Све у власништву Републике Српске осуђено је на пропаст

"Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања", наводи се у саопштењу те странке.

Република Српска 11.04.2016 | 22:45
Све у власништву Републике Српске осуђено је на пропаст

АФЕРА „117“

„Космос – пропаст некадашњег гиганта“

Предузеће “Космос” је већ годинама у веома тешкој ситуацији, а руководиоци, који су се свако мало мијењали, до сада су успјели сакупити више од 10 милиона КМ дуга према држави, два милиона према Инвестицооно-развојној банци Републике Српске и више од три милиона према радницима. Некадашњи гигант данас је на прагу стечаја, јер је предузећу већ дужи период блокиран рачун, а одмрзнуте су и тужбе радника који потражују вишемилионске износе на име неисплаћених зарада.

Такође, уколико предузеће „Космос“ заиста оде у класичан стечај, Република Српска би, као већински власник фирме, могла платити вишемилионске пенале пословним партнерима за неизвршене уговоре.

Наиме, „Космосу“ је блокиран рачун, а имају уговорене послове са домаћим и страним партнерима у наредне двије године. У случају неизвршења тих послова, ако се догоди стечај, већински власник (Република Српска) би морао обештетити партнере.

Осим тога, Влада је прошле године тврдила да је „Космос“ пред узлетом и довела новог директора који је требало да спаси фирму и направи брзи узлет.

Предсједник Српске Милорад Додик је, гостујући прошле године у Кини, наводно, уговорио бројне послове. Кинеска компанија која се бави прометом наоружања и војне опреме најавила је, како је обавијештена јавност у Српској, послије његове посјете, да је заинтересована за успостављање сарадње са бањалучким Ваздухопловно-ремонтним заводом “Космос” у области унапређења ракетних система.

Тако је у јавности неко вријеме владао оптимизам. Ово је требало да буде мотив за спас предузећа, како се и тврдило, а резултат је – без обзира на све – уништено предузеће.

Само бренд „Космос“ у овом тренутку вриједи око пет милиона марака, па је гурање овог предузећа у стечај, неспорно, погрешан потез.

Можда се одговор на питање зашто је власт Републике Српске дозволила пропаст овог гиганта крије и у сљедећем податку – „Космос“ посједује и десет хектара земљишта на одличној локацији у Бањалуци и јасно је да би, након тоталне пропасти предузећа, то могло прећи у грађевинско земљиште.

Некадашњи гигант „Космос“, основан је још 1958. године као установа за ремонт радарских, ракетних и рачунарских система. Од 1962. године мијења назив у Ваздухопловни технички ремонтни завод “Космос”, да би од 1976. године пословао под називом Ваздухопловни завод “Космос”. Под именом Ваздухопловни завод “Космос” био је у саставу Војске СФРЈ и Војске Републике Српске.

Данас је “Космос” а.д. Бањалука власништво Републике Српске. Умјесто да се грађани Српске поносе оваквим гигантима, власт је створила такву климу да се испоставило да је све што је у власништву Републике Српске – осуђено на пропаст.

Саопштење ПДП-а

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Топлана

11.04.2016 08:14

Кад чујем флоскуле улет, импулси, стабилан одмах идем у wц на истовар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

11.04.2016 08:14

Ови су као Куга, чега се дохвате тога више нема!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

из главе

11.04.2016 08:24

Колико се сјецам овако је било: долазе нам кредити из Русије, прво мали онда велики; кредит из УСА под најповољнијим условима јер вјерују у нас; кинези улазу милијарду за аутопут; откривена нафта.... Помозите ми ста оно јос?И знате ста је најсмјесније? Сто се и даље кунемо у њега... Па јели то залосно? Аво вехабије само сто нису усле у РС саце све да узму... Ста да узму црни Милораде? Ста? И засто? Милсис да је некоме потребна наса биједа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

11.04.2016 08:36

Вехабије одају по Козари, купују плацеве... Ја јахо 3 мјесеца по Козари да их нађем и не бил продо и ја а њих нема ни за лијека

Name

Хм...

11.04.2016 08:30

Посла нема, милиона има - али на погресном мјесту. И то стално тако иде, да не казем у недоглед. А и магарац неце треци пут запети за исти камен. Изгледа дан онај прословјековни виц висе то није. 'Студент ни да бекне на испитна питања професора. У то долази момак који разноси пице па професор наруцује кафу и гузву сијена, на ста конацно и студент проговара: само нека кафа буде несто горца.' Загорцасе нам судбину ови бивси студенти, садасње водје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

локо

11.04.2016 09:00

Додика мрзим али опозиција ме иритира смијесним саопстењима и игрицама. Доказите да вам је стало до промјене власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКИ

11.04.2016 09:20

СТА КУКАТЕ НИЈЕ СВЕ У ПАРАМА МОРАТЕ БИТИ ПАТРИЈОТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

исправка

11.04.2016 09:27

Не писе се тако него партиyети или партију-ти-љубим.