Uhapšeno šest osoba zbog napada u Briselu

Belgijski zvaničnici uhapsili su šest osoba u okviru istrage o terorističkim napadima na briselski aerodrom i metro, saopštilo je danas belgijsko tužilaštvo.

Svijet 09.04.2016 | 16:27
Uhapšeno šest osoba zbog napada u Briselu

Zvaničnici su juče objavili da su uhapsili pet osoba, uključujući belgijanca Mohameda Abrinija, kojeg je policija tražila zbog sumnje za povezanost sa terorističkim napadima u Parizu u novembru prošle godine, podsjeća AP.

Belgijsko tužilaštvo saopštilo je da je sinoć uhapšena šesta osoba, ali nisu poznati detalji o uhapšenome. Belgijski mediji Dernijer Er (DH), međutim, prenosi da je u pitanju Bilal El Makuki, koji živi u Briselu.

Među uhapšenima je i Osama K, za kojeg švedski mediji tvrde da je riječ o Osami Krajemu, koji je otišao iz švedskog grada Malme na ratište u Siriju. Belgijsko tužilaštvo potvrdilo je samo da je Osama K. iz Švedske, dodaje AP.

Abrini i Krajem su osumnjičeni da su učestvovali u dva najveća teoristička napada u Evropi u proteklih godinu dana, odnosno u Parizu u novembru prošle godine, kada je poginulo 130 osoba, i u Briselu 22. marta ove godine, kada su stradale 32 osobe.

Oni, takođe, pokušavaju da utvrde ulogu Krajema u napadima, kojeg su snimile sigurnosne kamere u tržnom centru, gdje su kupljene torbe koje su napadači na briselski aerodrom koristili. Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je Abrini "muškarac sa šeširom", treći osumnjičeni za napad na aerodrom u Briselu. Abrini (31) je bio na listi najtraženijih ljudi u Evropi, a identifikovan je sa snimaka sa nadzornih kamera.

Na tim snimcima, napravljenim dva dana prije napada izvršenih 13. novembra, Abrini se nalazi u automobilu sa Salahom Abdeslamom, najvažnijim preživjelim osumnjičenim teroristom.

Hapšenja bi mogla da budu od pomoći u istrazi kako bi se otkrila povezanost između napada i Islamske države.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar