Ко се боји полицијске сарадње ЦГ и БиХ?

Вада Републике Српске затражила је на дашњој сједници да српски члан Предсједништва БиХ Одлуку о ратификацији Протокола о прекограничном надзору између Савјета министара БиХ и Владе Црне Горе прогласи деструктивном по витални национални интерес Републике Српске.

Регион 07.04.2016 | 19:05
Ко се боји полицијске сарадње ЦГ и БиХ?

Влада Српске сматра да је овим протоколом надлежност МУП-а Српске пребачена на Дирекцију за координацију полијских тијела БиХ,али из СДС-а тврде да нема преноса надлежности те да је спорни Протокол усаглашен још за вријеме мандата СНСД-а у Савјету министара и Предсједништву БиХ.

У једном члану Протокола,који је крајем прошле године потписао министар безбједности Драган Мектић а прије два дана ратификовало Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ, наводи се да је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ надлежни орган у односу Уговорних страна.За владу Српске то је неприхватљиво.

,,Тумачење Владе и МУП-а Републике Српске је да се на овај начин преноси надлежност са Републике Српске на БиХ'', каже потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић.

,,Не ради се ни о каквом преносу надлежности,а ако је Влада Српске хтјела да покрене механизам заштите виталног националног интереса требали су то урадити прије три године'', одговара потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић.

Пандуревић подсјећа да је 27.марта 2013. Савјет министара,у чијем сазиву су тада била три министра из реда СНСД-а,прихватио поменути Протокол и прослиједио га Предсједништву БиХ чији је предсједавајући тада био Небојша Радмановић.

,,Предсједништво БиХ је 8.маја 2013.прихватило Протокол и обавезало тадашњег министра безбједности да тај Протокол потпише. Зашто је тај исти Протокол, сада када га је потписао министар Мектић, одједном постао споран'', пита се Пандуревић и тврди да се ради о добром и корисном документу.

,,Не видимо ништа лоше у томе да се омогући да МУП Републике Српске јури криминалце из Српске у Црној Гори и обрнуто. Протокола који то омогућава могу се бојати само криминалци'', истиче Пандуревић и подсјећа да су медији већ објавили информације да је дио новца опљачан преко Бобар банке изнијет управо у Црну Гору.

,,Ако се неко плаши да ће сада СИПА у потрази за криминалцима из Бобар банке отићи у Црну Гору и треба да се плаши. Свим поштеним грађанима Републике Српске поручујемо да мирно спавају јер овог протокола треба да се плаше само криминалци'', тврди Пандуревић.

Пандуревић додаје да је Дирекција за координацију полицијских тјела БиХ према закону који је усвојен за мандата СНСД-а,надлежна за координацију сарадње полицијских агенција из БиХ и међународних агенција.

Она појашњава да је случају овог Протокола Дирекција надлежна само да МУП Црне Горе службено обавијести да ће припадник или више њих неке од полицијских агенција или МУП-а,доћи на терориториију Црне Горе у потрази за криминалцем или доказима о криминалу, те да затражи да им се у обављању послова на територији Црне Горе,обезбједе овлаштења која имају и припадници МУП-а Црне Горе.

Погледајте прилог БН ТВ

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

тако је

07.04.2016 17:36

Треба подхитно онемогуцити маневарски простор за бјезанију оних који су упропастили ово друство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

07.04.2016 18:01

Какав нацијонални интерес ако је полиција ту да хвата лопове без обзира из које дрзаве долазе.Полицијске сарадње постоје и са Србијом и Хрватском засто немозе са Ц.Гором?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

07.04.2016 18:09

Ако ти кажеш да мирно спавамо ОК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИДЕ ВЛАДЕ

07.04.2016 18:16

МА ДАЈТЕ, Е ОВО САМО КОД НАС ИМА, ЧУЈ БОРБА ПРОТИВ КРИМИНАЛА ДЕСТРУКТИВНА ПО НАШ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС. ЛУДА ЗЕМЉА, НЕМА ШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

07.04.2016 19:41

Зауставити бјезање криминалаца до трецег кољена и похапсити вратити народу и дрзави оплацкану имовину

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦГ

07.04.2016 21:01

Боји се Миле Додик када оде код Миле Дјукановица да за њим не апуца Перица Станиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разум

09.04.2016 12:18

Борба против криминала ће се десити онда кад гађани пресуде и смакну оне који сада владају и хараче. Ту је прави почетак борбе против криминала. Дефинтивно је ненормално стање имати толико више него очигледних примјера јавно објављених афера које се мјере у милионима, а владајућа структура пасивна, штавише штити криминал. Дно дна.

ОДГОВОРИТЕ