Dilema mladih: Da li otići iz zemlje ili ostati

Istraživanja su pokazala da čak 67 odsto mladih u BiH nije zaposleno. Rad na crno je široko rasprostranjen, a plate nedovoljne za normalan život. Dovoljno razloga za želju da pobjegnu sa ovih prostora, koja je prisutna kod većine mladih.

Republika Srpska 09.04.2016 | 19:45
Dilema mladih: Da li otići iz zemlje ili ostati

Ostati i boriti se za bolje sutra ili otići – dilema je koju većina mladih lako razriješi. Otići čim se ukaže prilika. Zbog nemogućnosti da učine nešto sa svojim životom, izlaz vide van ovih granica. Dejan Šušljik iz Bijeljine apsolvent je na Pravnom fakultetu. Za život zarađuje radeći kao konobar. Nada da će tacnu i kafić zamijeniti možda advokatskom kancelarijom postoji, ali ta nada, nažalost, nije jaka.

“Nažalost kažem, jer sam mišljenja da ja, kao i većina omladine, Srpsku voli i smatra je svojom državom: To je jedina država koju imamo, koja je stvarana teškom mukom i stradanjima, ali prilike u Srpskoj su takve da se ne cijeni obrazovanje, trud, poštenje i druge moralne vrijednosti. Ovdje je najvažnije da li imate poznanstvo. Ukoliko imate poznanstvo, vi ste uspješan čovjek, jer ste tim poznanstvom riješili svoje probleme”, kaže Dejan Šušljik, apsolvent na Pravnom fakultetu, 24 godine.

Nemanja Simikić je diplomirani pravnik koji odrađuje pripravnički staž u advokatskoj kancelariji. Međutim, to ga nije, kako kaže, lišilo stalnog razmišljanja o stanju u društvu koje se odražava na mlade. Ekonomsko stanje je veoma loše, ali to nije jedini problem, kaže Nemanja. Sadašnje vrijeme ima teret koji se ogleda u gubitku sistema vrijednosti. Kad tome pridodamo da smo u izbornoj godini, to situaciju dodatno usložnjava, poručuje on. Ali, uprkos svemu, kaže treba ostati.

“Ja mislim da svaki čovjek mora imati otadžbinu i da je otadžbina svakog od nas naš korijen. Mislim da je najlakše pokušati boriti se za uspjeh ondje gdje imaš temelj”, priča Simikić.

Svjestan da pripada manjini, ističe da ipak vjeruje da znanje i sposobnosti moraju pobijediti.

“Ali da bi znanje i dobro pobijedili, mi moramo da se borimo za to. Neće oni koji nam prodaju mlako pivo i pečenje ispod šatora to donijeti. Nažalost, neće. Da hoće, ja bih takvom odmah dao vlast. Mi se moramo boriti. “, dodaje Nemanja.

Devetnaestogodišnja Milica Gatarević, koja se bavi volonterskim radom, smatra da postoji ljenost za borbu, te da mladi ljudi najprije moraju mijenjati sebe.

“Ja znam da vlada nepotizam… uporan i boriti se protiv takvih stvari “, kaže Milica.

Rizikujući da zbog ovakvog načina razmišljanja dobiju etiketu “budala”, ipak se izdvajaju iz većinskog mišljenja da mladi u ovoj zemlji nemaju perspektivu.

Slična je sudbina i mnogih drugih, koji su upali u određenu letargiju. Ne pokušavaju se aktivirati, izgubili su volju i izlaz vide jedino van ovih granica.

(BN TV)

 

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

ja mislim

09.04.2016 18:04

da naši političari to ne mogu riješiti,zato predlažem;pozvati sve nuklearne sile da odlažu otpad kod nas a za uzvrat da prihvate našu djecu.Mi stariji od 50god će mo raditi kao magacioneri i jedni druge sahranjivati.

ODGOVORITE
Name

lijan

09.04.2016 18:19

Ne lupetaj zivotati,da smo slozniji I uporniji da sve mjenjamo mogli bi cudo napraviti,nemojte mladi odlaziti preklinjem vas!!!

Name

re lijan

09.04.2016 18:35

preklinješ ih da ostanu raditi za 200E ili da ginu mjenjajući vlast;objasni

Name

Struja

09.04.2016 19:38

Nema dileme, da imamo pasoš kako valja ne bi niko ostao

Name

lijan

09.04.2016 20:48

Kakve pogibije nek sad ginu tajkuni I politicari,a mi cemo u pozadinu,a mladi na skolovanje!!!

Name

put pod noge

09.04.2016 18:16

Naravno otici ko moze!zasto raditi za drugoga i vracati tudje dugove i drhtati ocekujuci otkaz ko i dodje do posla?

ODGOVORITE
Name

KPJ

09.04.2016 19:02

Osjecaj otadzbine/domovine je mozda bio aktuelan u doba SFRJ, kad je bilo drzave na koju je covjek mogao biti ponosan, bar u nekoliko segmenata. Sada kod mene patriotizam se moze izraziti iskljucivo u kesu/gotovini ili derivatima iste. U potpunosti podrzavam svakog mladog covjeka koji ne zeli provesti zivot u ovoj zabokrecini bijede i primitivizma!

ODGOVORITE
Name

БЈЕЖИТЕ ДЈЕЦО

09.04.2016 19:15

БЈЕЖИТЕ ДЈЕЦО БОЉЕ ЈЕ У БИЈАФРИ

ODGOVORITE
Name

Hladna Popara

09.04.2016 19:24

Ovde vas ceka jad,bijeda,ocaj i ratovi,zato bjezite sto dalje od ovoga Nagornjeg-Karabaha.

ODGOVORITE
Name

Osvit

09.04.2016 19:26

Nazalost ne postoji dilema da li otici nego kako i gdje otici.

ODGOVORITE
Name

HerZika

09.04.2016 19:26

Nema tu nikakve dileme ;)

ODGOVORITE
Name

NIJE TACNO

09.04.2016 19:33

Ne idu sva djeca pitajte Igora Dodika i sestru a vidite i kumovsku djecicu oni otvaraju apoteke, vocnjake i jos toga eto vidite ne idu svi vani vec rade vrijedno , ima posla ali nece da rade sto rece najveca kazna za Srbe u zadnjih sto godina.....

ODGOVORITE
Name

napaceni bosnjo

09.04.2016 19:36

Tu je samo dilema dali ici sutra ili prekosutra.

ODGOVORITE
Name

ja

09.04.2016 19:41

Pozdrav iz dijaspore ja ne bih tamo ziveo dvije plate kada bi dobio. Cirkus od drzave pa i cirkus je uredjeniji i organizovaniji.

ODGOVORITE
Name

gasti

09.04.2016 19:41

Ja sam otisao i nije mi zao.... Zivim mnogo bolje nego u BiH. Svaki mlad covjek treba otici iz ove korumpirane i trule drzave.

ODGOVORITE
Name

mf

10.04.2016 08:15

Sve je to tacno svako ko moze neka die iz ovog propalog Jugoslovenskog tj.Balkanskog LOPOVSKOG KRIMINALISTICKOG TITOVIZMA to je Problem u sve i jednoj republici bivee SFRJ Osim Slovenije zato sto oni nisu Nacisti a svi ostali jesu .NAZAZALOST SVE NASE POLITICARE STARE TITINE KOMUNJARE TREBA OTJERATI NA DOZIVOTNU ROBIJU DA PUSTE MLADI SVIJET DA ZIVI I DA SE NAUCE DA RADE I NORMALNO DA ZIVE

Name

građanin

09.04.2016 20:14

Nije lako ni otići sad, nigdje ruže ne cvjetaju da znate....

ODGOVORITE
Name

Maj

09.04.2016 20:38

OTIĆI ! ! ! ! !

ODGOVORITE
Name

Treba hitno svrgnuti Baju i sigurno će biti bar malo bolje

09.04.2016 21:45

Svakom mladom čovjeku koji hoće da radi i stvara je veća šansa da to uspije bilo gdje samo ne ovdje gdje je ponikao. Za ovakav ishod treba se zahvaliti Miloradu Dodiku i njegovom politički kriminalnom miljeu. On ne smije ostati na vlasti, jer dovoljno nas je uništio, pa i našu djecu.

ODGOVORITE
Name

Emir

09.04.2016 22:16

https://www.youtube.com/watch?v=ScMc1-1Hvp8 Evo nam vlasti i patriJota.

ODGOVORITE
Name

Kako kod

10.04.2016 00:14

Kako god da možeš doći do nekih dokumenta EU odmah na posao i normalno živeti kao u Austrij, Nemačka....

ODGOVORITE
Name

galeb

10.04.2016 03:26

Kao prvo skolstvo je unisteno te sve diplome koje se mogu kupiti niko nigdje i ne prizna niti vrede ista da omladina zna sta davno bi se tome stalo u kraj kriminalci,pljackasi i nacionalisti bi bili odavno pohapseni i opljackano bi odavno bilo vraceno narodu i drzavi ili bi bila ponovo Sutjeska, Neretva i Kozara omladina uzima za primjer kriminalca neznalicu i tatinog sina a ne postenog i pametnog neovisno koliko ima novaca i ciji je potomak bogatasa ili siromaha ,nego se sluze nije meni jasam ok ,a sta me briga za druge zaboravise mnoge slavne pretke koji dadose sve sto imase ,kuce ,novac pozicije ,titule i zivote za bolje sutra drustva i drzave misli omladina dace neko drugi da joj obezbedi sve ,ne to se nece desiti ti danasnji nikada nece dobro donijeti kao ni oni njihovi u proslosti ni oni nisu 1941 otisli na Kozaru, Neretvu i Sutjesku sto su bili avanturisti niti iz dosade nego zbog bijede jada,placke ,nacionalizma i nejednakosti 5% stanovnistva imalo sve kao i danas a ostali ni hljeba to vrijeme je danas ponovo tu i porotiv toga mora svako normalan takvo drustvo nije donijelo srece ni u proslosi niti ce u buducnosti da je bilo dobro ne bi bilo nestalo nikada dobro od zla se mora odvojiti.

ODGOVORITE
Name

lij

10.04.2016 04:58

Ovi komentari su vecinom botovi ko zna kojih monstruma,preklinjem narod da ne ide ovo je zemlja nasih predaka koji su se nevidjeno borili za opstanak,nije ni meni sjajno daleko od toga!Budimo hrabri i slozni mozemo cudo napraviti!!!!!

ODGOVORITE
Name

Marko

10.04.2016 13:07

Kakvi botovi. Sin mi je magistar gradjevine i nema posla. Sad je na doktorskim uci njemacki i ako ga budu htjeli sto ne bi otisao. Bolje nego se uclaniti u SNSD lijepiti plakate i ponizavati se. Republika Srpska propada od sopstvene vlasti a ne od Hrvata i Bosnjaka. Bicemo isporuceni BiH kao na tacni. Ovdje kad sve propadne ekonomski neki Dodikov referendum ce nas vratiti u rat. SNSD ce biti oficiri, a narod kao ovce ce ginuti za tudje vile, kao i u ovom proslom ratu.

Name

Buducnost

10.04.2016 05:26

Djeco moja,imate samo dvije mogucnosti: ili bjezite odatle ili se konacno bar vi probudite i borite se za vasu sigurniju i bolju buducnost a prvi neophodan korak je skidanje mafije sa vlasti.Ovako kako je sada dalje ne ide.Ako ne budete nista promijenili samo se zapitajte kako cete zivjeti za 10 godina? Moje misljenje - zivjet cete 10 puta gore i zato ako niste spremni da promijenite to stanje kako je sada bjezite glavom bez obzira.

ODGOVORITE
Name

Alija Sirotanović

10.04.2016 06:53

Ja sam otisao iz RS pre deset godina, nikada se nisam pokajao, vise me postuju i cene ovde nego u mojoj rodejnoj drzavi. Naravno da bih ja voleo da nisam morao otici al sta da se radi. Na početku je nostalgija bila velika al vremenom se ona smanjuje sada samo pratim vesti na internetu o RS.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

10.04.2016 08:24

Lud je ko vas primi.

ODGOVORITE
Name

Srbin ali pravi

10.04.2016 09:06

Svako neka proba ali svi zele na bogati zapad ali treba znati da i ovde ima sirotinje sve vise.Isto i ja sam otisao prije 30 god. a sve sto zaradis to i ostavis kod njih.Ovde se sve placa nema oca ,matere ,babe ,dede kuce i veliki provoda samo poso kuca i placanje racuna a jos ko ostane zdrav do penzije taj je veliki srecnjik.Sa penzijom si socijalni slucaj i treba da zivim u sobici po stare dane pa je sreca pa imam kucu u Bijeljini.Ovde ko uspije doci a jako je tesko doci rade se naj gori poslovi a slabo su placeni a te nase diplome se ne priznaju.Moja djeca su rodena ovde pa tesko mogu da napreduju jer oni mrze strance a posebno sad ove nove izbjeglice koji cine cuda.Mnogi njemci zele da se sele a ja sam pozvao moje prijatelje da dodu kod mene da zdravo zive uz domacu hranu.Mi imamo sve ali nemoze se ziveti od lopovluka,treba sve mijenjati a posebno propale politicare koji su sve pokrali a takvi zive u izobilju.

ODGOVORITE
Name

NoDilema

10.04.2016 09:16

Djeco draga, dok ste jos mladi, idite trbuhom za kruhom, pa kada se malo "potkozite", vratite se urodnu grudu... Dotle ce i ova "patriotska" vlast, valjda, postati zeljena proslost. Nazalost, oni su dobili veliki novac od zapada, da ovu zemljucu isprazne od mladosti, i to veoma "uspjesno" rade. Kada pročitate da je vlast donijela zakon da nacelnik opstine ne moze imati vise od 1.500 KM platu, predsjednik entiteta 2.000, a predsjednik BiH vise od 2.500 KM, tada se vratite, jer ovi sadasnji te funkcije nece prihvatiti, jer nisu oni patriote, vec neprijatelji svog naroda za koga "rade" samo zbog visokih primanja i mogućnosti zloupotrebe funkcija-u funkciji krađe.

ODGOVORITE
Name

Republika

10.04.2016 14:28

Nece ovde biti bolje dok ne odu sa vlasti i iz politike ljudi koji su se bavili politikom od pocetka rata do danas, i to nebitno da li iz vlasti ili opozicije, svi su isti, dokazali su to mnogo puta do sad. Mladi moraju vise da se politicki angazuju, ali ne u postojecim strankama, potrebne su nove stranke sa novom politikom. Sto se tice odlaska, naravno da je bolje raditi za pristojan novac nego za minimalac kao kod nas, ali cinjenica je da je danas jako tesko otici i da velika vecina mladih sa zavrsenim fakultetom na zapadu zavrsi radeci fizicke poslove, koji su opet bolje placeni nego poslovi sa fakultetom kod nas. Za uslove na zapadu plata konobara ili gradjevinskog radnika uopste nije toliko velika kako se to cini. Naravno da se na zapadu neuporedivo bolje zivi nego u BiH, ali taj zivot nije onakav kakav se cini kad gledate gastarbajtere kada dodju na godisnji odmor.

ODGOVORITE
Name

Pečalba

10.04.2016 17:57

Neka mladi i školovani ljudi idu trbuhom za kruhom. Ovdje nema sreće sve dok penzionisani srbijanski oficiri pored dobre penzije, primaju i izuzetno visoke plate za rad u organima i institucijama RS i BiH (Savčić, Torbica, Prodanović, Četković itd itd), a mladi i školovani čekaju godinama i godinama na Birou. Mladim šlolovanim ljudima dajte redovna mjesečna primanja bar u visini njihove naknade za topli obrok nabrojanih patriota.

ODGOVORITE