Испуњени политички услови за референдум

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће у наредним седмицама Народна скупштина Српске одлучивати о референдуму у Српској на којем би се грађани изјашњавали да ли подржавају 9. јануар као Дан Републике.

Република Српска 09.04.2016 | 21:57
Испуњени политички услови за референдум

Предсједник Српске је истакао да очекује јединство власти и опозиције о том питању, као што је и потврђено у заједничкој изјави.

Додик је рекао да су неусвајањем закона о Уставном суду БиХ испуњени сви политички услови ранијег договора да се обезбиједи референдум, те да нема ниједног уставног суда који би могао реаговати на референдумско и народно изјашњавање о томе, а и да не очекује реаговање међународне заједнице.

"Договорили смо се да се, уколико не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ, иде на референдум са питањем `Да ли подржавате да 9. јануар буде Дан Републике Српске?`. Нема ниједног разлога да било ко сада повлачи сагласност јер се кључна ствар коју смо тражили, а то је закон о Уставном суду БиХ, није десила", навео је Додик.

Коментаришући изјаву судије Уставног суда БиХ Мирсада Ћемана да ће, уколико Република Српска не буде поштивала одлуку овог суда о Дану Републике, ово питање разматрати Тужилаштво БиХ, Додик је оцијенио да Уставни суд БиХ промовише политичко и правно насиље, као и праксу која не постоји нигдје у свијету, те да је волонтеристички орган који је доносио одлуке према вољи међународне заједнице, а сада покушава да преузме улогу једне негативне праксе - високог представника.

"Очигледно је да је то спрега. Кроз ту изјаву се види да је намјера да се тако та тема одржава на дневном реду. Уставни суд БиХ одавно је изгубио кредибилитет правне институције. Он је више политички суд, него што је правни. Тврдња тог судије говори да је, имајући у виду чињеницу да ни Суд ни Тужилаштво БиХ немају уставну основу, а да се Уставни суд БиХ позива на њихов рад, говори да се овдје све назор покушава направити, да је БиХ земља чудеса и да нема ни п од правне државе, ни у од уставног права. То није ништа изненађујуће", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, то што Уставни суд БиХ, који одлучује гласовима странаца, намеће политичку и уставну вољу другима, без уставног основа, говори да народ Републике Српске мора изаћи на референдум и одбацити такву праксу.

Додик је навео да и ова одлука Уставног суда БиХ која задире у суштинска, фундаментална питања саме Републике Српске, говори да странци покушавају креирати односе на овом подручју.

Он је рекао да је одговор Републике Српске раније био веома јасан и подразумијевао је јединствон свих главних политичких фактора, и власти и опозиције, који су се договорили о неколико важних тема, а једна од њих је и закон о Уставном суду БиХ који бојкотују Бошњаци, у настојању да обезбиједе своју доминацију онако како су чинили и до сада са три стране судије.

Додик је указао да чињеница да у Уставном суду БиХ има тројица страних судија која у правилу чине већину и одређују већину говори о томе да БиХ није ни суверена ни међународни фактор ни субјективитет и да њоме управљају странци.

"Све ово говори да БиХ није земља споразума и договора, изражених политичких воља и суверенитета народа, већ је међународни експеримент који покушава да се наметне, прије свега Србима и Хрватима. Све ово говори да у БиХ нема ни повјерења, нити уважавања, и наставак рада страних судија у Уставном суду БиХ најбоље говори о намјерама Бошњака на простору БиХ, њиховој жељи за правном и политичком доминацијом и жељи да подреде остала два народа", указао је Додик.

Он је рекао да БиХ не може да оствари унутрашњи консензус, и даље је земља неспоразума и недоговора, њоме управљају странци. "Ако странци овдје утврђују најважнија питања уставног уређења онда се зна да ова земља нема никакве шансе у будућности нити је имала у прошлости", рекао је Додик.

Додик је истакао да окупљање око 9. јануара и колико то значи Србима најбоље илуструје овогодишња прослава када је народ плебисцитарно стао иза тог датума, те нагласио да је то потребно и формално верификовати на референдуму, обезбиједити и политичку и народну снагу тој одлуци.

"О одлуци о референдуму о Дану Републике гласаће Народна скупштина Републике Српске. На бази референдума треба у парламенту Српске донијети закон о 9. јануару и утврдити тај датум као неспоран", каже Додик.

Он очекује да ће представници Републике Српске у заједничким институцијама схватити колико је то важно и да ће тражити да закон о Уставном суду БиХ приоритетно буде стављен на дневни ред, на који не може бити стављено ниједно друго питање док се ово не заврши.

Додик је рекао да, с обзиром на то да је Младен Босић предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и од њега очекује да подржи стављање наведеног закона на дневни ред.

Он је навео да ће се одмах појавити и теме у вези са раније расписаним референдумом о Суду и Тужилаштву БиХ, који није одбачен, али је кључни разлог због којег је он на стенд-бају то што није постигнут политички консензус у Републици Српској.

"Жеља је да се о овом питању окупе и власт и опозиција, а не да се референдум сведе на политичка препуцавања. Очигледно је да нису створене околности потребне за одржавање тог референдума. Услови за одржавање референдума биће створени када буде успостављен консензус о питању Суда и Тужилаштва БиХ, као што је о питању Дана Републике", нагласио је Додик.

(Срна)

Коментари / 73

Оставите коментар
Name

алтец

09.04.2016 13:26

Какав референдум, исплати ми борацки додатак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

09.04.2016 13:32

Тако је

Name

Пукет

09.04.2016 13:49

Ђе си се борио?

Name

дсс

09.04.2016 15:33

Да се ти у вези референдума ниси договарао са својим пријатељем Цовицем,како и на који нацин да забавис народне масе. Да им скренес размисљање на референдум, а ти Додик морас једно да схватис да је народ гладан, а економија РСа је у колапсу .Баја хоцели бити пара,и окани се референдума.

Name

напацени босњо

09.04.2016 19:32

Ко казе да Додик не преноси надлезности на ниво БИХ , све пропале банке у РС-у сад су брига дрзаве а не ентитета.

Name

борац РС

09.04.2016 13:31

ПРЕКИНИ ВИСЕ СА ТИМ РЕФЕРЕНДОМИМА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУЛЕ

09.04.2016 13:57

Додик Минхаузен

Name

одговор борцу

09.04.2016 18:14

Морас бити политички дебил па не разумети ста председник РС говори.Постоје ствари које морају да се ураде,јер инаце цес и ти и сви изгубити и то сто си досад имао а мозда будес морао јос и да вратис узето.Цитај,читај ста је рекао друзе а да ти одмах казем не волим га ни ја "Бају" али неке ствари морају да се обаве да би имали слободну и нашу Републику Српску.Не ради се овде о њему него о свима нама,и ово су аминовали и Босиц и Иваниц и све водје Српских партија.Немој молим те користити сваку вест за пљување по Додику јер не пљујес њега пљујес Председника РС.Сви Ви који сте против њега удрузите се па га скидајте ал те молим немој преко портала куцкајуци тастере.Друго:Ни слуцајно није све црно како нам се приказује и немој мислити да це преко ноћи све кренути боље.Неце друзе видјено је у многим земљама.

Name

ВУЛЕКС

09.04.2016 21:16

Може референдум ако ће га платити из свог џепа. Ионако га само због себе расписује. Моја прогноза, ако се референдум распише (за шта су шансе минималне) излазност око 30 %, тотални фиаско, живи били па видјели

Name

Реално

10.04.2016 09:08

Извини, не бих да вредјам никога. Моје мисљење је, морас бити схизофреник као он да би га иоле разумео, а таквој конфузној, лоповској, болесној персони није место на функцији председника дрзаве...

Name

дивља јабука

09.04.2016 13:32

Ја му нећу изаћи на тај референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

09.04.2016 16:18

Ја хоцу.

Name

Стокан

11.04.2016 06:15

Изађи кики па чеш добити оно што преко двоје виси.

Name

борац

09.04.2016 13:34

Доста висе и тебе и твог референдума! Немас пара за борце а имас за референдум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

09.04.2016 13:45

Само прицас,немас ти м..а за референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

даy афтер

09.04.2016 13:50

А послије референдума сви богати, сви цемо имати Мерцедесе, Ипхоне, Ролеxе, јахте, куце на мору........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топлана

10.04.2016 08:16

И ја се друже то питам

Name

Неце бит бас тако

10.04.2016 15:18

Прво на референдум о том који ролекс и који мерцедес људи хоце и ста им јос треба е кад тај продје и проведе се онда це све то да пада с неба. А и о том треба организоват референдум дал да пада с неба ил да се да влади да она дијели сваком по потребама и према заслугама. Бајке су нула ста све ова власт није у стању да наобецава

Name

ВУЛЕ

09.04.2016 13:56

Је ли неко још овог човјека схвата озиљно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

09.04.2016 14:25

Ни под разно !

Name

БОРАЦ

09.04.2016 14:01

СТА ТИ ИМАС СА РЕП,СРПСКА,НИСИ РАТОВАО,ДЕЗЕРТЕРУ,КАКО ТЕ НИЈЕ СРАМОТА,ВРАТИ ПАРЕ,ДАЈ БОРАЦКИ,ОДЛАЗИ,СВЕРЦЕРУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

09.04.2016 14:04

Овај лик се спрда са свима нама...тако нам и треба.Све сто ваља одселило се или покусава да оде због оваквих као сто је он и мноства његових лосих копија у сваком граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста

09.04.2016 14:16

Доста је висе и тебе и референдума и крадје рекетитања изивљавања над неистомисљеницима и бахатости према народу....кога ти позивас на референдум и који 9 јануар,јебем ли ти референдум оцемо ли од њег и РС зивити ил цес нам мозда ти дати...питај оне људе сто по парковима спавају из контејнера и кука једу милостињу а створили су ту републику без тебе....води своју бригу јер си нас давно с....! Ко це ти изаци на РЕФЕРЕНДУМ јел агенција срна и ртрс и слицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2016 15:49

А културееее

Name

око

09.04.2016 14:19

Оцемо прво онај о суду и тузиластву па онда овај.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицхјко

09.04.2016 16:23

Око@ хаххахахахаха

Name

Конацно

09.04.2016 14:30

Баја ја сам вец препао за те силне референдуме, ниси мјесец дана ниста о томе прицао? Дај јос два-три референдума најави, да се моземо радовати бар нецему!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прекини

09.04.2016 14:31

Досадан си,Народну скупстину не постујес,само си довољан себи и полтронима око тебе,а сад би и посланике да упрегнес за властите хирове-СРАМОТА@@@

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

09.04.2016 14:32

Цим гсп.Мектиц спомене хапсења или се спомене било која вијест о банкама њему одма наум падају референдуми.Овај лик је стварно безобразан није он ни пролупо вец је стварно висе него безобразан.Да га назовем погрдним именом знам да ми неце објавити коментар али он је опста опасност не само за РС и БиХ вец и за цијели Балкан.Која сподоба и безобразник ово нема нигдје у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

09.04.2016 14:55

РЕФЕРЕНДУМ - РАСПАД - РАТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

09.04.2016 20:45

Југословени се никад нису борили за Независну Муслиманију (под именом Босна и Херцеговина) за коју се овај шатро Југословен залаже. Циљ из "Исламске декларације", тј доминација муслимана, је исти али је тактика ко фол граЏанска (само провидна).

Name

тралала

09.04.2016 15:04

Ајде не досадјуј висе са тим референдумима дојадио си и богу и народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗРЕН

09.04.2016 15:05

Ко о чему, баба о колачима, дакле, откуд главном Баји таква бесједа, гдје се нити мало не обазире на изузетно тежак положај и понижени живот грађана, гдје их је он лично својом деценијском деспотском владавином довео у дожничко ропсто. Како је то могуће да само он са својом породицом и кумовима раскалашно живи, а остали сви живе у биједи и сиромаштву. Хтио то "владар свемира" признати или не, али доћи ће до изненадног бунта и револта грађана, који немају шта изгубити, тако да му неће вриједити неколико ешалона полиције, које је ставио под своју чизму, како би се бранио од сопствених понижених и опљачканих грађана. Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.04.2016 15:11

Мани се глупости и рефередума дај нам заслузено и квит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.04.2016 15:14

Касне исплате па одма референдум не вјерујем да то интересује обицног цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛП

09.04.2016 15:28

ЛП страна А Референдум страна Б Издајници РС !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

09.04.2016 15:36

Цик расписи ако смијес!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.04.2016 16:11

Тузиластво да их натјера да врате насе паре Додик,Скрбиц,Спириц,Калдера Мицко,Будо Станковиц,Радисиц, Радманивиц ,Селман, Касиповицнама не требају кредити и референдуми ми за све цемо имати исплате остати да измиримо будзет за сљедецу годину мирне дусе. Засто доби остете Лукац 30.000 км без судске пресуде и тузбе од будзета, бицемо богати а оних милијона од Игора цемо подјелити сиротињи за јавне кухиње у наредне три године. Бицемо задовољни све измирити за ову годину а обезбједити следецу и нема поскупљења струје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

09.04.2016 16:22

Не би био лос један референдумциц, док народ гласа министар Лукац обезбједјује..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

09.04.2016 16:23

Референдум о амнестији СНСДа пљацке и криминала

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

09.04.2016 17:11

Отвори предузеца,запосли народ и повецај пензије.Ста млатис ту и кријес се иза неког супљег национализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

09.04.2016 17:26

Прецедниче пусти пола Марка низ воду и процесуирај га и ријеши се интересне групације зване ДНС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

09.04.2016 17:30

Па овај човјек је тотално луд.Ми смо гладни,жедни, голи и боси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти-бот

11.04.2016 15:08

Али имамо за интернет. Пуу ботине смрдљиве

Name

Питање

09.04.2016 18:04

Да ли це послије референдумског ДА, тај празник опет славити политичари док це радници (углавном код СНСД-ових послодаваца, радити. Ако цемо имати такав празник, млади људи це гласати против.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

09.04.2016 18:20

Који референдум? Правим борцима за РС 9 јануар никад није био споран...ово је његова магла коју продаје да добије на времену до затварања... Борци никад неће пристат да се 9 јануар не слави као дан Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рере

09.04.2016 18:32

Прости и несколовани су и градили дрзаву док сте ви ре културни сверцовали и заузели фотеље па нас сад исправљате.немамо сви заледјину да би сад било ајде лаганица....ето па ви гласајте за нерадни дан у ком це опет несколовани јад ринтати код приватника и културних ко сто си ти.кркански поздрав од неког ко, није нити це од таквих ко ти,иста имати осим културноумјетницког изразавања и цапања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ииии

09.04.2016 18:34

Народ хоће пара,да некако преживи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

09.04.2016 18:35

Република Дтпска је моја дрзава. Е ту је разлика измедју тебе и мене Баја. Немој је висе узимати у уста, дезертеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

09.04.2016 18:40

Милораоде, чега си се год дотакао, пропало је, пропашће ти и ти твоји референдуми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајисник

09.04.2016 19:58

То Милораде,мајко,расписи га вец једном.па ком офојци,ком окрајци. А овце це за тобом,без бриге буди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАТКО И ЈАСНО

09.04.2016 22:05

КАД СВЕ САБЕРЕМ И ОДУЗМЕМ БЕЗ ИМАЛО ПРИСТРАСНОСТИ ТВРДИМ СЉЕДЕЋЕ: МИЛЕ РОНХИЛ - ЗЛОТВОР СРПСКОГ НАРОДА ! У ПОТПИСУ МАЈКА ТРОЈЕ ДЈЕЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајцинска револуција

10.04.2016 09:43

Изгледа да це нам тако и бити. Док ми млакоње ниста не подузимамо и цекамо да то други уради, мозда се зене буду организовале па казу и ураде ста треба. Само једна им је онда подобро спустила контру. Референдум? Коме је у овој неимастињи до славњења и са циме?

Name

Под хитно

09.04.2016 22:08

Ја бих прво да се одлучи о Додику да више не буде предсједник , а онда може референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуки

09.04.2016 22:20

Расписуј прво оцепљење РС па да направимо велику Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

10.04.2016 04:26

Да свакако референдум али о ,када це бити похапсени криминалци,плацкаси, националисти и када це бити врацена оплацкана имовина народу и дрзави а после о празницима и судству кроз институције система без референдума то је споредна ствар собзиром на прву која је хитна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавина

10.04.2016 07:49

Баја конта како це себе спасити од криминала и корупције,па увек пуна уста референдума а никад не казе реци како да они људи презиве сто страјкују гладју у парку.Одрзи висе те референдуме накупице их се 100 ако зелис немире имацес их а где цес онда кукавце,висе национализам непомазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастербајтерка

10.04.2016 08:00

Проклет био Милораде.Дефинитивно си највеће зло овог народа. На све си спреман и не заустављаш се. Твој највећи проблем и оних око тебе је што немате мјере, е то ће те срушити кад тад. А видим, све си ближе томе, јер шта год кажеш и урадиш више те нико не доживљава, па ни она баба на пијаци. Оно што је по мени најважније јест да ће доћи дан кад ће се детаљно преиспитивати твоја одговорност за коју треба да сносиш посљедице. Треба те послати на дугогодишњу робију за примјер свим будућим политичарима да знају шта могу очекивати ако би се одлучили да крену твојим стазама. То се зове намирење правде. Често сам овдје у посјети фамилији, родном крају, у нашој Републици Српској, пратим сва ова дешавања на политичкој сцени, како те само није срамота да се уопште било гдје појавиш. Кад све саберем и одузмем видим те као политичког изрода који све подређује себи. Тебе се овај народ треба под хитно ријешити јер представљаш неподношљив тег који ломи кичму овом народу. Само у мом мјесту преко 90 младих људи је отишло у протекле четири године у друге земље. То је твој директни резултат бриге за народ и Републику Српску. О твојој поганој моћи сувишно је било шта више рећи, имаш утицај на све, нпр управљање Градом Бања Лука (градоначелници из твоје партије су само фигуре и формално покриће), одређујећ судству, тужилаштву које предмете ће узети у рад, а које не, о полицији и да не пишем. А тек твоја другарица Жељка Цвијановић, врх врхова твог слијепог сљедбеништва. Вољела би је сусрести и својом шаком само мало стиснути, да види снагу честите жене која поштено зарађује за свој хљеб. Да јој стиском сломим бар зглоб на малом прсту, јер она не зна како је то кад боли. ТОЛИКО ОД СРЕДЊОВЈЕЧНЕ ГАСТЕРБАЈТЕРКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

10.04.2016 08:25

Дај не прди-Носи се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плава вода

10.04.2016 08:56

Сто би у ФБиХ рекли референдум ефендија.Стално гусла референдумску прицу а народ гладан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рк

10.04.2016 09:21

Ја само знам да це фукара остати фукара и прије и послије референдума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоца

10.04.2016 09:53

Свака цаст газда.вецег газде нема надалеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

10.04.2016 10:29

Миле моја будало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

10.04.2016 11:57

Додик је своје вец давно исприцо.Нека поднесе ОСТАВКУ ИМА КО ЦЕ СЕ БОРИТИ ЗА РС НАРОДУ ЈЕ ДОСТА ДОДИКА И ЊЕГОВЕ ЗАБ..рацине

Name

Рајд - брз и ефикасан

10.04.2016 11:41

Зна се како треба са штеточинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.04.2016 15:35

После референдума це нам да цвјетају рузе ама не славим ни свој родјендан и вазно је да је престао рат а који дан је главни то ионако славе полититицари и тајкуни то се обицног цовјека и не тице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.04.2016 16:36

Милораде, референдум кошта, а и питање је да ли би га они који нам кроје капу прихватили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

10.04.2016 18:06

Ја мислим да је време да он промени име у Миле Референдум али стварно без зезања, и у лицној карти да му писе Миле Референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсто

10.04.2016 19:09

Оће чојек дрзаву по свом табијату хахахахха,,Слусај ,ако ти будес предсједник до референдума ја ћу гласат против...Јбте дрзава ђе је сверцер и дезертер предсједник.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласач

10.04.2016 19:17

Читајући ове коментаре видим докле се догурало са тим референдумима, да је то давно истросена прича као аеродром Требиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

10.04.2016 19:33

Хало Л------- Л----- ,зар ти стварно мислиш да је овај народ толико малоуман. Покрадеш све што се покрасти може, кад се истраге о криминалним радњама примакнула ка твојој маленкости потегнеш питање референдума, није битно референдумско питање, битно је скретање пажње. Доста је,готов си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна свију народа

10.04.2016 21:00

Дудук мозес сања и увуци недузни народ у јос вецу пропаст ....не каки а јос једно ПАС ЛАЈЕ ВЈЕТАР НОСИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закљуцак

11.04.2016 10:20

И те како це ти странци солити памет све док си на њиховом казану. Сто је најгоре, они це нама остати па запаприцити и забиберити до краја, цак и након сто ти долијес љисицо.

ОДГОВОРИТЕ