Šumsko gazdinstvo "Boranja" na nogama

Ne samo na Dan zaštite prirode koji je ustanovljen 2009. godine, a obeležava se svakog 11. aprila, već svakog dana Šumsko gazdinstvo „Boranja“ u Loznici, koje ima šumske uprave u Valjevu, Šapcu, krupnju i Malom Zvorniku, brine o prirodi ovog dela Srbije, čime podstiču i druge za unapređenje čovekove sredine, poručeno je iz tog preduzeća, koje je sastavni deo Javnog preduzeća „Srbija šume“.

Srbija 08.04.2016 | 14:00
Šumsko gazdinstvo "Boranja" na nogama

Za Dan zaštite prirode odabran je 11. april, dan kada je pre više decenija, tačnije 11. aprila 1949. godine prvi put institucionalno zaštićeno jedno prirodno dobro – Spomenik prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja. U Srbiji je, kako kažu u „Boranji“, „šest odsto teritorije pod zaštitom, a cilj je da se u narednom periodu poveća broj zaštićenih područja“.

U Srbiji su zaštićena 474 područja - pet nacionalnih parkova, 17 parkova prirode, 16 predela izuzetnih odlika, 69 rezervata, 325 spomenika prirode i 39 područja od kulturnog i istorijskog značaja.

"Prioritet je povećanje procenta teritorije Srbije pod zaštitom, odnosno povećanje broja zaštićenih područja", ističu iz JP „Srbija šume“. Zaštita prirode potrebna je Srbiji možda više nego ikada. To nije samo evropski i svetski standard koji se mora ostvariti ukoliko Srbija želi da postane ravnopravni član međunarodne zajednice, već je to vitalni nacionalni interes.

"Zaštićena prirodna dobra na području Šumskog gazdinsva „Boranja“ su Rajac, površine 1200 hektara, Zabalac 11,o8 hektara, Crna Reka 60,16 hektara, sve u valjevskom kraju, kao i Danilova kosa površine šest hektara u Rađevini, te Klisura reke Trešnjice površine 595,38 hektara, Mačkov kamen površine 11,38 hektara, u opštini Ljubovija i Stolice površine 12,96 hektara kod Krupnja", priča diplomirani šumarski inženjer iz „Boranje“ Nataša Banković.

Ukupna površina zaštićenih prirodnih dobara je 1.303,36ha. što iznosi 3,57% ukupne površine. Šumsko gazdinstvo “Boranja“ je prva u Srbiji izvršila sertifikaciju šuma po FSC standardu, pa je dobila i sertifikat 4. oktobra 2007. godine. Sertifikat podrazumeva odgovornost, odnosno gazdovanje po strogim svetskim standardima, što bi u prevodu značilo gazdovanje šumama na ekološki prihvatljiv, socijalno pravedan i ekonomski isplativ način.

Šumsko gazdinstvo „Boranja“ iz Loznice će Dan zaštite prirode obeležiti radno na područuju Šumske uprave „Šabac“ i Šumske uprave „Valjevo“. U Šumskoj upravi „Šabac“ zaposleni radnici čistiće otpad na lokaciji „Iverak“, koja gravitira selima Gornji Dobrić, Bradići i Jadranska Lešnica. U Šumskoj upravi „Valjevo“ stalno zaposleni radnici vršiće pošumljavanje u regionu „Magleš jelje“, gde će biti zasađeno 1700 sadnica smrče.

BN TV (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar