Куповна моћ три пута гора него у ЕУ

Куповна моћ бх. грађана троструко је лошија у односу на Швајцарце. То показује мапа коју је израдио чешки лингвиста и математичар Јакуб Мариан, а који је БиХ приписао индекс 75, а Швајцарској индекс 221. То значи да бх. држављанин својим примањима може да плати готово три пута мање робе и услуга у односу на Швајцарца.

 

Босна и Херцеговина 09.04.2016 | 07:41
Куповна моћ три пута гора него у ЕУ

Што се тиче региона, за нијансу бољи од Србије (61) и Црне Горе (65), статус нам је доста лошији у односу на становнике Хрватске (84) и Словеније (111).

Мариан је израчунао да бх. грађани могу да позавиде становницима свих богатијих европских држава, пошто је, примјера ради, индекс у Француској 147, у Њемачкој 183, а у Холандији 160, што је неупоредиво више него у БиХ. Иначе, Пољска је означена индексом 100, чиме је она заправо база ове анализе.

Синдикалци истичу да нису изненађени резултатима овог истраживања, те да оно одсликава колико се у БиХ тешко живи.

"Лошу куповну моћ код нас одсликавају мале плате, али и то што су основне животне намирнице у земљама окружења јефтиније. И прехрани и хигијени у иностранству су ниске цијене. Код нас су плате мале, а прехрамбене намирнице веома скупе", наглашава Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС.

Прогнозирајући како ће нам бити у будућности, она није оптимистична.

"Бојим се да нема назнака да ће нам бити боље. Иде се на то и да нам се примања која сада имамо смање, док струја, односно комуналије поскупљују", рекла је Врабичићева.

Резултатима овакве анализе није изненађен ни Месуд Лакота, дугогодишњи борац за права потрошача из Сарајева, који истиче да куповна моћ у БиХ из дана у дан све више опада.

"Нема напретка, идемо уназад. Куповна моћ пада и код средњег слоја људи, а да не говоримо о онима који су у околини линије сиромаштва. Јаз између богатих и сиромашних у БиХ је све већи", нагласио је Лакота.

Додао је да ништа не указује да ће до излаза доћи у наредних неколико година, истичући да о сиромаштву у БиХ свједоче и готово свакодневни штрајкови, као и затварање фирми.

"Ово је невјероватно. Излаз се не назире", закључио је Лакота. Мариан је израдио двије мапе, с тим што друга може послужити ако се којим случајем неко жели преселити у иностранство.

Дакле, ако неко има примања попут пензије у БиХ, никако не би требало да бира богатије европске земље. Он је на тој другој мапи, као базу, узео Њемачку, гдје је индекс 100. Код нас је тај индекс 45, што значи да, ако се неко из БиХ пресели у Њемачку, трошићете дупло више него овдје.

Извор: Независне

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

09.04.2016 07:55

Три пут лошија куповна моћ него у Швајцарско!? Мислим да та процјена није тачна. Барем десет пута је лошија, будимо реални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тракториста

09.04.2016 07:56

Платежне моћи ускоро неће бити никако, какву власт имамо! А, можда бољу нисмо ни заслужили, јер је и истраживање "ИQ Ресеарцх" изнијело податке да смо најглупљи народ у Европи, па није ни чудно што имамо такву несретну власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

09.04.2016 08:00

Мора бити скупо када се ниста не производи,цак и сељаци купују кромпир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

09.04.2016 08:18

Прво прилагодите цијене сходно својим стандардима.Дозволили сте да мафијаски увозницки лоби диктира цијене и једини остварујује профит.Поредит ЦХ гдје су намјернице и роба првог квалитетеа са БХ гдје све сумњивог поријекла је апсурд.Само са цијенама не заостајете у односу на ЦХ.Нека Вам је драги Бог на помоци.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

09.04.2016 08:45

1990год је стигла демократија.Она нас је ријешила свега што је угрожавало наша људска права.Државе , предузећа , имовине итд али смо зато данас господа са бироа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свабо

09.04.2016 09:06

Битно је да ја имам боли ме за народ, казу политицари и одосе на руцак. Цуј -Фадил- једе хоботницу а мати га грахом и пуром одхранила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Математицар

09.04.2016 09:53

Дакле 75 је за нијансу боље од 61 а знатно лосије од 84! Цовјек се несто науци сваки дан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.04.2016 10:35

Вјерујете себи или власти, фрижидеру или телевизору?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АутомобилиБре

24.04.2017 16:03

Ово овде је Балкан!

ОДГОВОРИТЕ