Дилема младих: Да ли отићи из земље или остати

Истраживања су показала да чак 67 одсто младих у БиХ није запослено. Рад на црно је широко распрострањен, а плате недовољне за нормалан живот. Довољно разлога за жељу да побјегну са ових простора, која је присутна код већине младих.

Република Српска 09.04.2016 | 19:45
Дилема младих: Да ли отићи из земље или остати

Остати и борити се за боље сутра или отићи – дилема је коју већина младих лако разријеши. Отићи чим се укаже прилика. Због немогућности да учине нешто са својим животом, излаз виде ван ових граница. Дејан Шушљик из Бијељине апсолвент је на Правном факултету. За живот зарађује радећи као конобар. Нада да ће тацну и кафић замијенити можда адвокатском канцеларијом постоји, али та нада, нажалост, није јака.

“Нажалост кажем, јер сам мишљења да ја, као и већина омладине, Српску воли и сматра је својом државом: То је једина држава коју имамо, која је стварана тешком муком и страдањима, али прилике у Српској су такве да се не цијени образовање, труд, поштење и друге моралне вриједности. Овдје је најважније да ли имате познанство. Уколико имате познанство, ви сте успјешан човјек, јер сте тим познанством ријешили своје проблеме”, каже Дејан Шушљик, апсолвент на Правном факултету, 24 године.

Немања Симикић је дипломирани правник који одрађује приправнички стаж у адвокатској канцеларији. Међутим, то га није, како каже, лишило сталног размишљања о стању у друштву које се одражава на младе. Економско стање је веома лоше, али то није једини проблем, каже Немања. Садашње вријеме има терет који се огледа у губитку система вриједности. Кад томе придодамо да смо у изборној години, то ситуацију додатно усложњава, поручује он. Али, упркос свему, каже треба остати.

“Ја мислим да сваки човјек мора имати отаџбину и да је отаџбина сваког од нас наш коријен. Мислим да је најлакше покушати борити се за успјех ондје гдје имаш темељ”, прича Симикић.

Свјестан да припада мањини, истиче да ипак вјерује да знање и способности морају побиједити.

“Али да би знање и добро побиједили, ми морамо да се боримо за то. Неће они који нам продају млако пиво и печење испод шатора то донијети. Нажалост, неће. Да хоће, ја бих таквом одмах дао власт. Ми се морамо борити. “, додаје Немања.

Деветнаестогодишња Милица Гатаревић, која се бави волонтерским радом, сматра да постоји љеност за борбу, те да млади људи најприје морају мијењати себе.

“Ја знам да влада непотизам… упоран и борити се против таквих ствари “, каже Милица.

Ризикујући да због оваквог начина размишљања добију етикету “будала”, ипак се издвајају из већинског мишљења да млади у овој земљи немају перспективу.

Слична је судбина и многих других, који су упали у одређену летаргију. Не покушавају се активирати, изгубили су вољу и излаз виде једино ван ових граница.

(БН ТВ)

 

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

ја мислим

09.04.2016 18:04

да наши политичари то не могу ријешити,зато предлажем;позвати све нуклеарне силе да одлажу отпад код нас а за узврат да прихвате нашу дјецу.Ми старији од 50год ће мо радити као магационери и једни друге сахрањивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

09.04.2016 18:19

Не лупетај зивотати,да смо слознији И упорнији да све мјењамо могли би цудо направити,немојте млади одлазити преклињем вас!!!

Name

ре лијан

09.04.2016 18:35

преклињеш их да остану радити за 200Е или да гину мјењајући власт;објасни

Name

Струја

09.04.2016 19:38

Нема дилеме, да имамо пасош како ваља не би нико остао

Name

лијан

09.04.2016 20:48

Какве погибије нек сад гину тајкуни И политицари,а ми цемо у позадину,а млади на сколовање!!!

Name

пут под ноге

09.04.2016 18:16

Наравно отици ко мозе!засто радити за другога и врацати тудје дугове и дрхтати оцекујуци отказ ко и додје до посла?

ОДГОВОРИТЕ
Name

КПЈ

09.04.2016 19:02

Осјецај отадзбине/домовине је мозда био актуелан у доба СФРЈ, кад је било дрзаве на коју је цовјек могао бити поносан, бар у неколико сегмената. Сада код мене патриотизам се мозе изразити искљуциво у кесу/готовини или дериватима исте. У потпуности подрзавам сваког младог цовјека који не зели провести зивот у овој забокрецини биједе и примитивизма!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈЕЖИТЕ ДЈЕЦО

09.04.2016 19:15

БЈЕЖИТЕ ДЈЕЦО БОЉЕ ЈЕ У БИЈАФРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хладна Попара

09.04.2016 19:24

Овде вас цека јад,биједа,оцај и ратови,зато бјезите сто даље од овога Нагорњег-Карабаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

09.04.2016 19:26

Назалост не постоји дилема да ли отици него како и гдје отици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХерЗика

09.04.2016 19:26

Нема ту никакве дилеме ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ ТАЦНО

09.04.2016 19:33

Не иду сва дјеца питајте Игора Додика и сестру а видите и кумовску дјецицу они отварају апотеке, воцњаке и јос тога ето видите не иду сви вани вец раде вриједно , има посла али неце да раде сто реце највеца казна за Србе у задњих сто година.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

напацени босњо

09.04.2016 19:36

Ту је само дилема дали ици сутра или прекосутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

09.04.2016 19:41

Поздрав из дијаспоре ја не бих тамо зивео двије плате када би добио. Циркус од дрзаве па и циркус је уредјенији и организованији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гасти

09.04.2016 19:41

Ја сам отисао и није ми зао.... Зивим много боље него у БиХ. Сваки млад цовјек треба отици из ове корумпиране и труле дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

10.04.2016 08:15

Све је то тацно свако ко мозе нека дие из овог пропалог Југословенског тј.Балканског ЛОПОВСКОГ КРИМИНАЛИСТИЦКОГ ТИТОВИЗМА то је Проблем у све и једној републици бивее СФРЈ Осим Словеније зато сто они нису Нацисти а сви остали јесу .НАЗАЗАЛОСТ СВЕ НАСЕ ПОЛИТИЦАРЕ СТАРЕ ТИТИНЕ КОМУЊАРЕ ТРЕБА ОТЈЕРАТИ НА ДОЗИВОТНУ РОБИЈУ ДА ПУСТЕ МЛАДИ СВИЈЕТ ДА ЗИВИ И ДА СЕ НАУЦЕ ДА РАДЕ И НОРМАЛНО ДА ЗИВЕ

Name

грађанин

09.04.2016 20:14

Није лако ни отићи сад, нигдје руже не цвјетају да знате....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мај

09.04.2016 20:38

ОТИЋИ ! ! ! ! !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба хитно свргнути Бају и сигурно ће бити бар мало боље

09.04.2016 21:45

Сваком младом човјеку који хоће да ради и ствара је већа шанса да то успије било гдје само не овдје гдје је поникао. За овакав исход треба се захвалити Милораду Додику и његовом политички криминалном миљеу. Он не смије остати на власти, јер довољно нас је уништио, па и нашу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емир

09.04.2016 22:16

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=СцМц1-1Хвп8 Ево нам власти и патриЈота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како код

10.04.2016 00:14

Како год да можеш доћи до неких документа ЕУ одмах на посао и нормално живети као у Аустриј, Немачка....

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

10.04.2016 03:26

Као прво сколство је унистено те све дипломе које се могу купити нико нигдје и не призна нити вреде иста да омладина зна ста давно би се томе стало у крај криминалци,пљацкаси и националисти би били одавно похапсени и опљацкано би одавно било врацено народу и дрзави или би била поново Сутјеска, Неретва и Козара омладина узима за примјер криминалца незналицу и татиног сина а не постеног и паметног неовисно колико има новаца и цији је потомак богатаса или сиромаха ,него се слузе није мени јасам ок ,а ста ме брига за друге заборависе многе славне претке који дадосе све сто имасе ,куце ,новац позиције ,титуле и зивоте за боље сутра друства и дрзаве мисли омладина даце неко други да јој обезбеди све ,не то се неце десити ти данасњи никада неце добро донијети као ни они њихови у прослости ни они нису 1941 отисли на Козару, Неретву и Сутјеску сто су били авантуристи нити из досаде него због биједе јада,плацке ,национализма и неједнакости 5% становниства имало све као и данас а остали ни хљеба то вријеме је данас поново ту и поротив тога мора свако нормалан такво друство није донијело среце ни у прослоси нити це у будуцности да је било добро не би било нестало никада добро од зла се мора одвојити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лиј

10.04.2016 04:58

Ови коментари су вецином ботови ко зна којих монструма,преклињем народ да не иде ово је земља насих предака који су се невидјено борили за опстанак,није ни мени сјајно далеко од тога!Будимо храбри и слозни моземо цудо направити!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

10.04.2016 13:07

Какви ботови. Син ми је магистар градјевине и нема посла. Сад је на докторским уци њемацки и ако га буду хтјели сто не би отисао. Боље него се уцланити у СНСД лијепити плакате и понизавати се. Република Српска пропада од сопствене власти а не од Хрвата и Босњака. Бицемо испоруцени БиХ као на тацни. Овдје кад све пропадне економски неки Додиков референдум це нас вратити у рат. СНСД це бити официри, а народ као овце це гинути за тудје виле, као и у овом прослом рату.

Name

Будуцност

10.04.2016 05:26

Дјецо моја,имате само двије могуцности: или бјезите одатле или се конацно бар ви пробудите и борите се за васу сигурнију и бољу будуцност а први неопходан корак је скидање мафије са власти.Овако како је сада даље не иде.Ако не будете ниста промијенили само се запитајте како цете зивјети за 10 година? Моје мисљење - зивјет цете 10 пута горе и зато ако нисте спремни да промијените то стање како је сада бјезите главом без обзира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

10.04.2016 06:53

Ја сам отисао из РС пре десет година, никада се нисам покајао, висе ме постују и цене овде него у мојој родејној дрзави. Наравно да бих ја волео да нисам морао отици ал ста да се ради. На почетку је носталгија била велика ал временом се она смањује сада само пратим вести на интернету о РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

10.04.2016 08:24

Луд је ко вас прими.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин али прави

10.04.2016 09:06

Свако нека проба али сви зеле на богати запад али треба знати да и овде има сиротиње све висе.Исто и ја сам отисао прије 30 год. а све сто зарадис то и оставис код њих.Овде се све плаца нема оца ,матере ,бабе ,деде куце и велики провода само посо куца и плацање рацуна а јос ко остане здрав до пензије тај је велики срецњик.Са пензијом си социјални слуцај и треба да зивим у собици по старе дане па је среца па имам куцу у Бијељини.Овде ко успије доци а јако је теско доци раде се нај гори послови а слабо су плацени а те насе дипломе се не признају.Моја дјеца су родена овде па теско могу да напредују јер они мрзе странце а посебно сад ове нове избјеглице који цине цуда.Многи њемци зеле да се селе а ја сам позвао моје пријатеље да доду код мене да здраво зиве уз домацу храну.Ми имамо све али немозе се зивети од лоповлука,треба све мијењати а посебно пропале политицаре који су све покрали а такви зиве у изобиљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НоДилема

10.04.2016 09:16

Дјецо драга, док сте јос млади, идите трбухом за крухом, па када се мало "поткозите", вратите се уродну груду... Дотле це и ова "патриотска" власт, ваљда, постати зељена прослост. Назалост, они су добили велики новац од запада, да ову земљуцу испразне од младости, и то веома "успјесно" раде. Када прочитате да је власт донијела закон да нацелник опстине не мозе имати висе од 1.500 КМ плату, предсједник ентитета 2.000, а предсједник БиХ висе од 2.500 КМ, тада се вратите, јер ови садасњи те функције неце прихватити, јер нису они патриоте, вец непријатељи свог народа за кога "раде" само због високих примања и могућности злоупотребе функција-у функцији крађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република

10.04.2016 14:28

Неце овде бити боље док не оду са власти и из политике људи који су се бавили политиком од поцетка рата до данас, и то небитно да ли из власти или опозиције, сви су исти, доказали су то много пута до сад. Млади морају висе да се политицки ангазују, али не у постојецим странкама, потребне су нове странке са новом политиком. Сто се тице одласка, наравно да је боље радити за пристојан новац него за минималац као код нас, али цињеница је да је данас јако теско отици и да велика вецина младих са заврсеним факултетом на западу заврси радеци физицке послове, који су опет боље плацени него послови са факултетом код нас. За услове на западу плата конобара или градјевинског радника уопсте није толико велика како се то цини. Наравно да се на западу неупоредиво боље зиви него у БиХ, али тај зивот није онакав какав се цини кад гледате гастарбајтере када додју на годисњи одмор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Печалба

10.04.2016 17:57

Нека млади и школовани људи иду трбухом за крухом. Овдје нема среће све док пензионисани србијански официри поред добре пензије, примају и изузетно високе плате за рад у органима и институцијама РС и БиХ (Савчић, Торбица, Продановић, Четковић итд итд), а млади и школовани чекају годинама и годинама на Бироу. Младим шлолованим људима дајте редовна мјесечна примања бар у висини њихове накнаде за топли оброк набројаних патриота.

ОДГОВОРИТЕ