Први пут у сто година расте број тигрова у свијету

Први пут после више од једног века, број дивљих тигрова у свету - у шумама од Русије до Вијетнама, порастао је на око 3.890 јединки, саопштиле су у недељу групе које се баве очувањем животињских врста.

Занимљивости 11.04.2016 | 11:32
Први пут у сто година расте број тигрова у свијету

То је преокрет од последњег пребројавања 2010. године, када је број тигрова у дивљини достигао историјски минимум од око 3.200 јединки, саопштили су Светски фонд за природу (Wорлд Wилдлифе Фунд) и Глобални форум за тигрове.

У Индији је више од половина светске популације тигрова - 2.226, и то у резерватима широм те земље од јужног краја државе Керала до источних мочвара у Западном Бенгалу, утврђено је последњим пребројавањем 2014. године. Иако стручњаци сматрају да су нови бројеви разлог за славље, ипак нису прогласили да број тигрова заиста расте јер је могуће и само то да су стручњаци приметили више тигрова захваљујући савеременијим методама надзора и укључивањем више области у надзор.

Ипак ово је први пут да број тигрова расте од 1900. године, када их је у дивљини било више од 100.000.

"Важнији од самих бројева је тренд, а видимо да тренд иде у добром правцу", рекла је Џинет Хемли, потпредседница Одељења за очување дивљих животиња у Фонду.

Светски попис, састављен од података које дају државе, као и од података Међународне уније за очување природе, објављен је дан пре тродневног састанка министара 13 земаља у Њу Делхији где ће разговарати како да се удвостручи популација тигрова до 2022. у односу на најнижи број из 2010. Ипак све земље не бележе пораст броја ових великих мачака.

Русија, Индија, Бутан и Непал по најновијем попису имају већи број тигрова, док земље Југоисточне Азије немају. Те земље каскају за прве четири по мерама очувања животињских врста, и саме не пребројавају своје тигрове.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар