Srbac: Nove kuće za romske porodice

U okviru realizacije Projekta stambenog zbrinjavanja romskih porodica, u srbačkoj opštini u toku je izgradnja još dvije nove kuće za Rome u naselju Crnaja, a do kraja juna biće sanirani stambeni objekti za još šest romskih porodica u Crnaji, Malim Sitnešima i Kobašu.

Republika Srpska 08.04.2016 | 14:40
Srbac: Nove kuće za romske porodice

U ovaj projekat biće investirano 144.000 maraka, od čega je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice obezbjedilo 120, a opština Srbac 24 hiljade maraka. Imajući u vidu da je realizacijom prvog projekta u 2012. godini vrijednog 362.000 maraka, nove stambene jedinice dobilo deset romskih porodica, na ovaj način će u opštini Srbac konačno biti riješeno pitanje trajnog stambenog zbrinjavanja Roma.

Povodom svjetskog Dana Roma, danas je romske porodice kojima se grade kuće posjetio predsjednik Skupštine opštine Zoran Đukić, koji je uz čestitke za praznik izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova na stambenim objektima.

„Srećna sam što ću napokon riješiti stambeno pitanje i dobiti normalne uslove za život sa bratom Mehmedom i trogodišnjim sinom Igorom“, rekla je Jasmina Huskić. Ona je nezaposlena, a brat povremeno radi i, kako kaže, ne bi nikada bili u mogućnosti da sami obezbjede krov nad glavom. Sada je najvažnije da nekako obezbjede novac za namještaj i priključak za struju i vodu.

Novoj kući raduje se i petočlana porodica Biljane Džaferović iz Crnaje, jer u staroj i dotrajaloj kući nemaju ni najminimalnije uslove za boravak, a uz to imaju i troje maloljetne djece. „Konačno ćemo imati vlastiti dom, što je sve donedavno bio samo neostvariv san“, kaže presrećna Biljana.

Romi u Srpcu u potpunosti su uključeni u zajednicu i uživaju sva prava kao i ostali građani ove opštine. Sva djeca su obuhvaćena obrazovanjem, od osnovne, srednje škole, do fakulteta. Jedan broj je i zaposlen. Najsiromašniji su na brizi lokalne uprave, kao i svi ostali socijalni slučajevi.

BN TV (S. K.)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

08.04.2016 14:30

Роми у СРБачкој општини су већином православне и муслиманске вјероисповјести којима општина може најбоље да помогне тако што њих неће одвијати од већинског СРБског Народа. Дошао је последњи час када треба прекинути У РС ДЈЕЛЕЊЕ СРБа по ВЈЕРСКИЈ и етничкој основи ако не желимо да СРБи као народ због ратова И БЈЕЛЕ куге ускоро не НЕСТАНУ. Због тога Роме треба учити да се они осјећају саставним дјелом већинског СРБског Народа, да они као Роми или Цигани СРБе воле и поштују!

ODGOVORITE
Name

Lazo

08.04.2016 16:49

E ,oj Mikajlo, ti kao vegeta.

Name

Srpčanin

08.04.2016 15:29

Svakome treba pomoći ali ne treba sticati političke poene na bijedi i sirotinji.Ovdje se ne radi o romskoj populaciji.Nisu ove žene Romkinje.

ODGOVORITE
Name

ostoja

08.04.2016 16:00

Ja jadan od Djukića pomislio da je glava te kuće u izgradnji.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

08.04.2016 16:10

Imenjece ti ne znas ko zivi u okolini Srpca.

ODGOVORITE