Ухапшено шест особа због напада у Бриселу

Белгијски званичници ухапсили су шест особа у оквиру истраге о терористичким нападима на бриселски аеродром и метро, саопштило је данас белгијско тужилаштво.

Свијет 09.04.2016 | 16:27
Ухапшено шест особа због напада у Бриселу

Званичници су јуче објавили да су ухапсили пет особа, укључујући белгијанца Мохамеда Абринија, којег је полиција тражила због сумње за повезаност са терористичким нападима у Паризу у новембру прошле године, подсјећа АП.

Белгијско тужилаштво саопштило је да је синоћ ухапшена шеста особа, али нису познати детаљи о ухапшеноме. Белгијски медији Дернијер Ер (ДХ), међутим, преноси да је у питању Билал Ел Макуки, који живи у Бриселу.

Међу ухапшенима је и Осама К, за којег шведски медији тврде да је ријеч о Осами Крајему, који је отишао из шведског града Малме на ратиште у Сирију. Белгијско тужилаштво потврдило је само да је Осама К. из Шведске, додаје АП.

Абрини и Крајем су осумњичени да су учествовали у два највећа теористичка напада у Европи у протеклих годину дана, односно у Паризу у новембру прошле године, када је погинуло 130 особа, и у Бриселу 22. марта ове године, када су страдале 32 особе.

Они, такође, покушавају да утврде улогу Крајема у нападима, којег су снимиле сигурносне камере у тржном центру, гдје су купљене торбе које су нападачи на бриселски аеродром користили. Истражитељи покушавају да утврде да ли је Абрини "мушкарац са шеширом", трећи осумњичени за напад на аеродром у Бриселу. Абрини (31) је био на листи најтраженијих људи у Европи, а идентификован је са снимака са надзорних камера.

На тим снимцима, направљеним два дана прије напада извршених 13. новембра, Абрини се налази у аутомобилу са Салахом Абдесламом, најважнијим преживјелим осумњиченим терористом.

Хапшења би могла да буду од помоћи у истрази како би се открила повезаност између напада и Исламске државе.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар