Шта ако Македонија буде нова Украјина?

Русија је забринута због погоршања политичке кризе у Македонији и апелује на мирно разрешење, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Свијет 14.04.2016 | 22:30
Шта ако Македонија буде нова Украјина?

"Брину нас извештаји о погоршању политичке ситуације у Македонији и сукобима до којих је дошло у Скопљу", навело је руско Министарство и позвало "све стране да покрену политички дијалог и уздрже се од погоршања кризе која траје више од годину дана", пренела је агенција Тас.

Министарство је саопштило да је "македонска опозиција још једном постала инструмент распиривања унутрашњег политичког конфликта, између осталог уз помоћ споља, са циљем да се поремети одржавање превремених избора заказаних за 5. јун, а који представљају једини демократски и легитимни начин за излазак из дуге кризе".

У саопштењу се наводи да је одржавање превремених избора "договорено у лето 2015. године, уз активно учешће Европске уније и САД, а партнери са Запада би требало да се придржавају постигнутих споразума и преузму одговорност".

"Сматрамо недопустивим погоршање крхке ситуације у Македонији, која је узрокована компликованом етничком и верском структуром у тој земљи. Примена украјинског сценарија, иницирање незаконитих акција и државни удар споља би могли да изазову дубоке потресе у Македонији и дестабилизацију ситуације на читавом Балкану", истиче се у саопштењу руског министарства.

Министарство је позвало "све политичке снаге и представнике међународне заједнице да крену путем разрешења унутрашњег македонског проблема мирним путем, уз поштовање акција и одлука легитимних власти и вођства Македоније".

Одлука председника Македоније Ђорђа Иванова да аболира одговорне за аферу "прислушкивање" подигла је тензије у иначе веома ровитој македонској политичкој ситуацији. У протекла два дана су одржавани протести грађана и опозиције против одлуке председника.

Тим поводом забринутост су изразили и САД, ЕУ, Немачка.

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан осудио је одлуку македонског председника, рекавши да су поступци македонског руководства угрозили изгледе те земље за ближе односе с ЕУ и НАТО.

Хан је довео у питање то да ли у оваквим околностима предстојећи парламентарни избори могу да буду кредибилни.

Хан је позвао македонске политичке партије и грађане да се уздрже од насиља, истичући да се криза може решити само политичким средствима.

САД су осудиле одлуку македонског председника упозоривши да ће то нашкодити шансама Македоније да уђе у НАТО и ЕУ.

И немачка влада дубоко је забринута због одлуке македонског председника и позвала све политичке актере да појачају напоре за стварање минималних услова за одржавање избора у складу са европским стандардима.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хм

14.04.2016 20:34

Почела Русија к'о Америка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

14.04.2016 22:54

А једини остали неокрзнути сулудим ратовима у еx YУ !! "Плаy статион" игрице "великих" са нама "малима" и даље се "креирају" , назалост !!

Name

Лицемјерје

15.04.2016 04:55

Какве везе има Русија са свим што се дешава у Македонији? Осим овог саопштења у коме с правом упозорава да се одвија украјински сценарио са спољним утицајем. Македонија је на путу тзв. ЕУ/НАТО интеграција, нико тамо не спомиње сарадњу са Русијом/Кином. Са друге стране је интересантна реакција управо САД и његог европског вазала Њемачке: САД су (а то знамо дефинитивно након Сноудена) прислушкивале цијели свијет, а понајвише Њемачку (укључујући и Ангелу Меркел), и сада исти ти, који нису ништа предузели да се прислушкивање заустави/осуди, осуђују македонску владу која је то исто радила и сада "само" хоће своје саучеснике у злочину да помилује. Једном ријечју: Лицемјерје.

Name

Ипас

14.04.2016 21:29

Који к се Руси брину о Македонији ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

15.04.2016 03:52

Бас се брину,него волили би да продају орузије.

Name

Бивша југословенска република Македонија

15.04.2016 06:05

А зашто се брину САД и ЕУ ?

Name

Неко из масе

15.04.2016 04:46

Не стоји Русија иза протеста опозиције него Америка.Исти сценарио користи вец деценијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фц

15.04.2016 06:33

Ово у Македонији ради САД ЕУ а задњу ријец даје ВАТИКАН ДА или НЕ а то је РАТ а ВАТИКАН це реци ДА као и у предходним примјерима да ВАТИКАН казе НЕ н еби било рата И ТО ЈЕ СИГУРНО ТАКО.