Какве су казне за напуштање дјеце?

Случајеви напуштања или остављања дјеце на јавним мјестима увијек изнова шокирају јавност. Родитељи, из њима познатих разлога, одлуче се на овај чин и беспомоћно новорођенче неријетко оставе у болницама након порода, а дешавало се да их оставе и поред контејнера или врата домова.

Босна и Херцеговина 09.04.2016 | 10:10
Какве су казне за напуштање дјеце?

У такве случајеве обавезно се укључи полиција и социјална служба јер је напуштање немоћног дјетета кривично дјело у оба ентитета БиХ. Према Кривичном закону ФБиХ "ко напусти своје немоћно дијете с циљем да га се трајно ријеши, казниће се казном затвора од шест мјесеци до три године". Но, уз ово кривично дјело могу се повезати и друга уколико је дошло до нарушавања дјететовог здравља и угрожавања живота.

У Републици Српској закон предвиђа новчану казну и казну затвора.

"Кривичним законом Републике Српске, кривичним дјелом 'Кршење породичних обавеза' из чл. 209 је прописано, да ко грубим кршењем законом утврђених породичних обавеза остави у тешком положају члана породице, који није у стању да се сам о себи стара, казниће се новчаном казном или казном затвора до двије године (основни облик кривичног дјела). Уколико је услијед извршења овог кривичног дјела наступило тешко нарушавање здравља, прописана казна је од шест мјесеци до пет година или ако је наступила смрт члана породице, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година", рекли нам је Мирна Миљановић, начелница Одјељења за доносе с јавношћу МУП-а Републике Српске.

У прошлој години евидентиран је само један случај напуштања дјетета и то на подручју Кантона Сарајево.

"У 2015. години евидентиран је један случај напуштања дјетета и то одмах по порођају у болници, поводом чега је укључена и служба социјалне заштите. Наведени догађај се десио у мјесецу децембру 2015. године, а мајка напуштеног дјетета још увијек није пронађена, с обзиром да је ријеч о страној држављанки, која није пронађена на адресама боравишта до којих су оперативним радом дошли полицијски службеници, тако да је са овим догађајем путем Интерпола упозната и матична држава породиље", рекли су нам из Одјељења за односе са јавношћу МУП-а КС.

О овом случају је упознато Кантонално тужилаштво у Сарајеву, те се подузимају мјере и радње на комплетирању предмета, након чега ће бити достављен на даљу надлежност Тужилаштву.

Према подацима које смо добили из УКЦС-а, у периоду од јануара до априла 2015. године остављене су три бебе након порођаја.

Број малишана без родитељског старања у БиХ расте из године у годину. Осим случајева остављања дјеце у болници након порођаја, протеклих година имали смо и случајеве напуштања дјеце која остају сама на улицама бх. градова и боре се сама за живот. У помоћ им притекну већином наши добри људи из БиХ и дијаспоре.

Међу њима је тада 15-годишњи Бењамин Ферхатовић који је седам мјесеци у прошлој години спавао је на бетону у напуштеном локалу у центру Брчког јер га је отац истјерао из стана. Помогао му је бх. грађанин из дијаспоре и дао свој дом.

Ту је и прича о тада 13-годишњем дјечаку којег су прошле године родитељи оставили на улици, а којег је пронашао Сакиб Рамић у дворишту своје куће у Козарској Дубици. Дјечак је спавао у кућици за псе. Сакиб га је прихватио као своје дијете.

Ови случајеви нису процесуирани.

Извор: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар