SAD: Korupcija u BiH preozbiljan problem

Korupcija u BiH i dalje je jedan od najozbiljnijih problema, što rezultuje kontinuiranom političkom i ekonomskom stagnacijom, navedeno je u posljednjem izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava i sloboda.

Bosna i Hercegovina 15.04.2016 | 07:00
SAD: Korupcija u BiH preozbiljan problem

Prema analizi, neki politički lideri manipulišu duboko ukorijenjenim etničkim podjelama, slabeći demokratiju i vladavinu prava, te istovremeno jačajući diskriminaciju u svim aspektima života.

Dodaje se da su prisutna zastrašivanja novinara te civilnog društva, koje ima ograničen pristup tačnim informacijama, a tako i ograničena saznanja o odgovornosti lidera.

"Učestale su i pogibije od eksplozije mina, a tu su i primjeri policijskog maltretiranja, posebno osumnjičenih tokom saslušanja, loši uslovi u zatvorima, činjenica da policija ne informiše osumnjičene o pravima, fizičko zlostavljanje zatvorenika...", stoji u izvještaju.

Pomenuti su i izbori 2014. godine, gdje se navodi izvještaj OEBS-a, prema kojem su ocijenjeni kao fer i demokratski, ali da su primijećene brojne neregularnosti tokom procesa prebrojavanja.

Podjela u BiH naročito je, kako se ističe, bila vidljiva tokom obilježavanja 20. godišnjice u Srebrenici 11. jula 2015. godine, kada su demonstranti napali Aleksandra Vučića, premijera Srbije.

"Vlasti ne uključuju manjine u politički život, a prisutni su diskriminacija i nasilje nad ženama i manjinama, kao i osobama s invaliditetom, te LGBT populacijom", dodaje se u izvještaju.

Kada je riječ o slobodi medija, onda se navodi da se javni servisi suočavaju s jakim pritiskom vlasti i političkih snaga. Takođe, naveden je i primjer novinarke "Glasa Srpske" kojoj je prijetio zamjenik glavnog revizora BiH zbog teksta koji se tiče nepotizma pri zapošljavanju.

(Nezavisne novine)

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

O cemu vi

15.04.2016 05:23

Zalosno je sto je korupcija postala sastani dio zivota i sto ljudi na to gledaju kao rijesenje a problem. Dok se svijest gradjana ne promjeni korupcija ce cvijetati....

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

15.04.2016 05:34

Корупције има такође у Америци и свуда по свијету исто као и у Босни! Менталитет грађана је свуда сличан по цијеломе свијету. Сви би хтјели лијепо да живе без мотике као на филму а то је немогуће. РАДИТИ СЕ СВУДА МОРА!

Name

Ja

15.04.2016 05:44

A kao nesto bolje je u USA!? Pa vi ste ga postavili, nas "dasak vjetra" sa namjerom da nas ojadi, i finansijki i da unisti vjeru u Boga!!!!! Milorad je sve unistio i obesmislio!!! Bez novca smo, pravde, vjere u Boga...a jos malo cemo da budemo i gladni...vise nego sto jesmo!

Name

Ja

15.04.2016 05:48

@Mihailo Velis РАДИТИ СЕ СВУДА МОРА? Mora, ali svi da se vratimo na svoja ognjista i da obradjujemo "djedovinu"...a ne da radimo negdje "tamo daleko" za nekoga! To je jedini nacin otpora i spasenja za pravoslavce (i za ostale koji hoce)!

Name

o čemu vi

15.04.2016 06:04

Da ima svuda korupcije IMA, ali u ovom obimu tesko. Da doktor nece pogledati trudnicu iako moze, da sestra prolazi pored bolesnika, da saobracajci ponude dogovor, da ne mozes dobiti ni najmanju dozvolu bez procenta, da se na javnim nabavkama dogovara unaprijed. U tom obimu vjerujte rijetko gde ima. Korupciju u tim drzavama ne osjete obični gradjani.

Name

Re Mihailo

15.04.2016 06:40

Probaj u Americi ponuditi 20,50 ili 100 $ policajcu koji te zaustavi zbog prekoračenja brzine. Nakon što izađeš iz zatvora za par godina, moći ćeš tvrditi da je korupcija ista i ovdje i u USA!

Name

FC

15.04.2016 06:12

SAD JE HTIO TAKVU DRZAVU PA SAD IZVOLITE Vi STE GLAVNI OSNIVAC OVAKVE DRZAVE NARAVNO ZAJEDNO SA ZAPADOM.

ODGOVORITE
Name

pop

15.04.2016 06:28

Sudstvo.policija inspektorat sve korumpirano.vlast javno brani korupciju i kriminal.

ODGOVORITE
Name

Superhik

15.04.2016 07:20

Pa , mi smo se i borili za ovakvu drzavu. Zasto da je mjenjamo ?

ODGOVORITE
Name

Dragan

15.04.2016 07:35

USA podržava (u stvari ne bori se protiv njih) političare i tajkune koji rade milionske pronevjere. Ovo što su napisali je samo lijepo sročeno pismo, bez ikakvog efekta.

ODGOVORITE