Бебе се смију од првог дана

Чак 90 процената новорођенчади се смеје у првом месецу живота, неки чак и у првој недељи, али има и случајева да се нису осмехнули ниједном за 12 месеци. Бебе имају јак темперамент од рођења.

Здравље 09.04.2016 | 08:37
Бебе се смију од првог дана

Разумевање беба помаже да разумемо и одрасле, закључио је Каспар Едимен из Центра за мождани и когнитивни развој Универзитета Биркбек у Лондону. Он је спровео истраживање, којим је желео да утврди шта све засмејава новорођенчад, а био је толико опчињен да је дао отказ као банкар и отишао да студира психологију. Едимен је направио анкету за родитеље и замолио их да му пошаљу снимке и извештаје о томе шта је све засмејало њихове малишане, у ком месецу и у које доба дана.

Око 1.400 родитеља из 25 држава је одговарало на његова питања, а резултати анализа су показали да се бебе смеју практично од првог дана. Чак 90 процената новорођенчади се смејало у првом месецу живота, неки чак и у првој недељи, али има и случајева да се нису осмехнули ниједном за 12 месеци.

- Ово откриће потврђује претпоставку да бебе имају јак темперамент од рођења - каже истраживач.

Показало се да се дечаци смеју више, чак и до 50 пута дневно, а девојчице до 37. Међутим, Едиман истиче да је смех ствар социјализације и интеракције са другима, а не зависи од пола.

- Није уопште важно шта одрасли раде док су са бебом. Довољно је што су поред њих и оне се зато осећају срећно. Зато се бебе и смешкају - закључује научник.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар