Šta ako Makedonija bude nova Ukrajina?

Rusija je zabrinuta zbog pogoršanja političke krize u Makedoniji i apeluje na mirno razrešenje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Svijet 14.04.2016 | 22:30
Šta ako Makedonija bude nova Ukrajina?

"Brinu nas izveštaji o pogoršanju političke situacije u Makedoniji i sukobima do kojih je došlo u Skoplju", navelo je rusko Ministarstvo i pozvalo "sve strane da pokrenu politički dijalog i uzdrže se od pogoršanja krize koja traje više od godinu dana", prenela je agencija Tas.

Ministarstvo je saopštilo da je "makedonska opozicija još jednom postala instrument raspirivanja unutrašnjeg političkog konflikta, između ostalog uz pomoć spolja, sa ciljem da se poremeti održavanje prevremenih izbora zakazanih za 5. jun, a koji predstavljaju jedini demokratski i legitimni način za izlazak iz duge krize".

U saopštenju se navodi da je održavanje prevremenih izbora "dogovoreno u leto 2015. godine, uz aktivno učešće Evropske unije i SAD, a partneri sa Zapada bi trebalo da se pridržavaju postignutih sporazuma i preuzmu odgovornost".

"Smatramo nedopustivim pogoršanje krhke situacije u Makedoniji, koja je uzrokovana komplikovanom etničkom i verskom strukturom u toj zemlji. Primena ukrajinskog scenarija, iniciranje nezakonitih akcija i državni udar spolja bi mogli da izazovu duboke potrese u Makedoniji i destabilizaciju situacije na čitavom Balkanu", ističe se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo je pozvalo "sve političke snage i predstavnike međunarodne zajednice da krenu putem razrešenja unutrašnjeg makedonskog problema mirnim putem, uz poštovanje akcija i odluka legitimnih vlasti i vođstva Makedonije".

Odluka predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira odgovorne za aferu "prisluškivanje" podigla je tenzije u inače veoma rovitoj makedonskoj političkoj situaciji. U protekla dva dana su održavani protesti građana i opozicije protiv odluke predsednika.

Tim povodom zabrinutost su izrazili i SAD, EU, Nemačka.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han osudio je odluku makedonskog predsednika, rekavši da su postupci makedonskog rukovodstva ugrozili izglede te zemlje za bliže odnose s EU i NATO.

Han je doveo u pitanje to da li u ovakvim okolnostima predstojeći parlamentarni izbori mogu da budu kredibilni.

Han je pozvao makedonske političke partije i građane da se uzdrže od nasilja, ističući da se kriza može rešiti samo političkim sredstvima.

SAD su osudile odluku makedonskog predsednika upozorivši da će to naškoditi šansama Makedonije da uđe u NATO i EU.

I nemačka vlada duboko je zabrinuta zbog odluke makedonskog predsednika i pozvala sve političke aktere da pojačaju napore za stvaranje minimalnih uslova za održavanje izbora u skladu sa evropskim standardima.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Hm

14.04.2016 20:34

Počela Rusija k'o Amerika.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

14.04.2016 22:54

A jedini ostali neokrznuti suludim ratovima u ex YU !! "Play station" igrice "velikih" sa nama "malima" i dalje se "kreiraju" , nazalost !!

Name

Licemjerje

15.04.2016 04:55

Kakve veze ima Rusija sa svim što se dešava u Makedoniji? Osim ovog saopštenja u kome s pravom upozorava da se odvija ukrajinski scenario sa spoljnim uticajem. Makedonija je na putu tzv. EU/NATO integracija, niko tamo ne spominje saradnju sa Rusijom/Kinom. Sa druge strane je interesantna reakcija upravo SAD i njegog evropskog vazala Njemačke: SAD su (a to znamo definitivno nakon Snoudena) prisluškivale cijeli svijet, a ponajviše Njemačku (uključujući i Angelu Merkel), i sada isti ti, koji nisu ništa preduzeli da se prisluškivanje zaustavi/osudi, osuđuju makedonsku vladu koja je to isto radila i sada "samo" hoće svoje saučesnike u zločinu da pomiluje. Jednom riječju: Licemjerje.

Name

Ipas

14.04.2016 21:29

Koji k se Rusi brinu o Makedoniji ??

ODGOVORITE
Name

kiki

15.04.2016 03:52

Bas se brinu,nego volili bi da prodaju oruzije.

Name

Bivša jugoslovenska republika Makedonija

15.04.2016 06:05

A zašto se brinu SAD i EU ?

Name

Neko iz mase

15.04.2016 04:46

Ne stoji Rusija iza protesta opozicije nego Amerika.Isti scenario koristi vec decenijama.

ODGOVORITE
Name

fc

15.04.2016 06:33

Ovo u Makedoniji radi SAD EU a zadnju rijec daje VATIKAN DA ili NE a to je RAT a VATIKAN ce reci DA kao i u predhodnim primjerima da VATIKAN kaze NE n ebi bilo rata I TO JE SIGURNO TAKO.