Џон Кери се неће извинити Хирошими

Амерички државни секретар Јохн Керрy, који ће у понедјељак посјетити Меморијал за мир у Хирошими, неће се извинити у име Сједињених Држава за атомску бомбу бачену на тај град 1945. рекао је у недјељу навече један амерички дипломата.

Свијет 11.04.2016 | 08:00
Џон Кери се неће извинити Хирошими

"Ако ме питате је ли се државни секретар дошао у Хирошиму извинити се, одговор је не", одговорио је тај високи дужносник Стате Департмента на питање неколицине новинара.

"Али уколико ме питате је ли државни секретар, као и сви Американци и Јапанци, тужан због трагедија које су доживјели бројни наши држављани, одговор је да", додао је дипломата.

Јохн Керрy је стигао у суботу у Хирошиму у склопу дводневног скупа седам индустријски најразвијених земаља свијета (Г7), посвећена тероризму, нуклеарном разоружању и поморској безбједности. Керрyјева посјета је без преседана за једног шефа америчке дипломатије. 

Његова посјета отвара пут посјети америчког предсједника Барацка Обаме поводом Суммита шефова држава и влада крајем маја.

Шестог августа 1945. амерички бомбардер Енола Гаy је испустио атомску бомбу на Хирошиму, која је директно или од посљедица зрачења и опекотина убила 140.000 особа, што је чин за који се Сједињене Државе нису никада извиниле. 

Три дана касније Нагасаки је задесила једнака судбина, тамо је погинуло 74.000 људи.

Напади на та два града убрзали су капитулацију Јапана и завршетак Другог свјетског рата, 15. аугуста 1945.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

11.04.2016 08:17

Иако је Јапан био на погрешној страни, бацање А-бомби на Хирошиму и Нагасаки је најкукавичкији чин у историји ратовања. То је пример колико људски ум може да буде изопачен. Не само да су планирали да убију сво становништво тих градова, него су знали да ће да умре и знатан број оних који ће бити рођени деценијама након рата. Дакле, прогласили су кривим и нерођене. Геноцид без преседана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

11.04.2016 09:40

Сви знају да је САД монструм држава од самог оснивања. Колико су они зла нањели и побили свјетског становништва тешко да би се могло израчунати. Ове бомбе су биле одраз немоћи пред јапанском војском. Без обзира на којој су страни били овакав геноцид није забиљежен. Само амерканци могу побити све што се миче а да не трепну. У сваком случају више ми гаде Јапанци. Некада поносна земља самураја чије се кости сада преврћу по гробовима је допустила овакве ствари. Ја би им још више стао ногом на врат да што више потону у блато својих мизерних карактера. Тако им и треба.

ОДГОВОРИТЕ