Grad bi bio mrtav da nisu došli Kinezi

Ponuda kineske kompanije za kupi Železaru Smederevcima je donela olakšanje, jer ne samo da će svih 5.050 zaposlenih ostati da radi nego će, kako najavljuju, biti posla i za nove radnike.

Srbija 09.04.2016 | 08:32
Grad bi bio mrtav da nisu došli Kinezi

Samo da se radi, kažu Smederevci.

"Najbitnije da sada može svako da radi svoj posao; topioničar neka topi, valjaoničar valja, dizaličar vozi dizalicu, menadžer neka vodi… Kolektivni ugovor je usklađen sa novim Zakonom o radu i tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema", kaže Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata Železare.

"Hestil" kada izlazi na neko tržište, to nisu u pitanju dve-tri godine, nego imaju plan za deceniju ili dve unapred Bojan Bojković, član NO Železare

""Hestil" je velika firma, sa dugoročnim ciljevima, ne rade kao neke korporacije koje po osnovu mesečnih rezultata donose ad hok odluke. Kad izlaze na neko tržište, to nisu u pitanju dve-tri godine, nego imaju plan za deceniju ili dve unapred", tvrdi Bojan Bojković, član Nadzornog odbora Železare.

Vlada Srbije početkom nedelje je prihvatila ponudu kineske kompanije za privatizaciju Železare po ceni od 46 miliona evra, oko 300.000 evra više od tražene.

Uz ovu dobru vest za Smederevce, ubrzo su sledile i druge; da su se Kinezi obavezali da investiraju najmanje 300 miliona dolara, verovatno i više.

Pritom, kineska kompanija je prihvatila i da poštuje odredbe aktuelnog kolektivnog ugovora za koji su se ovdašnji metalci izborili prošle godine, kada je upravljanje Železarom preuzeo HPK.

To gde se Smederevci nadaju da će biti još posla jeste 300 miliona dolara najavljenih investicija, koje obuhvataju izgradnju fabrike šavnih cevi. Još 1971. nekadašnji Metalurški kombinat Smederevo, kako je glasio tadašnji naziv Železare, napravio je takvu fabriku u Uroševcu, a nju je privatizovala Kosovska poverilačka agencija.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nn

09.04.2016 11:44

Sreća što imate premijera Vučića,ko zna šta bi bilo sa Željezarom?

ODGOVORITE