Sve u vlasništvu Republike Srpske osuđeno je na propast

"Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja", navodi se u saopštenju te stranke.

Republika Srpska 11.04.2016 | 22:45
Sve u vlasništvu Republike Srpske osuđeno je na propast

AFERA „117“

„Kosmos – propast nekadašnjeg giganta“

Preduzeće “Kosmos” je već godinama u veoma teškoj situaciji, a rukovodioci, koji su se svako malo mijenjali, do sada su uspjeli sakupiti više od 10 miliona KM duga prema državi, dva miliona prema Investicoono-razvojnoj banci Republike Srpske i više od tri miliona prema radnicima. Nekadašnji gigant danas je na pragu stečaja, jer je preduzeću već duži period blokiran račun, a odmrznute su i tužbe radnika koji potražuju višemilionske iznose na ime neisplaćenih zarada.

Takođe, ukoliko preduzeće „Kosmos“ zaista ode u klasičan stečaj, Republika Srpska bi, kao većinski vlasnik firme, mogla platiti višemilionske penale poslovnim partnerima za neizvršene ugovore.

Naime, „Kosmosu“ je blokiran račun, a imaju ugovorene poslove sa domaćim i stranim partnerima u naredne dvije godine. U slučaju neizvršenja tih poslova, ako se dogodi stečaj, većinski vlasnik (Republika Srpska) bi morao obeštetiti partnere.

Osim toga, Vlada je prošle godine tvrdila da je „Kosmos“ pred uzletom i dovela novog direktora koji je trebalo da spasi firmu i napravi brzi uzlet.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je, gostujući prošle godine u Kini, navodno, ugovorio brojne poslove. Kineska kompanija koja se bavi prometom naoružanja i vojne opreme najavila je, kako je obaviještena javnost u Srpskoj, poslije njegove posjete, da je zainteresovana za uspostavljanje saradnje sa banjalučkim Vazduhoplovno-remontnim zavodom “Kosmos” u oblasti unapređenja raketnih sistema.

Tako je u javnosti neko vrijeme vladao optimizam. Ovo je trebalo da bude motiv za spas preduzeća, kako se i tvrdilo, a rezultat je – bez obzira na sve – uništeno preduzeće.

Samo brend „Kosmos“ u ovom trenutku vrijedi oko pet miliona maraka, pa je guranje ovog preduzeća u stečaj, nesporno, pogrešan potez.

Možda se odgovor na pitanje zašto je vlast Republike Srpske dozvolila propast ovog giganta krije i u sljedećem podatku – „Kosmos“ posjeduje i deset hektara zemljišta na odličnoj lokaciji u Banjaluci i jasno je da bi, nakon totalne propasti preduzeća, to moglo preći u građevinsko zemljište.

Nekadašnji gigant „Kosmos“, osnovan je još 1958. godine kao ustanova za remont radarskih, raketnih i računarskih sistema. Od 1962. godine mijenja naziv u Vazduhoplovni tehnički remontni zavod “Kosmos”, da bi od 1976. godine poslovao pod nazivom Vazduhoplovni zavod “Kosmos”. Pod imenom Vazduhoplovni zavod “Kosmos” bio je u sastavu Vojske SFRJ i Vojske Republike Srpske.

Danas je “Kosmos” a.d. Banjaluka vlasništvo Republike Srpske. Umjesto da se građani Srpske ponose ovakvim gigantima, vlast je stvorila takvu klimu da se ispostavilo da je sve što je u vlasništvu Republike Srpske – osuđeno na propast.

Saopštenje PDP-a

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Toplana

11.04.2016 08:14

Kad čujem floskule ulet, impulsi, stabilan odmah idem u wc na istovar

ODGOVORITE
Name

Maša

11.04.2016 08:14

Ovi su kao Kuga, čega se dohvate toga više nema!!

ODGOVORITE
Name

iz glave

11.04.2016 08:24

Koliko se sjecam ovako je bilo: dolaze nam krediti iz Rusije, prvo mali onda veliki; kredit iz USA pod najpovoljnijim uslovima jer vjeruju u nas; kinezi ulazu milijardu za autoput; otkrivena nafta.... Pomozite mi sta ono jos?I znate sta je najsmjesnije? Sto se i dalje kunemo u njega... Pa jeli to zalosno? Avo vehabije samo sto nisu usle u RS sace sve da uzmu... Sta da uzmu crni Milorade? Sta? I zasto? Milsis da je nekome potrebna nasa bijeda?

ODGOVORITE
Name

Gradiska

11.04.2016 08:36

Vehabije odaju po Kozari, kupuju placeve... Ja jaho 3 mjeseca po Kozari da ih nađem i ne bil prodo i ja a njih nema ni za lijeka

Name

Hm...

11.04.2016 08:30

Posla nema, miliona ima - ali na pogresnom mjestu. I to stalno tako ide, da ne kazem u nedogled. A i magarac nece treci put zapeti za isti kamen. Izgleda dan onaj proslovjekovni vic vise to nije. 'Student ni da bekne na ispitna pitanja profesora. U to dolazi momak koji raznosi pice pa profesor narucuje kafu i guzvu sijena, na sta konacno i student progovara: samo neka kafa bude nesto gorca.' Zagorcase nam sudbinu ovi bivsi studenti, sadasnje vodje.

ODGOVORITE
Name

loko

11.04.2016 09:00

Dodika mrzim ali opozicija me iritira smijesnim saopstenjima i igricama. Dokazite da vam je stalo do promjene vlasti.

ODGOVORITE
Name

DOKI

11.04.2016 09:20

STA KUKATE NIJE SVE U PARAMA MORATE BITI PATRIJOTI.

ODGOVORITE
Name

ispravka

11.04.2016 09:27

Ne pise se tako nego partiyeti ili partiju-ti-ljubim.