Ђукић најавио кривичну пријаву против Зечевића

Генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић, који је у БиХ осуђен на 20 година затвора због ратног злочина, поднијеће кривичну пријаву против вјештака тужилаштва у том поступку Берка Зечевића и Н.Н. особе, сазнаје "Политика".

 

Босна и Херцеговина 09.04.2016 | 13:27
Ђукић најавио кривичну пријаву против Зечевића

Генерал Ђукић, који је пред Судом БиХ проглашен кривим да је наредио гранатирање Тузле, сумња да су Зечевић и непознате особе "свјесно сачинили налаз противно правилима струке и под притиском Н.Н. особа".

Он је осуђен искључиво на основу Зечевићевог вјештачења у којем се наводило да је масакр на тузланском Тргу Капија 1995. године, када је убијена 71 особа, а рањено 240, изазван експлозијом пројектила са српских положаја.

"Са екипом стручњака урадили смо многе огледе како бисмо провјерили налаз и мишљење вјештака Берка Зечевића. Провели смо на терену 93 дана од чега је изградња реплике Трга Тузланска капија трајала 52 дана, док је десет дана утрошено на припремање огледа, а 30 на њихово извођење", рекао је генерал Ђукић за "Политику".

Он каже да су ангажовани вјештаци из Израела, Француске и трочлани експертски тим из Чешке у одвојеним налазима дошли до закључка да посљедице које су наступиле на терену апсолутно искључују пројектил топа од 130 милиметара, како то проистиче из налаза вјештака Зечевића.

Одређеним провјерама експерти су закључили да углови долета гранате, које је успоставио вјештак Зечевић, нису стручно одрживи.

Генерал Ђукић истиче да закључке ових вјештака потврђује и чињеница да током доказног поступка никада у судници нису показани гелери на основу којих би се могло утврдити да суд, упркос два опречна налаза вјештака, не врши надвјештачење што је универзалан стандард у кривичним поступцима.

"Све ово потврђује оно што упорно тврдим, а што садржи и пресуда, да сам осуђен на бази претпоставки са једне стране или у озбиљно монтираном процесу са друге стране", рекао је генерал Ђукић.

Пред Вишим судом у Београду за 15. април је заказано рочиште по замолници Министарства правде БиХ којом се тражи признање пресуде којом је генерал Ђукић пред Судом БиХ правоснажно осуђен на 20 година затвора.

Бањалучки адвокат Крстан Симић, који би требало да се прикључи тиму одбране генерала Ђукића, каже за "Политику" да је ријеч о "врло суптилном правном поступку у коме Србија мора да одлучи да ли пресуда Суда БиХ одговара прописима, стандардима, заштити људских права и судској пракси те земље.

"Апелациони суд у Београду донио је ослобађајући пресуду у случају Илије Јуришића, који је готово идентичан случај генерала Ђукића. Сматрам да би Србија у случају генерала Ђукића требало да обезбиједи идентичне стандарде које је успоставила у случају 'Јуришић'", рекао је Симић.

Извор: Политика

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тихи

09.04.2016 15:02

Берко Зецевиц трлаллала.Млати празну сламу.Треба га тузити.

ОДГОВОРИТЕ