Ускоро крај преговора о адаптацији ССП

У Бриселу ће 28. априла бити одржан посљедњи састанак преговарачких тимова БиХ и Европске комисије за прилагођавање Споразума о стабилизацији и придуживању и очекује се да ће тада, највјероватније, бити потписана адаптација тог споразума, изјавио је шеф преговарачког тима БиХ Хамдо Тињак.

Босна и Херцеговина 09.04.2016 | 13:00
Ускоро крај преговора о адаптацији ССП

"Али, коначан потпис је под упитником зато што се још чека контраприједлог Европске комисије који треба да одобри Савјет министара БиХ", рекао је Тињак.

Он је за "Дневни аваз" појаснио да ће, ако све буде завршено до 28. априла, у Бриселу бити потписано прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању.

БиХ ће у том случају бити корак ближе добијању статуса кандидата за чланство у ЕУ јер је питање адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању једно од основних на којима Европска комисија инсистира.

Када је ријеч о условима који су предвиђени адаптацијом, Европска комисија је дјелимично прихватила захтјеве које је поставио преговарачки тим БиХ, тврди лист.

У процесу преговарања БиХ је тражила фазно прилагођавање примјене услова са Хрватском.

Од 10 поглавља Споразума о стабилизацији и придруживању, највећи преговори између БиХ и Европске комисије вођени су у дијелу који говори о слободној трговини.

Фазно прилагођавање у том смислу подразумијева усаглашавање листе производа за које ће БиХ, постепено у периоду од пет година, давати царинске уступке до потпуне либерализације трговине са ЕУ.

"Договорено је фазно прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању. Биће уведен систем квота, али само за најосјетљивије групе производа. У њих спадају млијеко и млијечни производи, те одређене врсте меса и месних прерађевина", нагласио је Тињак.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 0

Оставите коментар