Како Рх фактор утиче на трудницу и бебу?

На површини еритроцита, као саставни део мембране, налази се око сто антигена који узрокују стварање антитела.

Здравље 08.04.2016 | 08:52
Како Рх фактор утиче на трудницу и бебу?

“Најзначајнији је Д антиген који је присутан у око 85 одсто популације. Они су Рх позитивни. Физиолошка функција Рх антигена није потпуно позната, иако је у трудноћи овај систем врло важан јер може довести до проблема”, објашњава гинеколог Сенка Саболовић Рудман.

Резус фактор заправо је мали “плус” или “минус” поред крвне групе сваког од нас. Ако жена има негативан Рх, а отац детета позитиван, значи да и дете може наследити позитиван фактор. Ако Рх негативна мајка носи Рх позитивно дете ,може бити великих проблема ако дође до контакта мајчине и бебине крви током трудноће. Тада еритроцити прелазе у постељицу, улазе у феталну циркулацију и вежу се за еритроците које разарају. Мајчино тело детектује дететову крв као страно тело и ствара антитела.

“Развија се фетални хидропс и анемије које могу довести до смрти плода. Значајнији проблеми очекују се код вишероткиња. У првој трудноћи у којој Рх негативна мајка носи Рх позитивно дете обично настаје мала количина антитела која углавном не изазива теже болести код новорођенчета. Наиме, треба око шест до осам недеља да започне стварање антитела”, објашњава гинеколог.

Свака Рх негативна трудница која је родила Рх позитивно дете мора 72 сата након порођаја или интервенције у трудноћи (нпр. амниоцентеза) добити анти Д имуноглобулине (Рхогам) уз претходну проверу да је Кумбсов тест негативан, што значи да нема антитела.

То је важно јер током порођаја мајчин организам може створити већу количину антитела која су потенцијално опасни за следеће трудноће. Зато се даје ињекција којом се смањује појава анти Д имунизације.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар