"Broj 666 se odnosi na jednog čovjeka"

Po svemu sudeći, broj 666, koji se spominje u Knjizi otkrovenja, ipak nije posvećen samom đavolu, nego čoveku od krvi i mesa.

Svijet 14.04.2016 | 19:52
"Broj 666 se odnosi na jednog čovjeka"

Naime, broj 666 se odnosi na Nerona, petog rimskog cara, svirepog čoveka kog istorija pamti kao bolesno ambicioznu osobu predanu progonu hrišćana.

Tako barem veruje Kim Hajns Ajcen, profesorka Kornel univerziteta i stručnjak za rano hrišćanstvo.

Naime, na starogrčkom jeziku svako slovo je imalo numeričku vrednost, a kada u Neronovom slučaju svako slovo saberete, dobijate upravo 666, takozvani znak Zveri.

Naravno, mnoga imena mogu odgovarati istom zbiru, ali da je ipak reč o Neronu, potvrđuje i jedna kasnija verzija Knjige otkrovenja pronađena u Egiptu.

I zasta, s obzirom na sva zlodela koja je Neron počinio, ali i na to kada je knjiga nastala, sasvim je moguće i logično da je autor Jovan (rođen oko 15. godine), o Neronu pisao pod šifrom - 666.

Uostalom, stručnjaci veruju da je Otkrovenje najverovatnije nastalo u doba vladanja cara Domicijana, oko 95. godine, ali kao mogućnost dopuštaju i da je knjiga napisana upravo za vreme Neronovog progona hriršćana, nešto pre 70. godine (vladao je od 54. do 68. godine).

"U ovome je mudrost: u koga je uma, nek odgoneta broj Zvijeri. Broj je to jednog čovjeka, a broj mu je šest stotina šezdeset i šest", piše u Otkrovenju Jovan, možda upravo o Neronu, tokom čije vladavine su stradali apostoli Petar i Pavle.

Istina, za broj šest će tumači svetopisamskih tekstova reći i da je nesavršen broj i da se možda govori o zlu kao nečem opštem i nastanjenom u Neronu, ali budući da je i sam Jovan bio prognan na ostrvo Patmos, teorija Hajns-Ajcenove zaista ima čvrstu podlogu i moguće je da se autor ipak osvrće na onog od koga je morao da beži zbog svoje vere

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari / 0

Ostavite komentar