Ko se boji policijske saradnje CG i BiH?

Vada Republike Srpske zatražila je na dašnjoj sjednici da srpski član Predsjedništva BiH Odluku o ratifikaciji Protokola o prekograničnom nadzoru između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore proglasi destruktivnom po vitalni nacionalni interes Republike Srpske.

Region 07.04.2016 | 19:05
Ko se boji policijske saradnje CG i BiH?

Vlada Srpske smatra da je ovim protokolom nadležnost MUP-a Srpske prebačena na Direkciju za koordinaciju polijskih tijela BiH,ali iz SDS-a tvrde da nema prenosa nadležnosti te da je sporni Protokol usaglašen još za vrijeme mandata SNSD-a u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH.

U jednom članu Protokola,koji je krajem prošle godine potpisao ministar bezbjednosti Dragan Mektić a prije dva dana ratifikovalo Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH, navodi se da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nadležni organ u odnosu Ugovornih strana.Za vladu Srpske to je neprihvatljivo.

,,Tumačenje Vlade i MUP-a Republike Srpske je da se na ovaj način prenosi nadležnost sa Republike Srpske na BiH'', kaže potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović.

,,Ne radi se ni o kakvom prenosu nadležnosti,a ako je Vlada Srpske htjela da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa trebali su to uraditi prije tri godine'', odgovara potpredsjednik SDS-a Aleksandra Pandurević.

Pandurević podsjeća da je 27.marta 2013. Savjet ministara,u čijem sazivu su tada bila tri ministra iz reda SNSD-a,prihvatio pomenuti Protokol i proslijedio ga Predsjedništvu BiH čiji je predsjedavajući tada bio Nebojša Radmanović.

,,Predsjedništvo BiH je 8.maja 2013.prihvatilo Protokol i obavezalo tadašnjeg ministra bezbjednosti da taj Protokol potpiše. Zašto je taj isti Protokol, sada kada ga je potpisao ministar Mektić, odjednom postao sporan'', pita se Pandurević i tvrdi da se radi o dobrom i korisnom dokumentu.

,,Ne vidimo ništa loše u tome da se omogući da MUP Republike Srpske juri kriminalce iz Srpske u Crnoj Gori i obrnuto. Protokola koji to omogućava mogu se bojati samo kriminalci'', ističe Pandurević i podsjeća da su mediji već objavili informacije da je dio novca opljačan preko Bobar banke iznijet upravo u Crnu Goru.

,,Ako se neko plaši da će sada SIPA u potrazi za kriminalcima iz Bobar banke otići u Crnu Goru i treba da se plaši. Svim poštenim građanima Republike Srpske poručujemo da mirno spavaju jer ovog protokola treba da se plaše samo kriminalci'', tvrdi Pandurević.

Pandurević dodaje da je Direkcija za koordinaciju policijskih tjela BiH prema zakonu koji je usvojen za mandata SNSD-a,nadležna za koordinaciju saradnje policijskih agencija iz BiH i međunarodnih agencija.

Ona pojašnjava da je slučaju ovog Protokola Direkcija nadležna samo da MUP Crne Gore službeno obavijesti da će pripadnik ili više njih neke od policijskih agencija ili MUP-a,doći na teroritoriiju Crne Gore u potrazi za kriminalcem ili dokazima o kriminalu, te da zatraži da im se u obavljanju poslova na teritoriji Crne Gore,obezbjede ovlaštenja koja imaju i pripadnici MUP-a Crne Gore.

Pogledajte prilog BN TV

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

tako je

07.04.2016 17:36

Treba podhitno onemoguciti manevarski prostor za bjezaniju onih koji su upropastili ovo drustvo!

ODGOVORITE
Name

posten

07.04.2016 18:01

Kakav nacijonalni interes ako je policija tu da hvata lopove bez obzira iz koje drzave dolaze.Policijske saradnje postoje i sa Srbijom i Hrvatskom zasto nemoze sa C.Gorom?

ODGOVORITE
Name

OO7

07.04.2016 18:09

Ako ti kažeš da mirno spavamo OK.

ODGOVORITE
Name

ВИДЕ ВЛАДЕ

07.04.2016 18:16

МА ДАЈТЕ, Е ОВО САМО КОД НАС ИМА, ЧУЈ БОРБА ПРОТИВ КРИМИНАЛА ДЕСТРУКТИВНА ПО НАШ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС. ЛУДА ЗЕМЉА, НЕМА ШТА.

ODGOVORITE
Name

galeb

07.04.2016 19:41

Zaustaviti bjezanje kriminalaca do treceg koljena i pohapsiti vratiti narodu i drzavi oplackanu imovinu

ODGOVORITE
Name

CG

07.04.2016 21:01

Boji se Mile Dodik kada ode kod Mile Djukanovica da za njim ne apuca Perica Stanic.

ODGOVORITE
Name

Razum

09.04.2016 12:18

Borba protiv kriminala će se desiti onda kad gađani presude i smaknu one koji sada vladaju i harače. Tu je pravi početak borbe protiv kriminala. Defintivno je nenormalno stanje imati toliko više nego očiglednih primjera javno objavljenih afera koje se mjere u milionima, a vladajuća struktura pasivna, štaviše štiti kriminal. Dno dna.

ODGOVORITE