Svijet u čudu: BiH je kolijevka civilizacije?

Svetski mediji danima izveštavaju o bosanskohercegovačkom Indijani Džonsu, Semu Osmanagiću, koji je posle "otrkića piramida" u brdima BiH, sad naleteo na novo, kako tvrdi, po istoriju civilizacije krucijalno otkriće.

Bosna i Hercegovina 14.04.2016 | 21:25
Svijet u čudu: BiH je kolijevka civilizacije?

Posle britanskih medija koji su već obradili slučaj "bosanskog Indijane", danas o svemu izveštavaju i ruski - Russia Today i Sputnjik.

"Može zvučati kao nastavak naučno-fantastičnog filma, ali bosanski arheolog koji voli da se oblači kao Indijana Džons, otkrio je ogromnu kamenu loptu za koju veruje da dokazuje postojanje izgubljene civilizacije. Arheolog dr Sem Osmanagić otkrio je kamen u šumi Podunavlje sredinom marta i veruje da to može biti najveća kamena lopta na svetu", objavljuje danas "Sputnjik".

Do sada je otkriveno manje od polovine lopte, ali Osmanagić procenjuje da bi ukupan obim mogao iznositi između 1,2 i 1,5 metara. Sa vrlo visokim sadržajem gvožđa, prvi testovi ukazuju da bi ogromna lopta mogla biti teža od 30 tona, što bi je činilo najvecćom kamenom loptom pronađenom u Evropi.

Ako se ispostavi da je čak i teža, mogla bi da prevaziđe slična otkrića u Kostariki (za koju se veruje da ju je čovek napravio) i u Meksiku (za koje se smatra da je nastala prirodnim putem) i da se proglasi najvećom kamenom loptom na svetu.

Osmanagić kaže da ovo otkriće može da dokaže da su jugoistočnu Evropu naseljavale napredne civilizacije iz „daleke prošlosti“, koje su primenjivale „visoku tehnologiju“.

Osmanagić je ranije tvrdio da se u brdima centralne Bosne i Hercegovine zapravo nalaze drevne piramide i tuneli ispod zemlje.

Međutim, Osmanagicćeve tvrdnje o kamenoj lopti osporavaju drugi arheolozi koji imaju drugačije objašnjenje za nastanak velikog kamena.

Mendi Edvards sa Škole za proučavanje zemlje, atmosfere i životne sredine Mančesterskog univerziteta ističe da je stena verovatno rezultat prirodnog procesa, odnosno da je nastala taloženjem prirodnog mineralnog cementa u prostor između sedimenata zrna.

„Postoji verovatnoća da kamena lopta potiče iz srednjovekovnog, bronzanog ili rimskog doba“, rekao je Entoni Harding, predsednik Evropske asocijacije arheologa.

„Ali spekulacije da bi moglo da se radi o strukturi staroj 12.000 godina je potpuna fantazija i svakom sa osnovnim znanjem arheologije i istorije trebalo bi da to bude jasno", kaže arheolog.

Pogledajte prilog o kamenoj kugli iz BiH:

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

don Kihot

14.04.2016 19:33

Čovjek prodaje maglu...svi njegovi radovi naučno nepotkovani i 75 godine stručna javnost je njegove nalaze opovrgla kao neutemeljene, prije svega piramida u Visokom,,,ali voli pa neka kopa....

ODGOVORITE
Name

miki

15.04.2016 03:49

Malo pretjerujes.Ja sam bio tamo i definitivno u Visokom postoji nesto.Mozda i nisu piramide al neka vrsta hramova 100 posto jesu. On sigurno ne kopa,covjek je napravio najvecu arheolosku isopinu u svijetu i svi fakulteti na svijetu salju studente u Visoko na praxu. Hoteli su svi popunjeni.Zadnja piramida u Peru je iskopavana 80 godina,prodavacu magle. Nije to tvoj krompir i luk sto vadis na njivi.

Name

don Kihot

14.04.2016 19:44

Kamene kugle su odavno povezana s drevne civilizacije i primjeri mogu se naći širom svijeta. Najpoznatiji od njih nalaze u Kostariki, gdje su otkriveni preko 300 granitne kugle težine do 14 tona. Poznat kao Las Bolas, oni su vjerovali da su stvorene od strane Diquis kulturu (sada izumrli). Mandy Edwards, sa Sveučilišta u Manchesteru School of Earth, atmosferskih i znanosti o okolišu, rekao je MailOnline ona vjeruje sfera vjerojatno je napravio proces 'skrućivanja', gdje se stijena formirana "taloženje prirodne mineralne cementa unutar prostora između nanosa zrna ". U 2005. godini, Osmanagich tvrdi da je Visoko doline, Bosna nekad bili najveći čovjek napravio piramide u svijetu. Rekao je da je pronašao podzemne tunele i kamenih blokova, koje su mogle biti izgrađena još 12.000 prije Krista. Međutim, ove tvrdnje su u velikoj mjeri susreli sa skepticizmom. Anthony Harding, predsjednik Europske udruge arheologa je rekao: "nagađanja da bi moglo biti 12.000-godišnja struktura ispod je potpuna fantazija i bilo tko s osnovnim znanjem arheologije i povijesti treba prepoznati da

ODGOVORITE
Name

I u rusiji

14.04.2016 19:46

I u rusiji ga priznaju. Cini mi se pocasni clan ruske nacionalne Arheoloske akademije.

ODGOVORITE
Name

Md

14.04.2016 19:56

Bih je kolijevka radikalnog islama

ODGOVORITE
Name

Samo

14.04.2016 20:18

Ja da sam na tvom mjestu davno bih je napustio.

Name

Geography

14.04.2016 20:38

Ja lično ne vjerujem da su ono piramide već brdo koje je usljed tektonike poprimilo oblik piramide isto tako ove kugle su najvjerovatnije isto nastale prirodbim putem ali nemam ništa protiv da se priča da su piramide zbog turizme. Mnoge zemlje svijeta prodaju maglu i priče o nekim legendama i onda to posjećuju turisti i ljudi kupe pare što i mi ne bi mogli. Ako neko vjeruje u piramide neka, ako neću pomoći neću ni odmoći

ODGOVORITE
Name

bosanac

14.04.2016 21:45

da je ta piramida odnostno brdo kako ga nazivate slučajno u banja luci nebi se mogli podnosit vi iz R.srbske ali pošto je u Visokom glumite neke stručnjake kao vi snate šta je to,

ODGOVORITE
Name

kuki

14.04.2016 22:25

Treba to sad čuvat ima budala koji će taj kamen pokušat ukrast pa prodati.

ODGOVORITE
Name

judge dredd

14.04.2016 23:33

OSMANAGIĆA ZA MINISTRA VANJSKIH POSLOVA :-)

ODGOVORITE
Name

Turizam

15.04.2016 05:41

Ma da nam jos vise turista, nek gledaju u stijene ali nek ostave koji dinar i dobro je. Bolje zivjeti i od turizma nego od kontenjera.

ODGOVORITE