"Број 666 се односи на једног човјека"

По свему судећи, број 666, који се спомиње у Књизи откровења, ипак није посвећен самом ђаволу, него човеку од крви и меса.

Свијет 14.04.2016 | 19:52
"Број 666 се односи на једног човјека"

Наиме, број 666 се односи на Нерона, петог римског цара, свирепог човека ког историја памти као болесно амбициозну особу предану прогону хришћана.

Тако барем верује Ким Хајнс Ајцен, професорка Корнел универзитета и стручњак за рано хришћанство.

Наиме, на старогрчком језику свако слово је имало нумеричку вредност, а када у Нероновом случају свако слово саберете, добијате управо 666, такозвани знак Звери.

Наравно, многа имена могу одговарати истом збиру, али да је ипак реч о Нерону, потврђује и једна каснија верзија Књиге откровења пронађена у Египту.

И заста, с обзиром на сва злодела која је Нерон починио, али и на то када је књига настала, сасвим је могуће и логично да је аутор Јован (рођен око 15. године), о Нерону писао под шифром - 666.

Уосталом, стручњаци верују да је Откровење највероватније настало у доба владања цара Домицијана, око 95. године, али као могућност допуштају и да је књига написана управо за време Нероновог прогона хриршћана, нешто пре 70. године (владао је од 54. до 68. године).

"У овоме је мудрост: у кога је ума, нек одгонета број Звијери. Број је то једног човјека, а број му је шест стотина шездесет и шест", пише у Откровењу Јован, можда управо о Нерону, током чије владавине су страдали апостоли Петар и Павле.

Истина, за број шест ће тумачи светописамских текстова рећи и да је несавршен број и да се можда говори о злу као нечем општем и настањеном у Нерону, али будући да је и сам Јован био прогнан на острво Патмос, теорија Хајнс-Ајценове заиста има чврсту подлогу и могуће је да се аутор ипак осврће на оног од кога је морао да бежи због своје вере

Извор: Дневник.хр

Коментари / 0

Оставите коментар