Шумско газдинство "Борања" на ногама

Не само на Дан заштите природе који је установљен 2009. године, а обележава се сваког 11. априла, већ сваког дана Шумско газдинство „Борања“ у Лозници, које има шумске управе у Ваљеву, Шапцу, крупњу и Малом Зворнику, брине о природи овог дела Србије, чиме подстичу и друге за унапређење човекове средине, поручено је из тог предузећа, које је саставни део Јавног предузећа „Србија шуме“.

Србија 08.04.2016 | 14:00
Шумско газдинство "Борања" на ногама

За Дан заштите природе одабран је 11. април, дан када је пре више деценија, тачније 11. априла 1949. године први пут институционално заштићено једно природно добро – Споменик природе „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања. У Србији је, како кажу у „Борањи“, „шест одсто територије под заштитом, а циљ је да се у наредном периоду повећа број заштићених подручја“.

У Србији су заштићена 474 подручја - пет националних паркова, 17 паркова природе, 16 предела изузетних одлика, 69 резервата, 325 споменика природе и 39 подручја од културног и историјског значаја.

"Приоритет је повећање процента територије Србије под заштитом, односно повећање броја заштићених подручја", истичу из ЈП „Србија шуме“. Заштита природе потребна је Србији можда више него икада. То није само европски и светски стандард који се мора остварити уколико Србија жели да постане равноправни члан међународне заједнице, већ је то витални национални интерес.

"Заштићена природна добра на подручју Шумског газдинсва „Борања“ су Рајац, површине 1200 хектара, Забалац 11,о8 хектара, Црна Река 60,16 хектара, све у ваљевском крају, као и Данилова коса површине шест хектара у Рађевини, те Клисура реке Трешњице површине 595,38 хектара, Мачков камен површине 11,38 хектара, у општини Љубовија и Столице површине 12,96 хектара код Крупња", прича дипломирани шумарски инжењер из „Борање“ Наташа Банковић.

Укупна површина заштићених природних добара је 1.303,36ха. што износи 3,57% укупне површине. Шумско газдинство “Борања“ је прва у Србији извршила сертификацију шума по ФСЦ стандарду, па је добила и сертификат 4. октобра 2007. године. Сертификат подразумева одговорност, односно газдовање по строгим светским стандардима, што би у преводу значило газдовање шумама на еколошки прихватљив, социјално праведан и економски исплатив начин.

Шумско газдинство „Борања“ из Лознице ће Дан заштите природе обележити радно на подручују Шумске управе „Шабац“ и Шумске управе „Ваљево“. У Шумској управи „Шабац“ запослени радници чистиће отпад на локацији „Иверак“, која гравитира селима Горњи Добрић, Брадићи и Јадранска Лешница. У Шумској управи „Ваљево“ стално запослени радници вршиће пошумљавање у региону „Маглеш јеље“, где ће бити засађено 1700 садница смрче.

БН ТВ (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар