Град би био мртав да нису дошли Кинези

Понуда кинеске компаније за купи Железару Смедеревцима је донела олакшање, јер не само да ће свих 5.050 запослених остати да ради него ће, како најављују, бити посла и за нове раднике.

Србија 09.04.2016 | 08:32
Град би био мртав да нису дошли Кинези

Само да се ради, кажу Смедеревци.

"Најбитније да сада може свако да ради свој посао; топионичар нека топи, ваљаоничар ваља, дизаличар вози дизалицу, менаџер нека води… Колективни уговор је усклађен са новим Законом о раду и ту не би требало да буде никаквих проблема", каже Синиша Прелић из Самосталног синдиката Железаре.

"Хестил" када излази на неко тржиште, то нису у питању две-три године, него имају план за деценију или две унапред Бојан Бојковић, члан НО Железаре

""Хестил" је велика фирма, са дугорочним циљевима, не раде као неке корпорације које по основу месечних резултата доносе ад хок одлуке. Кад излазе на неко тржиште, то нису у питању две-три године, него имају план за деценију или две унапред", тврди Бојан Бојковић, члан Надзорног одбора Железаре.

Влада Србије почетком недеље је прихватила понуду кинеске компаније за приватизацију Железаре по цени од 46 милиона евра, око 300.000 евра више од тражене.

Уз ову добру вест за Смедеревце, убрзо су следиле и друге; да су се Кинези обавезали да инвестирају најмање 300 милиона долара, вероватно и више.

Притом, кинеска компанија је прихватила и да поштује одредбе актуелног колективног уговора за који су се овдашњи металци изборили прошле године, када је управљање Железаром преузео ХПК.

То где се Смедеревци надају да ће бити још посла јесте 300 милиона долара најављених инвестиција, које обухватају изградњу фабрике шавних цеви. Још 1971. некадашњи Металуршки комбинат Смедерево, како је гласио тадашњи назив Железаре, направио је такву фабрику у Урошевцу, а њу је приватизовала Косовска поверилачка агенција.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нн

09.04.2016 09:44

Срећа што имате премијера Вучића,ко зна шта би било са Жељезаром?

ОДГОВОРИТЕ