalnu netrpeljivost i diskriminiše građane BiH srpske nacionalnosti poručujući im da njihove žrtve nisu bitne.

ODGOVORITE
Name

kameleon

15.04.2016 19:17

Od samog početka, nakon napada na g-dina Vučića, prema uputama rukovodnih u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, a najprije direktora agencije, intenzivno se radilo na uklanjanju svih dokaza, kako bi se eliminisala svaka mogućnost pripisivanja odgovornosti, pomenutoj agenciji.Sve službene zabilješke, koje su sačinili pripadnici policije, učesnici u obezbjeđenju skupa, u kojima je bilo šta navodilo na identitet napadača, motiv napada i slično, su uništene, a policajcima je naređeno da napišu druge iz kojih je uklonjen kompromitujući sadržaj.Izvršeno je revidiranje prvobitnog plana obezbjeđenja skupa, a u novi plan su unesene netačne činjenice o načinu obezbjeđenja skupa, broju izvršilaca, naročito u zoni gdje je premijer napadnut.Postavlja se pitanje, zašto se skriva identitet visokopozicioniranog rukovodioca direkcije, koji je dan u oči skupa pucao iz službenog pištolja u krugu memorijalnog centra. Radi se o rukovodiocu bošnjačke nacionalnosti, što može ukazivati da su njegove namjere bile izazivanje incidenta i prebacivanje krivice na druge. Drugo pitanje koje traži odgovor, zašto je u početku bila tako blaga reakcija ministra bezbjednosti, kada je sigurno znao za mnoge detalje u vezi sa prikrivanjem istine o napadu na premijera Vučića. Zsigurno, kako vrijeme prolazi ovaj događaj gubi na značaju i pada u sjenu drugih (Suvara, banke,itd). Teško do istine jer je neki očito ne žele.

ODGOVORITE