Србац: Нове куће за ромске породице

У оквиру реализације Пројекта стамбеног збрињавања ромских породица, у србачкој општини у току је изградња још двије нове куће за Роме у насељу Црнаја, а до краја јуна биће санирани стамбени објекти за још шест ромских породица у Црнаји, Малим Ситнешима и Кобашу.

Република Српска 08.04.2016 | 14:40
Србац: Нове куће за ромске породице

У овај пројекат биће инвестирано 144.000 марака, од чега је Министарство за људска права и избјеглице обезбједило 120, а општина Србац 24 хиљаде марака. Имајући у виду да је реализацијом првог пројекта у 2012. години вриједног 362.000 марака, нове стамбене јединице добило десет ромских породица, на овај начин ће у општини Србац коначно бити ријешено питање трајног стамбеног збрињавања Рома.

Поводом свјетског Дана Рома, данас је ромске породице којима се граде куће посјетио предсједник Скупштине општине Зоран Ђукић, који је уз честитке за празник изразио задовољство динамиком извођења радова на стамбеним објектима.

„Срећна сам што ћу напокон ријешити стамбено питање и добити нормалне услове за живот са братом Мехмедом и трогодишњим сином Игором“, рекла је Јасмина Хускић. Она је незапослена, а брат повремено ради и, како каже, не би никада били у могућности да сами обезбједе кров над главом. Сада је најважније да некако обезбједе новац за намјештај и прикључак за струју и воду.

Новој кући радује се и петочлана породица Биљане Џаферовић из Црнаје, јер у старој и дотрајалој кући немају ни најминималније услове за боравак, а уз то имају и троје малољетне дјеце. „Коначно ћемо имати властити дом, што је све донедавно био само неостварив сан“, каже пресрећна Биљана.

Роми у Српцу у потпуности су укључени у заједницу и уживају сва права као и остали грађани ове општине. Сва дјеца су обухваћена образовањем, од основне, средње школе, до факултета. Један број је и запослен. Најсиромашнији су на бризи локалне управе, као и сви остали социјални случајеви.

БН ТВ (С. К.)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

08.04.2016 14:30

Роми у СРБачкој општини су већином православне и муслиманске вјероисповјести којима општина може најбоље да помогне тако што њих неће одвијати од већинског СРБског Народа. Дошао је последњи час када треба прекинути У РС ДЈЕЛЕЊЕ СРБа по ВЈЕРСКИЈ и етничкој основи ако не желимо да СРБи као народ због ратова И БЈЕЛЕ куге ускоро не НЕСТАНУ. Због тога Роме треба учити да се они осјећају саставним дјелом већинског СРБског Народа, да они као Роми или Цигани СРБе воле и поштују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

08.04.2016 16:49

Е ,ој Микајло, ти као вегета.

Name

Српчанин

08.04.2016 15:29

Свакоме треба помоћи али не треба стицати политичке поене на биједи и сиротињи.Овдје се не ради о ромској популацији.Нису ове жене Ромкиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

остоја

08.04.2016 16:00

Ја јадан од Дјукића помислио да је глава те куће у изградњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

08.04.2016 16:10

Имењеце ти не знас ко зиви у околини Српца.

ОДГОВОРИТЕ