Prvi put u sto godina raste broj tigrova u svijetu

Prvi put posle više od jednog veka, broj divljih tigrova u svetu - u šumama od Rusije do Vijetnama, porastao je na oko 3.890 jedinki, saopštile su u nedelju grupe koje se bave očuvanjem životinjskih vrsta.

Zanimljivosti 11.04.2016 | 11:32
Prvi put u sto godina raste broj tigrova u svijetu

To je preokret od poslednjeg prebrojavanja 2010. godine, kada je broj tigrova u divljini dostigao istorijski minimum od oko 3.200 jedinki, saopštili su Svetski fond za prirodu (World Wildlife Fund) i Globalni forum za tigrove.

U Indiji je više od polovina svetske populacije tigrova - 2.226, i to u rezervatima širom te zemlje od južnog kraja države Kerala do istočnih močvara u Zapadnom Bengalu, utvrđeno je poslednjim prebrojavanjem 2014. godine. Iako stručnjaci smatraju da su novi brojevi razlog za slavlje, ipak nisu proglasili da broj tigrova zaista raste jer je moguće i samo to da su stručnjaci primetili više tigrova zahvaljujući saveremenijim metodama nadzora i uključivanjem više oblasti u nadzor.

Ipak ovo je prvi put da broj tigrova raste od 1900. godine, kada ih je u divljini bilo više od 100.000.

"Važniji od samih brojeva je trend, a vidimo da trend ide u dobrom pravcu", rekla je Džinet Hemli, potpredsednica Odeljenja za očuvanje divljih životinja u Fondu.

Svetski popis, sastavljen od podataka koje daju države, kao i od podataka Međunarodne unije za očuvanje prirode, objavljen je dan pre trodnevnog sastanka ministara 13 zemalja u Nju Delhiji gde će razgovarati kako da se udvostruči populacija tigrova do 2022. u odnosu na najniži broj iz 2010. Ipak sve zemlje ne beleže porast broja ovih velikih mačaka.

Rusija, Indija, Butan i Nepal po najnovijem popisu imaju veći broj tigrova, dok zemlje Jugoistočne Azije nemaju. Te zemlje kaskaju za prve četiri po merama očuvanja životinjskih vrsta, i same ne prebrojavaju svoje tigrove.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar