Додик се поново окреће Западу

Политички заокрети нису изненађење када је ријеч о предсједнику Републике Српске и СНСД-а Милораду Додику, а према тврдњама наших саговорника, ускоро се може очекивати још један! Од националне реторике и проруске политике, у догледној будућности, тврде они, није искључено Додиково преусмјеравање ка Западу и залагање за НАТО интеграције!

Република Српска 11.04.2016 | 07:33
Додик се поново окреће Западу

Од миљеника Медлин Олбрајт до отвореног противника САД, Додик је прошао дуг пут, често праћен драстичним промјенама властите политике. Од странке која је крајем деведесетих, како су појединци касније тврдили, представљала идеолошку претходницу ЛДП-а Чедомира Јовановића с ове стране Дрине, СНСД је прерастао у партију која је, по интензитету националних тонова, често знала да надмаши и СДС-ову политику из ратног периода.

Међутим, сада се све чешће чују процјене да Додик, због недостатка новца у буџету Српске, те недобијања руских кредита, али и због сопственог политичког опстанка, поново покушава да успостави добре односе са Западом. Уколико би у том науму успио, тврде упућени посматрачи овдашњих политичких кретања, они би отворено окренуо властиту политику и смјер највеће странке у Српској од проруске ка прозападној оријентацији.

То је недавно у интервјуу за један сарајевски дневни лист изјавио и лидер СДС-а Младен Босић, који је навео да се предсједник Српске и СНСД-а "удвара странцима и Сарајеву", те да од њега поново можемо очекивати драстичан заокрет у политици.

"Мислим да је он кукавица која данас каже једно, а сутра се уплаши од тога што је рекао, па онда промијени причу за 180 степени. Сви знају да Додик нема политику, његова политика је дневна. Мислим да га не схватају озбиљно ни када прича нешто ружно о Бошњацима: ни бошњачки политичари не схватају то суштински, напросто нису увријеђени тиме што је рекао, већ кажу:

`Ма, пусти, то је Додик рекао`. Значи, то је већ шарлатанство, та његова политика. Али, заправо се Додик и ја на политичкој равни управо ту разилазимо, то је разлика између мене и њега. Ја сматрам да је кредибилитет у политици важна ствар. Да, када кажете нешто, иза тога стоје посљедице и да ви то заиста мислите. Да је то ваша одговорност за изговорену ријеч", рекао је Босић.

Збуњивање грађана

Додик је безброј пута до сада, сматра Босић, показао да нема ни трунку кредибилитета.

"Његова политика је најмање шест-седам пута заокренута за 180 степени. Мислим да смо ми и сада, у овом тренутку, свједоци једног од његових заокрета", сматра Босић, те наводи да се Додик свим силама труди да се поново додвори Западу, али и водећим политичарима из ФБиХ, како би, како каже, политички опстао и "неокрњен" изашао из корупционашких афера којима се у протеклих годину дана бави Тужилаштво БиХ, а медији доводе у везу и са првим човјеком Српске.

Са овим тврдњама се слаже и предсједник "Напредне Српске" Адам Шукало, који каже да је, гледајући политичку каријеру Милорада Додика, јасно да његов једини стварни циљ увијек је био само опстанак у власти.

"За опстанак у власти прогутаће, ако треба, све што је раније изјављивао. За почетак, одустаће од референдума, иако такав механизам треба да постоји, јер је једна од најважнијих демократских вриједности. Да од референдума неће бити ништа, знају и његове најватреније присталице, али ће бити занимљиво кад Додик, што очекујем, постане носилац приче о атлантским интеграцијама", каже Шукало за Пресс.

Он сматра да Додику није непознаница да мијења своје политичке ставове, те да ће се предсједник Српске ускоро представити као главни протагониста уласка БиХ у НАТО.

"С обзиром на то да контролише већину медија, што је значајно средство за збуњивање грађана, преокрет ће се поново прогласити заштитом виталних националних интереса. Нажалост, та прича се можда прими у народу, иако је он човјек коме се не може вјеровати", каже Шукало.

Пресудни резултати

Посланица СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић, са друге стране, тврди да су политичари из Савеза за промјене посљедњи који могу да причају о додворавању Западу, јер се они, како каже, не додворавају, већ дословно клече пред њима.

"Приче да предсједник Додик и СНСД моле Запад за било шта показују колико су у СзП-у опсједнути Додиком. С обзиром на то да, од када су преузели власт на бх. нивоу, нису направили апсолутно никакав резултат, сада их хвата паника и страх. Поред тога, након што се чују сличне приче, види се да су почели и да халуцинирају, па тако виде и нешто чега апсолутно нема", каже Марковићева.

Политички аналитичар Радомир Нешковић истиче за Пресс да би Додиково окретање према Западу било велики ризик, јер би било нагло, али и драстично супротно политици коју је његовао у посљедњем периоду своје владавине у Српској.

"Када нагло мијењате политику, онда многе ствари треба да се поклопе. Нову политику треба осмислити, омогућити да се стабилизује, затим је потребно утврдити, а што је најбитније, морате имати резултат, који би омогућио подршку том заокрету", каже Нешковић.

Он наводи да нагле промјене у политици изазивају потресе, те да је за њих потребно времена.

"Међутим, најважнији су резултати. У супротном, присталице ће се запитати зашто је политика промијењена. За њу су потребни економски, финансијски и политички резултати. Ако политику мијењаш само ради опстанка на власти, ту не добијаш много. Тада готово да ништа не би добио. То се не односи само на Додика, него на било кога другог, јер је то правило. Без резултата, промјеном политике ништа не добијаш", наглашава Нешковић.

Са друге стране, политичка аналитичарка Ивана Марић истиче да у БиХ, па тако и у Српској, бирачи и нису толико строги, те да би и драстичан заокрет лако могао да прође без претјераних проблема.

"Бирачи код нас лако опраштају, не воле много да размишљају и да постављају питања. Чак и неко нагло окретање од проруске ка прозападној политици, Додик би лако успио да презентује грађанима на начин да не би наишао на неку већу осуду. Слично као што је прошао један од највећих политичких заокрета у протеклој деценији на простору бивше Југославије, који је начинио СНС из Србије, са данашњим предсједником Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем на челу", каже Марићева.

Крај бахатости

Она додаје да Додик свакако покушава да поврати статус мезимца међународне заједнице, САД, ЕУ и ММФ-а због новца којим они управљају.

"Свакако, паралелно са покушајима изглађивања односа са Западом, Додик ће задржати радикалну реторику, по узору на Вучића, када се обраћа свом гласачком тијелу, те ће наставити да се представља као национални вођа, а потенцираће и одличну сарадњу са Русијом, јер је она тренутно најомиљенија у народу у Српској. Већ након губитка бх. власти, прије годину дана, Додик је престао да буде бахат и недостижан, те је почео да показује и слабости. Значајно је ублажио реторику према Западу", каже она.

Поводом односа према Америци и Русији, Додик се изјашњавао и крајем прошле године у једној ТВ емисији:

"Немам проблем са Америком. Са њом дијелим многе вриједности које она промовише, као што су либерално слободно друштво, тржиште, економија итд. Али она има и неку своју неподношљиву ароганцију. Слушао сам много пута Американце који кажу да штите свој начин живота. Питам се, зар ја немам право да штитим свој начин живота? Ако нисте спремни да се борите за своја права, нико вам та права неће дати!"

Са друге стране, Додик је истакао да поштује Русију, те да цијени њене напоре које свакодневно исказује у многим областима.

"Радујем се што се Русија подигла у економском, политичком, а сада и војном смислу. Мислим да је добро да свијет није униполаран, да постоје различити интереси који држе равнотежу у свијету. Свијет може да живи у равнотежи, а не у унилатералности, која доводи до необјективности и многих проблема", сматра Додик.

Проблем је Амбасада САД!

Занимљиво је да је Додик у неформалној комуникацији, како наводи новинар и аутор популарног блога Слободан Васковић, тврдио да нема проблем са Западом, већ само са Амбасадом САД у БиХ.

"На опаску да има велики проблем са Западом, иако на тој страни има личне везе, те проблеме које покушава, али неће ријешити, Додик се није сложио", препричао је Васковић свој недавни разговор са предсједником Српске и СНСД-а.

Извор: Прессрс.ба

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

СДС данас, сутра, увијек

10.04.2016 13:39

Ако га САД и Запад опет подрже онда су глупи и наивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

10.04.2016 14:06

Нису они глупи они ће га подрзати да би остварили своје циљеве а народ ће бити глуп, као што је увијек и био, па ће све то пропратити са коментарисањем на интернету уз парче двопека и подераних гаћа.

Name

Милкица

10.04.2016 14:08

А кад га је престао подрзавати. Наставице да га подрзавају све док до темеља не унисти Републику Српску.

Name

дсс

10.04.2016 15:04

Бозе мој како би лијепо било да га народ изабере за вјецног владара РС-а. Тада би РС економски била јаца и од САД, а Свица би била мацији касаљ.

Name

Допуна

10.04.2016 17:53

Да додам на оно што је написао Микица... Његов "заокрет" ка Русији и Путину је обичан маневар за заваравање народа који треба да вјерује ријечима и фотографијама а не дјелима. Онај ко је савезник Русије добија конкретну руску помоћ сваке врсте (види примјер Сирије). А онај ко је на НАТО тенковима дошао власт 1998. и подршком Високог Заставника 2006, њему данашња руска власт не даје ни марке (види примјер "великог и малог руског кредита") колико год се дотични фотографисао са Путином. Зна ФСБ (бивши КГБ) с ким има посла.

Name

днк

10.04.2016 22:10

Миле звани сунцокрет!

Name

Онако

11.04.2016 06:46

Ко је он заправо мали играц медзу великим, запад це направити онако како буде хтио, додик се у томе ниста неце ни питати, сад су проблем сирија и блиски исток одоносно криза са избијеглицама, запад сматра и тако це то да направи, БИХ мора сама да се интегрисе и да буде као дрзава јака, односно без протектората, а запад како је направио РС и ФБИХ тако це их и унистити буду ли то хтјели. знаци он се бори да јос висе смакне новца док је на власти јер и он сам види да од ентитета нема ниста.

Name

Сусљик

11.04.2016 15:59

Да се Додик слуцајно није бунио када АНА ТРСИЦ - БАБИЦ цланица предсједниства Главног одбора странке на цијем целу је Додик у Банском двору одрзавала промотивне састанке и лобирала за улазак БиХ у НАТО? Наравно да није и неце никад.

Name

Игор из Сведске

12.04.2016 17:58

Они нису никад глупи ни наивни, они раде све сто зеле, ако зеле да га подрзе онда це све пребацити на БиХ и он це бити ту и то је то, и прица заврсхена, бит це серијетска дрзава на балкану з акоју годину.

Name

Маша

10.04.2016 13:39

Касно Марко на Косово дође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

10.04.2016 14:00

Додик је код СРПСКОГ НАРОДА ЗАСЛУЗИО ДОЗИВОТНУ КАЗНУ У ТАМНИЦИ И МУЦЕЊУ.Зао ми је сто тако морам да казем али ми је ЗАЛИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА И РС

Name

Недјо2

10.04.2016 13:44

Сад се види које глуп јал вас весла ко дјецу у вртицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кљј

10.04.2016 15:16

Кога "вас"

Name

Недјо2

11.04.2016 05:11

Ви који гласате за снсде ста се правис незналица

Name

мислим

10.04.2016 13:54

Кад се нема пара клеци се пред сваким а и сам види да празне прице не пролазе за дугове који расту народ је незаинтересован и неупуцен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сунцокрет

10.04.2016 13:57

Све зарад свог опстанка и силних пара ,па се цовјек окреце ко радар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари

10.04.2016 14:05

Ако ниста онда са Додиком никад није досадно у политици, то му признајем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

меркелова

10.04.2016 14:07

Миле це и гузице дати само да је њему добро и да не оде у цорку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луна

10.04.2016 22:19

Онда и народ мора у ћорку, Миле је нудио свој програм а народ је одобравао, не једном него неколико пута.

Name

Марко

10.04.2016 14:25

Зеки би добила велики али Миле није дао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

10.04.2016 14:26

Миле је моја будала, засто идете за њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.04.2016 14:39

Понестало му пара пошто ни браћа Руси више не дају "на лијепе очи", а и питање је када су. А ни Американци не дају "на лијепе очи" да се не варамо тако да би Додику било боље да се не глупира већ да се ухвати посла и смањи са "циркусањем" преко СРНА-е и РТРС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

10.04.2016 14:47

Извори информације Младен Босиц. И Сарајевски дневни листови колико це та љубав трајати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

10.04.2016 18:16

Босиц је храбар само када је километрима далеко од Дидика!

Name

Дакле

10.04.2016 15:09

Гледали су се у Лактасима надреалисти и уцило се од њих. Буди оно сто јеси,али буди је слоган који описује Бају и његову политику опстанка по сваку цијену

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОДАЈ МАЊАЧУ

10.04.2016 15:13

МА САД ЋЕ МИШКО ДА ПРОДА МАЊАЧУ НАТОУ ПА ЋЕ ДА ВЛАДА ЈОШ ГОДИНАМА, КАКВА НАРОДНА ВОЉА, КАКВИ БАКРАЧИ.ЗНА ОН КАКО СЕ РАСПРОДАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никада, побро

10.04.2016 15:17

Његова странка никада не мозе достици славу СДС-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видим све

10.04.2016 15:56

И вјеру промијенити,само да се остане на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

10.04.2016 16:08

Ниста слуцајно, вјероватно му је сугерисано да би цорнеа (рогата) Хилари могла добити изборе - а, немојмо заборавити да она припада оном истом есалону који га је (као тзв. "корисног идиота") и довео силом на власт, са само једним послаником у Скупстини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

10.04.2016 16:28

Мозе се он окретати куда хоце,он је свој посао привео крају,смањио је број становника Републике Српске сто му је и био примарни задатак дат од Запада и Свјетске Владе. Данас у Републици Српској реално зиви тек несто око милион становника,веома је упитно колико је радно способног становниства,има и оних који су презадовољни власцу Додика и коалиције али њихов број је врло мали. Републиком Српском у принципу влада безнадје и летаргија,у таквој ситуацији властодрсцу је много ста подесено на руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

луна

10.04.2016 16:38

Миле стара варалица лазни патриотизам....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Божо зец

10.04.2016 17:23

Наш предсједник као сунцокрет, сад тамо, сад овамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

10.04.2016 17:32

Гласали сте за њега, сад се ј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

10.04.2016 17:39

Овај це и Гузове да прода само да остане на Власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

10.04.2016 19:39

Врти се к'о да га три змије уједају, сад с ове сад с оне стране,сад за г.зицу, сад за руку, сад за главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

омг

10.04.2016 19:57

Па зар неце довести руске специјалне снаге да га цувају од сипе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиљо

10.04.2016 20:32

Цестит цовјек велики бизнисмен и успут политицар али за своје блиске и себе.увалио се у фотељу приједседника није он крив народ хтио.могу вам рец иде му добро.а народ не буни се то је знак да тако треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уј

10.04.2016 20:47

Пуса нема пара од руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милле

11.04.2016 04:56

Миле је миле и после миле опет миле !!!да ли вам је ово познатО '?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.04.2016 05:20

Увести националне пензије за мајке које роде 4-5 дјеце и то да се преко цркве плаца ,даље смањити примања политицарим да се намакну паре за тај фонд.Угледати се на Израел,наци јаког савезника у свијету ,јацати војску стлно,улагати у науку у реиндустријализацију.Наталите је кљуцни,ције су овце његова и ливада .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

11.04.2016 11:04

... ајде показите гдје је Додик икада прицао да је против запада или европских интеграција? Напротив је био увијек на линији, да се Српска мора препознати као јасан субјект у једино тако могуцој стабилној БиХ и њеној интеграцији у ЕУ у корист свих људи са овог простора. Знаци ниста ново неприца ни данас ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заблуда

11.04.2016 17:44

Није тачно да се Додик окреће западу. Тацно је да се Додик НИКАДА није окренуо од запада. То је западни војник и назалост СРБИН. Схватице то СРБИ- када буде касно. Није зивот само од данас до сутра, вец много, много ВИСЕ. Назалост народ СРПСКИ то не мозе схватити. Зато: плаца и плацаце цијену своје суманутости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.04.2016 19:04

Миле, избори се ближе, а, ми не волимо НАТО, ни у сну.А, ни запад , нам није мио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

12.04.2016 11:08

Молим ваш позовите додика на БНТВ Пулс

ОДГОВОРИТЕ