Прекид ватре у Сирији "пред колапсом"

Прекид ватре у Сирији је "пред колапсом", рекла је представница сиријске опозиције Басма Кодмани, неколико дана пред нови почетак мировних преговора у Женеви.

Свијет 10.04.2016 | 10:40
Прекид ватре у Сирији "пред колапсом"

"Током протеклих десет дана је дошло до веома озбиљног погоршања ситуације, па је примирје пред колапсом", рекла је Кодмани, чланица Преговарачког комитета сиријске опозиције у интервјуу за француски лист "Журнал ди диманш", а пренела агенција АФП.

Она је додала да је "поновно почела употреба барел-бомби", као и да је америчко-руска мисија која надзире примену прекида ватре немоћна.

Крхко примирје између снага режима сиријског председника Башара Асада, који су имали подршку руских ваздушних удара, и опозиције, углавном се поштује откад је договорено 27. фебруара уз посредство САД и Русије.

То примирје, међутим, не важи на подручјима под контролом такозване Исламске државе и локалне филијале Ал Каиде, Ал-Нусра Фронта.

"Опозиција је примила ударац", признала је Кодмани и додала да је Русија "вршила нападе на линије снабдевања бригада умерене опозиције на терену све док на снагу у фебруару није ступио прекид ватре".

Она је навела да повлачење руских снага, најављено средином марта, "указује онима који подржавају Асада да руска подршка неће бити неограничена и безусловна".

Нови круг мировних преговора између сиријског режима и опозиције би требало да се одржи 13. априла у Женеви.

Од почетка конфликта у Сирији у марту 2011. је у тој земљи погинуло више од 270.000 људи, а милиони су морали да напусте своје домове.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ех

10.04.2016 08:56

Лоше су живјели па ушли у рат да поправе стандард. Нису имали гдје становати. Види се на сликама да нигдје није било зграде, сами шатори.

ОДГОВОРИТЕ