"Бијели хљеб" у Српској пред укидањем

Посланици Народне скупштине Републике Српске у наставку засједања разматраће и, по свему судећи, усвојити измјене закона којима се укида право функционера на тзв. бијели хљеб, међутим пут до коначног укидања ове привилегије није ни једноставан ни кратак.

Република Српска 11.04.2016 | 07:20
"Бијели хљеб" у Српској пред укидањем

Измјене нацрта закона којима се укида право изабраних и именованих званичника да након истека мандата плату примају још шест мјесеци иницирали су посланици Напредне Српске Адам Шукало и Горан Ђорђић, а судећи према првим реакцијама њихових колега посланика, измјене закона о радним односима у државним органима и о статусу функционера јединица локалне самоуправе добиће потребну већину.

Неке странке сматрају да се то питање треба рјешавати систематски Међутим, проблем би могао настати јер у неким, углавном владајућим странкама сматрају да то питање треба рјешавати на "системски начин", што би у нашим условима могло значити да не постоји искрена воља да се овој срамној привилегији изабраних званичника стане у крај.

У том смјеру је и мишљење Владе Српске, која каже да право функционера у јединицима локалне самоуправе по престанку мандата треба "сагледати у ширем контексту, односно контексту других закона који уређују права изабраних функционера како у току трајања мандата, тако и након престанка мандата".

Такође и у мишљењу Републичког секретаријата за законодавство наводи се да о Нацрту закона о измјенама Закона о статусу функционера јединица локалне самоуправе те о Нацрту закона о измјенама Закона о радним односима у државним органима, треба прибавити мишљење Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске и Министарства финансија Републике Српске.

Ђорђић и Шукало недавно су позвали колеге посланике да не подлегну притисцима и да се не осврћу на мишљење Владе те да размисле како ће гласати о предложеним измјенама закона, јер како су рекли, та привилегија која је грађане коштала милионе КМ у великом броју случајева је злоупотребљавана.

Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а, рекао је да је ова странка своје мишљење о законима којима се укида "бијели хљеб" дала тиме што је допустила да се он нађе на дневном реду НС Републике Српске.

"У сваком случају, ради се о нацрту закона па ћемо видјети", додао је он. Странке углавном подржавају укидање И у осталим странкама углавном подржавају идеју укидања "бијелог хљеба", истовремено истичући да се том проблему треба приступити на одговорнији начин како се не би десило да се дође до половичних рјешења.

"Пошто је у нацрту, 99 одсто је да ћемо подржати, али до форме приједлога треба све разјаснити и урадити системски. Ипак је Влада РС најмјеродавнија да предлаже законе и врло мало је закона који су прошли у скупштини, а који су предлагани од посланика, јер ту треба пуно и времена и стручности", рекла је Споменка Стевановић, шеф Клуба посланика ДНС-а у НС Републике Српске.

И у СДС-у кажу да ће подржати приједлог посланичке групе Напредна Српска, али, како каже Миладин Станић, посланик ове странке у НС РС, ипак је потребно да људи који остају без посла имају нека примања.

"Тако је и кад сте запослени па останете без посла или добијете отпремнину или идете на биро. Нека примања, да ли је то минимална или просјечна плата, требало би да остану, али то питање свакако треба рјешавати", рекао је Станић.

Извор: Независне новине

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

мами

11.04.2016 05:31

На биро као остали свет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

11.04.2016 06:29

Једино овај Дјордјиц и Сукало отварају неке нормалне теме које имају везе са политиком и народом.Доста нам је вала висе празне прице о референдумима,издајама,хапсењима без хапсења итд.

Name

Градиска

11.04.2016 08:10

Сунашце ти жарко по 4000 мјесечно за нерад у тако годину дана.

Name

хахаха

11.04.2016 11:29

Каква су ово времена дошла?Од ових демократских капиталиста ни комунисти не могу на државне јасле.

Name

Глигорев

11.04.2016 14:42

Подршка за предлог Напредне Српске Бијели хљеб укинути. Радна мјеста, ако су их имали, у вријеме обављања функција да мирују. Након истека фунција да се врацају тамо одакле су и дошли.

Name

Чаруга

11.04.2016 05:35

За посланике који "НЕМАЈУ РИЈЕЧИ" и никад се нису јавили за неку расправу треба укинути и месечни додатак или плату. А за локалне скупштине ОБАВЕЗНО да раде волонтерски тј без накнада па странке неби могле испунити изборне листе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

11.04.2016 05:55

Посланици...одборници ..надзорни одбори ..комисије а неко ни плату од 400 км.нема ..срам вас и стид било!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоца

11.04.2016 06:14

Ја да се питам ја не би укиидо.ипак бјели хљеб је бијели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

11.04.2016 06:14

Зар нико ниста није раније радио па нема где да се врати. Уосталом то сто се пеомени у власти је минимално, ови це помрети на функцијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

11.04.2016 06:29

Сви они имају плате. Мој бивси директор, посланик, има 4 примања, редовна мјесецна, плус тај посланицки додатак. Али да несто раде, да иде несто на боље, па да цовјек и "халали" све. Него цијелу нацију праве будалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

11.04.2016 06:36

Да је то неки Закон који иде на руку лоповлуку Павица,Додика и Дјолета, то би исло по хитном поступку у скупстинску процедуру, за два дана готово, овако, неце се ни усвојити бар док је ова вецина на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

11.04.2016 07:02

Зар није бели хлеб?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јана

11.04.2016 07:29

Укинуце се он сам од себе јер га понестаје,па влада хоце то да искористи као хумани гест да несто цине за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудра Глава

11.04.2016 07:46

А ко би сам казнијо себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роналдо

11.04.2016 07:50

Такав се није родијо.

Name

ре мами

11.04.2016 08:01

Наиван си. Мислиш ли да ће укидањем ове привилегије, било ко од олитичара, па и најнижег ранга, бити без посла. Вараш се, страначки ће се ухљебити и без конкурса, наравно на измишљеним радним мјестима, савјетника, помоћника помоћника и слично. Кључно је, да се на неки начин из раља странака извуку профитабилна предузећа. Свака странка на власти, а и они у опозицији ''владају''појединим привредним ресурсима у којима се ствара новац, кључна ствар за развој странке. Зашто нека од политичких странака под своје окриље не узме неку од фирми у стечају, па је подигне на ноге и у њој запосли своје бирачко тијело? Оће мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

11.04.2016 08:02

Ова два посланика одлицно раде свој посао,цесто дају одлицне предлоге.Гурајте и даље,прате вас људи и надам се да нас нецете изневерити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.04.2016 11:51

Какав црни Шукало,са 258 гласова он да предлаже законе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

11.04.2016 16:07

Виде се да овом Шукалу није стало до привилегија, па ко је луд да се бори да укида своје привилегије, изненадјење за све..позитивно и вриједно похвалити, сада сви треба да то подрзе