ЕЛ - анализа и најава: Почело је посљедње одбројавање!

Незапамћена драма у Групи Ф достиже врхунац - седам клубова и прегршт комбинација! А Црвена звезда чека ЦСКА или Лаборал кућу...?!

Кошарка 07.04.2016 | 19:00
ЕЛ - анализа и најава: Почело је посљедње одбројавање!

Куцнуо је час - почиње последње одбројавање! Евролигашки караван стигао је до последње станице у Топ 16 фази, где ће се искрцати и стопама Ефеса, Дарушафаке, Уникахе, Цедевите и Жалгириса кренути још три клуба за које више нема места у елити. Последње коло досад незапамћене драме у елитном такмичењу донеће и коначне одговоре на најважнија питања - ко ће у Групи Е заузети другу позицију, а пре свега - ко ће све из Групе Ф отићи даље и са које позиције?

Док у првом случају о предности домаћег терена одлучују Локомотива и Панатинаикос, много већа неизвесност влада у групи где још ништа није решено. Чак седам клубова и даље не зна финални распоред снага, а једини који су заправо сигурни су ЦСКА и Лаборал Кућа. Један од та два клуба долази у Београд на бар један сусрет са Црвеном звездом. С друге стране Барселона, Химки, Реал, Бамберг и Олимпијакос сада више немају право на грешку и цео сплет исхода одлучиће много тога.

БОРБА ЗА ПРВО МЕСТО

Лаборал Кућа у последње коло улази са идентичним скором као ЦСКА (9-4), али Армејци имају можда и кључну предност из међусобних дуела. Дакле, да би тим из Виторије био први, ЦСКА мора да изгуби од Олимпијакоса у Пиреју у петак. Наравно, екипа Велимира Перасовића мора да порази Бамберг у Немачкој. Међутим и Бамберг и Олимпијакос и даље јуре своје место у четвртфиналу и нема сумње да ће свим силама ићи на победу. За московског великана предност је то што ће пре свог дуела у Грчкој већ знати исход окршаја у Немачкој, па ће на основу тога моћи да се постави како жели.

ДРУГА, ТРЕЋА И ЧЕТВРТА ПОЗИЦИЈА

Не памти се када је последње коло Топ 16 фазе толико тога одлучивало, посебно у једној групи. У овом тренутку најближи пролазу даље су Барселона и Химки.

Последње коло у четвртак и отвара Барселона гостовањем одавно испраћеном Жалгирису. Биће то четврти окршај два клуба ове сезоне, а упркос томе што је литвански клуб једном славио, против Барселоне за тријумф на свом терену не зна пуних 16 година. Екипа Шарунаса Јасикевичијуса уписала је тек једну рецку у последња четири меча код куће у свим такмичењима. Чети Ћавија Пасквала победа дефинитивно доноси пролаз даље и трећу позицију, без обзира на исход осталих мечева. Уједно ће аутоматски елиминисати и Бамберг и Олимпијакос, ма како завршили своје дуеле.

Међутим, каталонски великан готово извесно иде у четвртфинале чак и ако не успе да слави у Литванији. Само у случају да Бамберг слави против Лаборала, односно да Химки буде бољи од Реала у Мадриду и Олимпијакос од ЦСКА - Барселона неће бити у плеј-офу. У свим осталим варијантама Барса иде даље.

За Химки ствар је врло јасна - победа даје пролаз даље, пораз елиминацију и ту нема превише филозофије. Добра ствар за госте је та што су ушли у серију од пет победа, док Краљевићи изгледају као да им се кошарка и не игра превише ове сезоне, а у последњих шест мечева имају четири пораза и две тесне победе, над Сарагосом и Мурсијом после продужетка!

Што се Реала тиче - пораз значи да ће Европа сигурно добити новог владара, док победа доноси карту за доигравање, осимако Жалгирис, Олимпијакос и Лаборал Кућа не остваре победе. Тада за састав Пабла Ласа неће бити места. Химки је већ једном славио у Мадриду, у групној фази, али се Реал касније осветио са два везана успеха у Подмосковљу. Да ли је време за освету? Сазнаћемо већ вечерас.

Док је Барса у најбољој, Олимпијакос и Бамберг су у најлошијој ситуацији и практично само промили држе два тима у животу. Осим победе над ЦСКА, играчи Јаниса Сфаиропулоса морају да се надају да ће Жалгирис, Лаборал Кућа и Реал победити своје ривале у четвртак. Тада ће бити оверена последња карта за нокаут фазу. У супротном дуел са ЦСКА у петак неће имати резултатски значај за домаћина, већ ће се играти за образ и престиж.

Рачунајући само званичне утакмице два клуба, Олимпијакос је на свом терену савладао ЦСКА тек три пута у последњих 18 година, али се троструки шампион Европе налази у победничкој серији од девет утакмица у Дворани мира и пријатељства. ЦСКА је доживео поразе на последња два евролигашка гостовања - Бамбергу и Барселони, па се у Пиреју надају да ће тако бити и у петак. Ако ништа друго, бар би могли да учине велику услугу Црвеној звезди.

За Бамберг једину улогу игра победа над Лаборалом, али и тријумфи Жалгириса, Олимпијакоса и Химкија. Једино тако играчи Андрее Тринкјерија могу до четврте позиције. Иначе, Бамберг на свом терену ове сезоне има тек један пораз у укупно десет утакмица и за Лаборал Кућу биће тврд орах.

За Групу Е остаје једина недоумица - ПАО или Локомотива на другој позицији. Ако Панатинаикос слави против Ефеса у четвртак као гост, Локомотиви ће бити потребна победа над Дарушафаком у Истанбулу за место иза Фенера. Два тима имају изједначи резултат (9-4), али Руси имају бољу разлику у међусобним окршајима са Зеленима. И једни и други имаће тешке задатке у турској метрополи, јер ће и Ефес и Дарушафака играти на победу.

Нека игре крену, европска клупска кошарка биће у свом најблиставијем издању!

ГРУПА Е - ПОСЛЕДЊЕ КОЛО:

Четвртак:

19.30 Анадолу Ефес – Панатинаикос

Петак:

19.00 Цедевита - Црвена звезда
19.00 Дарушафака – Локомотива
20.45 Уникаха - Фенербахче

ТАБЕЛА: Фенербахче 11-2, Локомотива 9-4, Панатинаикос 9-4, Црвена звезда 7-6, Ефес 6-7, Дарушафака 4-9, Уникаха 3-10, Цедевита 3-10.

ГРУПА Ф - ПОСЛЕДЊЕ КОЛО:

Четвртак:

18.45 Жалгирис – Барселона
20.00 Бамберг - Лаборал Кућа
20.45 Реал Мадрид - Химки

Петак:

20.45 Олимпијакос - ЦСКА

ТАБЕЛА: ЦСКА 9-4, Лаборал 9-4, Барселона 7-6, Химки 7-6, Реал Мадрид 6-7, Бамберг 6-7, Олимпијакос 6-7, Жалгирис 2-11.

Коментари / 0

Оставите коментар