Džon Keri se neće izviniti Hirošimi

Američki državni sekretar John Kerry, koji će u ponedjeljak posjetiti Memorijal za mir u Hirošimi, neće se izviniti u ime Sjedinjenih Država za atomsku bombu bačenu na taj grad 1945. rekao je u nedjelju naveče jedan američki diplomata.

Svijet 11.04.2016 | 08:00
Džon Keri se neće izviniti Hirošimi

"Ako me pitate je li se državni sekretar došao u Hirošimu izviniti se, odgovor je ne", odgovorio je taj visoki dužnosnik State Departmenta na pitanje nekolicine novinara.

"Ali ukoliko me pitate je li državni sekretar, kao i svi Amerikanci i Japanci, tužan zbog tragedija koje su doživjeli brojni naši državljani, odgovor je da", dodao je diplomata.

John Kerry je stigao u subotu u Hirošimu u sklopu dvodnevnog skupa sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7), posvećena terorizmu, nuklearnom razoružanju i pomorskoj bezbjednosti. Kerryjeva posjeta je bez presedana za jednog šefa američke diplomatije. 

Njegova posjeta otvara put posjeti američkog predsjednika Baracka Obame povodom Summita šefova država i vlada krajem maja.

Šestog avgusta 1945. američki bombarder Enola Gay je ispustio atomsku bombu na Hirošimu, koja je direktno ili od posljedica zračenja i opekotina ubila 140.000 osoba, što je čin za koji se Sjedinjene Države nisu nikada izvinile. 

Tri dana kasnije Nagasaki je zadesila jednaka sudbina, tamo je poginulo 74.000 ljudi.

Napadi na ta dva grada ubrzali su kapitulaciju Japana i završetak Drugog svjetskog rata, 15. augusta 1945.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

11.04.2016 08:17

Iako je Japan bio na pogrešnoj strani, bacanje A-bombi na Hirošimu i Nagasaki je najkukavičkiji čin u istoriji ratovanja. To je primer koliko ljudski um može da bude izopačen. Ne samo da su planirali da ubiju svo stanovništvo tih gradova, nego su znali da će da umre i znatan broj onih koji će biti rođeni decenijama nakon rata. Dakle, proglasili su krivim i nerođene. Genocid bez presedana!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

11.04.2016 09:40

Svi znaju da je SAD monstrum država od samog osnivanja. Koliko su oni zla nanjeli i pobili svjetskog stanovništva teško da bi se moglo izračunati. Ove bombe su bile odraz nemoći pred japanskom vojskom. Bez obzira na kojoj su strani bili ovakav genocid nije zabilježen. Samo amerkanci mogu pobiti sve što se miče a da ne trepnu. U svakom slučaju više mi gade Japanci. Nekada ponosna zemlja samuraja čije se kosti sada prevrću po grobovima je dopustila ovakve stvari. Ja bi im još više stao nogom na vrat da što više potonu u blato svojih mizernih karaktera. Tako im i treba.

ODGOVORITE