Ускоро стиже пилула која успорава старење!

Научници су открили кључну компоненту процеса старења, и на путу су да направе пилулу, која би могла да продужи људски век за деценију.

Здравље 09.04.2016 | 08:03
Ускоро стиже пилула која успорава старење!

Молекули протеина "киназе 3 гликоген синтазе" (ГСК-3) одговорни су за скраћивање животног века, показује нова студија и предлаже могућност продужења живота искључивањем тих протеина.

Експерименти са воћним мушицама које такође поседују ГСК-3 протеин, показали су употреба мале количине литијума може да инхибира те протеине и тако продужи живот инсеката за 16 одсто.

Истраживања рађају наду да литијум, или можда неки слични медикаменти са мање пропратних ефеката, може да се претвори у пилулу за продужавање људског живота.

Међутим, што је можда још важније, подаци истраживања и откриће овог протеина могли да помогну при спречавању или успоравању развоја болести као што су алцхајмерова, дијабетес, паркинсоново обољење и рак.

„Веома смо узбуђени због ГСК-3. То значи да би све врсте болести које се повезују са старењем могле бити спречене у ближој будућности јер би могле да постану део терапије код средовечних особа“, рекао је доктор Хорхе Иван Кастиљо, главни аутор научне студеије.

Он каже да би прављење овакве пилуле могло да се очекује у наредним деценијама. Научници са Института „Макс Планк“, између осталих, учествују у истраживању и ускоро ће вршити експерименте на сложенијим животињама.

Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

борац

10.04.2016 15:32

Немојте је нама ионако немамо пара за пензије.

ОДГОВОРИТЕ