"Отворени фашизам и страх од Срба!"

Документарни филм "Десно, два, три, скреће ли Европа удесно?" приказан је у уторак увече на немачко-француском културном каналу Арте и у њему се говори о порасту деснице у Европи на примерима Немачке, Француске, Пољске и Хрватске.

Регион 08.04.2016 | 13:21
"Отворени фашизам и страх од Срба!"

Филм потенцира на томе како се десница храни страхом, а то је за Немачку страх од избеглица, Мађарску од Рома, Француску од муслимана, а за Хрватску страх од Срба, пише Зидојче Цајтунг.

У тексту се говори о томе да се у Хрватској радикалне тенденције испољавају кроз "певање фашистичких песама и продају нацистичких меморабилија" приликом прославе Олује. Књижевница Славенка Дракулић каже да је то "као кад би неко у Берлину на празник дошао са свастиком".

Осим ње у филму се појављује и председник Хрватске чисте странке права, Иван Тепеш, као и председник подмлатка странке Франо Чирко. Хрватског министра културе, Златка Хасанбеговића, у филму називају ревизионистом, а приказана је и његова фотографија са спорном капом на глави.

Зидојче у тексту пише како се у Хрватској све више фашизма види на улицама и да се то отворено толерише.

У филму се појављују снимци деце са усташким капама, зидови кућа украшени усташким симболима, мушкарца који свира тамбуру, жена која маше заставом итд. Фотографија која је објављена уз овој текст потписана је речима: "Људи плешу на улицама Книна уз фашистичке песме које су у тој замљи забрањене".

Извор: Јутарњи лист/Блиц

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

зумба

08.04.2016 11:27

Некако се мозе схватити фасизам у Хрватској и Њемацкоји али у Францускоји Пољскојј......

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо

08.04.2016 12:53

И ја се чудим за Пољаке. Таманили их и Немци и Руси.

Name

ре:зумба

08.04.2016 21:55

Стокхолмски синдром.

Name

Мирогој

08.04.2016 11:39

Устаски нестаслуци, ови и нема појма ко су биле устасе, ста су радили Србима, Јеврејима, Ромима и неистомисљеницима. Хрватска је једина земља у Европи која се не поноси својим ( иако занемаривим ) антифасизмом, него НДХазијом. У њиховим сколама се не уци да су постојали логори за вријеме другог свј.рата итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зумба

08.04.2016 11:41

Салзем се. Ал има и у Србији цетницких

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧЕДА

08.04.2016 11:48

ЛАЖУ, ЛАЖУ, ЛАЖУ у Хрватској нема усташа нити фашизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

08.04.2016 13:44

Ни у Србији нема стража оног што се зваше Дража, само се љуби прича о лику кога зову Чича.

Name

дон Кихот

08.04.2016 12:33

Историја српског народа је недвосмислено и чињенично испреплетена страдањем и масовним убиствима од стране оних за које смо мислили да су нам добре комшије и да смо исти народ-Хрвата и муслиман. и у првом свјетском рату , аи прије њега када је Стаечевић избацио пароле "Сјекире за срб и Сбе на врбе " , па до другог свјетског рата гдје су нас у оба пута "брача издала и окренула леђа" и пришли непријатељима , а све у циљу стварања САМОСТАНЕ ХРВАТСКЕ државе....зато је Шешељ у праву у Бих и Хрватској је "нестало" преко 5 милиона Срба...да нетреба мрзити , али нити заборавити да само сами и јединствени можемо бити јаки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПУТин

08.04.2016 17:53

Чуј "Зидојче Цајтунг"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

10.04.2016 08:39

Како на Западу да знају ста је фасизам,кад они у сколама не уце историју-само дизу тегове,развијају тијело и ходају празних глава-такав нацин је њихова култура,а то кроз маркетинг це да наметну и нама! Наса омладина то прихвата-немој да се зацудимо када се и нама деси фасизам,јер они који не мисле су једна аморфна маса погодна за манипулацију и свакакво обликовање!

ОДГОВОРИТЕ