Класична или електрична четкица?

Многи људи воде рачуна о хигијени своје усне дупље и зуба, али су у вечитој дилеми око тога коју четкицу за зубе да одаберу - класичну или електричну.

Здравље 09.04.2016 | 08:25
Класична или електрична четкица?

Швајцарац Филип-Гај Вуг 1954. године изумео је електричну четкицу. Дуго се веровало да управо она много квалитетније чисти зубе и смањује упале десни, међутим, низ студија тврди супротно.

Према резултатима истраживања, људи који редовно перу зубе електричном четкицом имају већу појаву повлачења десни и стањења слоја зубне глеђи. “Проблем није толико у електричној четкици за зубе колико у неправилном коришћењу исте. Већина користи електричну четкицу попут класичне, а она би се требало да се користи под углом од 45 степени, довољно дуго (2 минута) и без прејаког притиска. А највећи проблем је што притисак не можемо да контролишемо”, објашњава докторка стоматологије Алина Шегедин.

Класична се четкица користи под благим углом и зуби се њоме перу најмање два минута полукружним покретима од меса ка зубу. Што су влакна четкице меканија, то је потребније дуже четкање збуба.

Било би добро да деца почну с класичном четкицом, како би усвојили технику прања зуба. “Дакле, класична четкица с меканим влакнима и правилна техника и време четкања ће у потпуности задовољити потребе правилног одржавања оралне хигијене.Ко се ипак навикао на електричну, нека избор буде сонична електрична четкица за зубе”, саветује стоматолог Шегедин.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар