Свијет у чуду: БиХ је колијевка цивилизације?

Светски медији данима извештавају о босанскохерцеговачком Индијани Џонсу, Сему Османагићу, који је после "отркића пирамида" у брдима БиХ, сад налетео на ново, како тврди, по историју цивилизације круцијално откриће.

Босна и Херцеговина 14.04.2016 | 21:25
Свијет у чуду: БиХ је колијевка цивилизације?

После британских медија који су већ обрадили случај "босанског Индијане", данас о свему извештавају и руски - Руссиа Тодаy и Спутњик.

"Може звучати као наставак научно-фантастичног филма, али босански археолог који воли да се облачи као Индијана Џонс, открио је огромну камену лопту за коју верује да доказује постојање изгубљене цивилизације. Археолог др Сем Османагић открио је камен у шуми Подунавље средином марта и верује да то може бити највећа камена лопта на свету", објављује данас "Спутњик".

До сада је откривено мање од половине лопте, али Османагић процењује да би укупан обим могао износити између 1,2 и 1,5 метара. Са врло високим садржајем гвожђа, први тестови указују да би огромна лопта могла бити тежа од 30 тона, што би је чинило највецћом каменом лоптом пронађеном у Европи.

Ако се испостави да је чак и тежа, могла би да превазиђе слична открића у Костарики (за коју се верује да ју је човек направио) и у Мексику (за које се сматра да је настала природним путем) и да се прогласи највећом каменом лоптом на свету.

Османагић каже да ово откриће може да докаже да су југоисточну Европу насељавале напредне цивилизације из „далеке прошлости“, које су примењивале „високу технологију“.

Османагић је раније тврдио да се у брдима централне Босне и Херцеговине заправо налазе древне пирамиде и тунели испод земље.

Међутим, Османагицћеве тврдње о каменој лопти оспоравају други археолози који имају другачије објашњење за настанак великог камена.

Менди Едвардс са Школе за проучавање земље, атмосфере и животне средине Манчестерског универзитета истиче да је стена вероватно резултат природног процеса, односно да је настала таложењем природног минералног цемента у простор између седимената зрна.

„Постоји вероватноћа да камена лопта потиче из средњовековног, бронзаног или римског доба“, рекао је Ентони Хардинг, председник Европске асоцијације археолога.

„Али спекулације да би могло да се ради о структури старој 12.000 година је потпуна фантазија и сваком са основним знањем археологије и историје требало би да то буде јасно", каже археолог.

Погледајте прилог о каменој кугли из БиХ:

Извор: Мондо.рс

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

дон Кихот

14.04.2016 19:33

Човјек продаје маглу...сви његови радови научно непотковани и 75 године стручна јавност је његове налазе оповргла као неутемељене, прије свега пирамида у Високом,,,али воли па нека копа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

15.04.2016 03:49

Мало претјерујес.Ја сам био тамо и дефинитивно у Високом постоји несто.Мозда и нису пирамиде ал нека врста храмова 100 посто јесу. Он сигурно не копа,цовјек је направио највецу археолоску исопину у свијету и сви факултети на свијету саљу студенте у Високо на праxу. Хотели су сви попуњени.Задња пирамида у Перу је ископавана 80 година,продавацу магле. Није то твој кромпир и лук сто вадис на њиви.

Name

дон Кихот

14.04.2016 19:44

Камене кугле су одавно повезана с древне цивилизације и примјери могу се наћи широм свијета. Најпознатији од њих налазе у Костарики, гдје су откривени преко 300 гранитне кугле тежине до 14 тона. Познат као Лас Болас, они су вјеровали да су створене од стране Диqуис културу (сада изумрли). Мандy Едwардс, са Свеучилишта у Манцхестеру Сцхоол оф Еартх, атмосферских и знаности о околишу, рекао је МаилОнлине она вјерује сфера вјеројатно је направио процес 'скрућивања', гдје се стијена формирана "таложење природне минералне цемента унутар простора између наноса зрна ". У 2005. години, Османагицх тврди да је Високо долине, Босна некад били највећи човјек направио пирамиде у свијету. Рекао је да је пронашао подземне тунеле и камених блокова, које су могле бити изграђена још 12.000 прије Криста. Међутим, ове тврдње су у великој мјери сусрели са скептицизмом. Антхонy Хардинг, предсједник Еуропске удруге археолога је рекао: "нагађања да би могло бити 12.000-годишња структура испод је потпуна фантазија и било тко с основним знањем археологије и повијести треба препознати да

ОДГОВОРИТЕ
Name

И у русији

14.04.2016 19:46

И у русији га признају. Цини ми се поцасни цлан руске националне Археолоске академије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

14.04.2016 19:56

Бих је колијевка радикалног ислама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

14.04.2016 20:18

Ја да сам на твом мјесту давно бих је напустио.

Name

Геограпхy

14.04.2016 20:38

Ја лично не вјерујем да су оно пирамиде већ брдо које је усљед тектонике попримило облик пирамиде исто тако ове кугле су највјероватније исто настале природбим путем али немам ништа против да се прича да су пирамиде због туризме. Многе земље свијета продају маглу и приче о неким легендама и онда то посјећују туристи и људи купе паре што и ми не би могли. Ако неко вјерује у пирамиде нека, ако нећу помоћи нећу ни одмоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

14.04.2016 21:45

да је та пирамида одностно брдо како га називате случајно у бања луци неби се могли подносит ви из Р.србске али пошто је у Високом глумите неке стручњаке као ви снате шта је то,

ОДГОВОРИТЕ
Name

куки

14.04.2016 22:25

Треба то сад чуват има будала који ће тај камен покушат украст па продати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јудге дредд

14.04.2016 23:33

ОСМАНАГИЋА ЗА МИНИСТРА ВАЊСКИХ ПОСЛОВА :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туризам

15.04.2016 05:41

Ма да нам јос висе туриста, нек гледају у стијене али нек оставе који динар и добро је. Боље зивјети и од туризма него од контењера.

ОДГОВОРИТЕ