Prekid vatre u Siriji "pred kolapsom"

Prekid vatre u Siriji je "pred kolapsom", rekla je predstavnica sirijske opozicije Basma Kodmani, nekoliko dana pred novi početak mirovnih pregovora u Ženevi.

Svijet 10.04.2016 | 10:40
Prekid vatre u Siriji "pred kolapsom"

"Tokom proteklih deset dana je došlo do veoma ozbiljnog pogoršanja situacije, pa je primirje pred kolapsom", rekla je Kodmani, članica Pregovaračkog komiteta sirijske opozicije u intervjuu za francuski list "Žurnal di dimanš", a prenela agencija AFP.

Ona je dodala da je "ponovno počela upotreba barel-bombi", kao i da je američko-ruska misija koja nadzire primenu prekida vatre nemoćna.

Krhko primirje između snaga režima sirijskog predsednika Bašara Asada, koji su imali podršku ruskih vazdušnih udara, i opozicije, uglavnom se poštuje otkad je dogovoreno 27. februara uz posredstvo SAD i Rusije.

To primirje, međutim, ne važi na područjima pod kontrolom takozvane Islamske države i lokalne filijale Al Kaide, Al-Nusra Fronta.

"Opozicija je primila udarac", priznala je Kodmani i dodala da je Rusija "vršila napade na linije snabdevanja brigada umerene opozicije na terenu sve dok na snagu u februaru nije stupio prekid vatre".

Ona je navela da povlačenje ruskih snaga, najavljeno sredinom marta, "ukazuje onima koji podržavaju Asada da ruska podrška neće biti neograničena i bezuslovna".

Novi krug mirovnih pregovora između sirijskog režima i opozicije bi trebalo da se održi 13. aprila u Ženevi.

Od početka konflikta u Siriji u martu 2011. je u toj zemlji poginulo više od 270.000 ljudi, a milioni su morali da napuste svoje domove.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Eh

10.04.2016 08:56

Loše su živjeli pa ušli u rat da poprave standard. Nisu imali gdje stanovati. Vidi se na slikama da nigdje nije bilo zgrade, sami šatori.

ODGOVORITE