Kitarović: Ustaški režim bio je zločinački

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je na Pantovčaku izrazila svoju zabrinutost sve većim porastom ideoloških podjela u hrvatskom društvu, posebno nakon najave bojkota komemoracije u Jasenovcu jevrejskih i srpskih organizacija u Hrvatskoj koje žele ukazati na porast fašizacije hrvatskog društva.

Region 11.04.2016 | 13:15
Kitarović: Ustaški režim bio je zločinački

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je na Pantovčaku Nicholasa Deana, posebnog izaslanika za pitanja holokausta State Departmenta, s kojim je razgovarala o pitanjima restitucije jevrejske imovine koja je konfiskovana u Drugom svjetskom ratu, a onda kasnije nacionalizovana od strane komunističkih vlasti u bivšoj Jugoslaviji.

Tema sastanka bila je i edukacija o holokaustu te poštivanje i odavanje pijeteta žrtvama.

"Moram reći da sam veoma zabrinuta zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela u hrvatskom društvu, posebno u posljednjih nekoliko dana vezano uz obilježavanje sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, ustaškog stratišta tzv. Nezavisne države Hrvatske", poručila je Grabar Kitarović nakon sastanka.

"Da budem jasna, NDH je bila najmanje nezavisna, najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana", izjavila je Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović je pozvala sve građane Hrvatske, političke stranke i oganizacije, hrvatsku Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja nevinih žrtava Jasenovca.

Predsjednica Hrvatske je danas pozvala na razgovor i neke od sudionika komemoracije u Jasenovcu kako bi se iznašlo rješenje, kako bi se smirile narasle tenzije i kako bi se dostojno, sa punim uvažavanjem i pijetetom, kazala je, odala počast žrtvama Jasenovca, ali i kako bi se društvo prestalo dijeliti po ideološkim pitanjima.

Nakon Koordinacije jevrejskih opština, bojkot ovogodišnje komemoracije žrtvama logora Jasenovac najavili su i Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj, a kao razlozi navedeni su opšta atmosfera u društvu te izjave ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Izvor: N1

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

mf

11.04.2016 13:52

Neznam da li je to tako sto gospoda objavljuje ili je to samo maska za javnost

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

11.04.2016 14:40

Вук длаку мења али не и ћуд. Историја свијета хрвате памти по њиховим злочинима а не по борби хрвата за истину Христову и правду Божију!

Name

Srbin

12.04.2016 05:11

Mihailo, to vazi i za Srbe, zar ne, a i za Bosnjake...

Name

Svaka joj cast!

11.04.2016 17:37

Ona bar priznaje zlocine iz fasisticke proslosti koje je njen narod ucinio i smatra ih pogresnim. To je dobar znak. Kad cemo mi imati hrabrosti da priznamo i da se ogradimo od svojih dijelova fasisticke proslosti.

ODGOVORITE
Name

DA SE ZNA

12.04.2016 07:05

HRBATSKI LOGORI NA SRPSKOJ ZEMLJI!

ODGOVORITE