Панамска фирма користила Црвени крст

Панамска адвокатска фирма Мосак Фонсека помагала је појединим клијентима у скривању новца тако што је приказивала да су повезани с финансирањем Црвеног крста и других хуманитарних организација, показали су најновији детаљи објављени у недељу.

Свијет 11.04.2016 | 10:40
Панамска фирма користила Црвени крст

Објавили су их француски Монд, швајцарски Ле матан диманш и Сонтагс цајтунг који су део медијске мреже која има приступ Панамским документима који су процурили из компаније Мосацк Фонсека.

На тај начин су, како тврде листови, клијенти лакше отварали рачуне у банкама за своје офшор фирме прикривши тако порекло више милиона долара.

Мосацк Фонсека основала је две фондације чији је службени корисник био Црвени крст. Те фондације имале су удео у 500 компанија. Наводи се да је коришћен назив Међународни Црвени крст уместо Међународни комитет Црвеног крста.

Председник Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) Петер Маурер изјавио је да његова организација није имала никакве везе са офшор компанијама и да никада није добила никакву донацију од њих.

Гласноговорница МКЦК Клер Каплун изјавила је за медије да последња откривања за њих представљају "потпуно изненађење и шок" и додала да је употребу имена или лога групе без дозволе забрањено међународним правом.

Једанаест и по милиона докумената процурело је из компаније Мосацк Фонсека из Панаме, која је бројним светским државницима помагала у прању новца и избегавању плаћања пореза.

Међународни конзорцијум новинара истраживача (ИЦИЈ) је открио тајне документе о пословању поменуте компаније у Панами и поделио их с 80 светских медијских кућа.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар