Китаровић: Усташки режим био је злочиначки

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић данас је на Пантовчаку изразила своју забринутост све већим порастом идеолошких подјела у хрватском друштву, посебно након најаве бојкота комеморације у Јасеновцу јеврејских и српских организација у Хрватској које желе указати на пораст фашизације хрватског друштва.

Регион 11.04.2016 | 13:15
Китаровић: Усташки режим био је злочиначки

Предсједница Колинда Грабар Китаровић примила је на Пантовчаку Ницхоласа Деана, посебног изасланика за питања холокауста Стате Департмента, с којим је разговарала о питањима реституције јеврејске имовине која је конфискована у Другом свјетском рату, а онда касније национализована од стране комунистичких власти у бившој Југославији.

Тема састанка била је и едукација о холокаусту те поштивање и одавање пијетета жртвама.

"Морам рећи да сам веома забринута због поновног јачања идеолошких подјела у хрватском друштву, посебно у посљедњих неколико дана везано уз обиљежавање сјећања на невине жртве Јасеновца, усташког стратишта тзв. Независне државе Хрватске", поручила је Грабар Китаровић након састанка.

"Да будем јасна, НДХ је била најмање независна, најмање је штитила интересе хрватског народа, а усташки режим био је злочиначки режим. Антифашизам је у темељима хрватског Устава, а модерна хрватска држава израсла је на темељима Домовинског рата под водством првог хрватског предсједника др. Фрање Туђмана", изјавила је Грабар Китаровић.

Грабар Китаровић је позвала све грађане Хрватске, политичке странке и оганизације, хрватску Владу и Сабор да се уједине око темељних вриједности друштва, у овом случају око заједничког обиљежавања невиних жртава Јасеновца.

Предсједница Хрватске је данас позвала на разговор и неке од судионика комеморације у Јасеновцу како би се изнашло рјешење, како би се смириле нарасле тензије и како би се достојно, са пуним уважавањем и пијететом, казала је, одала почаст жртвама Јасеновца, али и како би се друштво престало дијелити по идеолошким питањима.

Након Координације јеврејских општина, бојкот овогодишње комеморације жртвама логора Јасеновац најавили су и Српско народно вијеће (СНВ) и Вјерска заједница Бет Исраел у Хрватској, а као разлози наведени су општа атмосфера у друштву те изјаве министра културе Златка Хасанбеговића.

Извор: Н1

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

мф

11.04.2016 13:52

Незнам да ли је то тако сто господа објављује или је то само маска за јавност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

11.04.2016 14:40

Вук длаку мења али не и ћуд. Историја свијета хрвате памти по њиховим злочинима а не по борби хрвата за истину Христову и правду Божију!

Name

Србин

12.04.2016 05:11

Михаило, то вази и за Србе, зар не, а и за Босњаке...

Name

Свака јој цаст!

11.04.2016 17:37

Она бар признаје злоцине из фасистицке прослости које је њен народ уцинио и сматра их погресним. То је добар знак. Кад цемо ми имати храбрости да признамо и да се оградимо од својих дијелова фасистицке прослости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА СЕ ЗНА

12.04.2016 07:05

ХРБАТСКИ ЛОГОРИ НА СРПСКОЈ ЗЕМЉИ!

ОДГОВОРИТЕ