САД: Корупција у БиХ преозбиљан проблем

Корупција у БиХ и даље је један од најозбиљнијих проблема, што резултује континуираном политичком и економском стагнацијом, наведено је у посљедњем извјештају америчког Стејт департмента о стању људских права и слобода.

Босна и Херцеговина 15.04.2016 | 07:00
САД: Корупција у БиХ преозбиљан проблем

Према анализи, неки политички лидери манипулишу дубоко укоријењеним етничким подјелама, слабећи демократију и владавину права, те истовремено јачајући дискриминацију у свим аспектима живота.

Додаје се да су присутна застрашивања новинара те цивилног друштва, које има ограничен приступ тачним информацијама, а тако и ограничена сазнања о одговорности лидера.

"Учестале су и погибије од експлозије мина, а ту су и примјери полицијског малтретирања, посебно осумњичених током саслушања, лоши услови у затворима, чињеница да полиција не информише осумњичене о правима, физичко злостављање затвореника...", стоји у извјештају.

Поменути су и избори 2014. године, гдје се наводи извјештај ОЕБС-а, према којем су оцијењени као фер и демократски, али да су примијећене бројне нерегуларности током процеса пребројавања.

Подјела у БиХ нарочито је, како се истиче, била видљива током обиљежавања 20. годишњице у Сребреници 11. јула 2015. године, када су демонстранти напали Александра Вучића, премијера Србије.

"Власти не укључују мањине у политички живот, а присутни су дискриминација и насиље над женама и мањинама, као и особама с инвалидитетом, те ЛГБТ популацијом", додаје се у извјештају.

Када је ријеч о слободи медија, онда се наводи да се јавни сервиси суочавају с јаким притиском власти и политичких снага. Такође, наведен је и примјер новинарке "Гласа Српске" којој је пријетио замјеник главног ревизора БиХ због текста који се тиче непотизма при запошљавању.

(Независне новине)

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

О цему ви

15.04.2016 05:23

Залосно је сто је корупција постала састани дио зивота и сто људи на то гледају као ријесење а проблем. Док се свијест градјана не промјени корупција це цвијетати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

15.04.2016 05:34

Корупције има такође у Америци и свуда по свијету исто као и у Босни! Менталитет грађана је свуда сличан по цијеломе свијету. Сви би хтјели лијепо да живе без мотике као на филму а то је немогуће. РАДИТИ СЕ СВУДА МОРА!

Name

Ја

15.04.2016 05:44

А као несто боље је у УСА!? Па ви сте га поставили, нас "дасак вјетра" са намјером да нас ојади, и финансијки и да унисти вјеру у Бога!!!!! Милорад је све унистио и обесмислио!!! Без новца смо, правде, вјере у Бога...а јос мало цемо да будемо и гладни...висе него сто јесмо!

Name

Ја

15.04.2016 05:48

@Михаило Велис РАДИТИ СЕ СВУДА МОРА? Мора, али сви да се вратимо на своја огњиста и да обрадјујемо "дједовину"...а не да радимо негдје "тамо далеко" за некога! То је једини нацин отпора и спасења за православце (и за остале који хоце)!

Name

о чему ви

15.04.2016 06:04

Да има свуда корупције ИМА, али у овом обиму теско. Да доктор неце погледати трудницу иако мозе, да сестра пролази поред болесника, да саобрацајци понуде договор, да не мозес добити ни најмању дозволу без процента, да се на јавним набавкама договара унапријед. У том обиму вјерујте ријетко где има. Корупцију у тим дрзавама не осјете обични градјани.

Name

Ре Михаило

15.04.2016 06:40

Пробај у Америци понудити 20,50 или 100 $ полицајцу који те заустави због прекорачења брзине. Након што изађеш из затвора за пар година, моћи ћеш тврдити да је корупција иста и овдје и у УСА!

Name

ФЦ

15.04.2016 06:12

САД ЈЕ ХТИО ТАКВУ ДРЗАВУ ПА САД ИЗВОЛИТЕ Ви СТЕ ГЛАВНИ ОСНИВАЦ ОВАКВЕ ДРЗАВЕ НАРАВНО ЗАЈЕДНО СА ЗАПАДОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

15.04.2016 06:28

Судство.полиција инспекторат све корумпирано.власт јавно брани корупцију и криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

15.04.2016 07:20

Па , ми смо се и борили за овакву дрзаву. Засто да је мјењамо ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.04.2016 07:35

УСА подржава (у ствари не бори се против њих) политичаре и тајкуне који раде милионске проневјере. Ово што су написали је само лијепо срочено писмо, без икаквог ефекта.

ОДГОВОРИТЕ