EL - analiza i najava: Počelo je posljednje odbrojavanje!

Nezapamćena drama u Grupi F dostiže vrhunac - sedam klubova i pregršt kombinacija! A Crvena zvezda čeka CSKA ili Laboral kuću...?!

Košarka 07.04.2016 | 19:00
EL - analiza i najava: Počelo je posljednje odbrojavanje!

Kucnuo je čas - počinje poslednje odbrojavanje! Evroligaški karavan stigao je do poslednje stanice u Top 16 fazi, gde će se iskrcati i stopama Efesa, Darušafake, Unikahe, Cedevite i Žalgirisa krenuti još tri kluba za koje više nema mesta u eliti. Poslednje kolo dosad nezapamćene drame u elitnom takmičenju doneće i konačne odgovore na najvažnija pitanja - ko će u Grupi E zauzeti drugu poziciju, a pre svega - ko će sve iz Grupe F otići dalje i sa koje pozicije?

Dok u prvom slučaju o prednosti domaćeg terena odlučuju Lokomotiva i Panatinaikos, mnogo veća neizvesnost vlada u grupi gde još ništa nije rešeno. Čak sedam klubova i dalje ne zna finalni raspored snaga, a jedini koji su zapravo sigurni su CSKA i Laboral Kuća. Jedan od ta dva kluba dolazi u Beograd na bar jedan susret sa Crvenom zvezdom. S druge strane Barselona, Himki, Real, Bamberg i Olimpijakos sada više nemaju pravo na grešku i ceo splet ishoda odlučiće mnogo toga.

BORBA ZA PRVO MESTO

Laboral Kuća u poslednje kolo ulazi sa identičnim skorom kao CSKA (9-4), ali Armejci imaju možda i ključnu prednost iz međusobnih duela. Dakle, da bi tim iz Vitorije bio prvi, CSKA mora da izgubi od Olimpijakosa u Pireju u petak. Naravno, ekipa Velimira Perasovića mora da porazi Bamberg u Nemačkoj. Međutim i Bamberg i Olimpijakos i dalje jure svoje mesto u četvrtfinalu i nema sumnje da će svim silama ići na pobedu. Za moskovskog velikana prednost je to što će pre svog duela u Grčkoj već znati ishod okršaja u Nemačkoj, pa će na osnovu toga moći da se postavi kako želi.

DRUGA, TREĆA I ČETVRTA POZICIJA

Ne pamti se kada je poslednje kolo Top 16 faze toliko toga odlučivalo, posebno u jednoj grupi. U ovom trenutku najbliži prolazu dalje su Barselona i Himki.

Poslednje kolo u četvrtak i otvara Barselona gostovanjem odavno ispraćenom Žalgirisu. Biće to četvrti okršaj dva kluba ove sezone, a uprkos tome što je litvanski klub jednom slavio, protiv Barselone za trijumf na svom terenu ne zna punih 16 godina. Ekipa Šarunasa Jasikevičijusa upisala je tek jednu recku u poslednja četiri meča kod kuće u svim takmičenjima. Četi Ćavija Paskvala pobeda definitivno donosi prolaz dalje i treću poziciju, bez obzira na ishod ostalih mečeva. Ujedno će automatski eliminisati i Bamberg i Olimpijakos, ma kako završili svoje duele.

Međutim, katalonski velikan gotovo izvesno ide u četvrtfinale čak i ako ne uspe da slavi u Litvaniji. Samo u slučaju da Bamberg slavi protiv Laborala, odnosno da Himki bude bolji od Reala u Madridu i Olimpijakos od CSKA - Barselona neće biti u plej-ofu. U svim ostalim varijantama Barsa ide dalje.

Za Himki stvar je vrlo jasna - pobeda daje prolaz dalje, poraz eliminaciju i tu nema previše filozofije. Dobra stvar za goste je ta što su ušli u seriju od pet pobeda, dok Kraljevići izgledaju kao da im se košarka i ne igra previše ove sezone, a u poslednjih šest mečeva imaju četiri poraza i dve tesne pobede, nad Saragosom i Mursijom posle produžetka!

Što se Reala tiče - poraz znači da će Evropa sigurno dobiti novog vladara, dok pobeda donosi kartu za doigravanje, osimako Žalgiris, Olimpijakos i Laboral Kuća ne ostvare pobede. Tada za sastav Pabla Lasa neće biti mesta. Himki je već jednom slavio u Madridu, u grupnoj fazi, ali se Real kasnije osvetio sa dva vezana uspeha u Podmoskovlju. Da li je vreme za osvetu? Saznaćemo već večeras.

Dok je Barsa u najboljoj, Olimpijakos i Bamberg su u najlošijoj situaciji i praktično samo promili drže dva tima u životu. Osim pobede nad CSKA, igrači Janisa Sfairopulosa moraju da se nadaju da će Žalgiris, Laboral Kuća i Real pobediti svoje rivale u četvrtak. Tada će biti overena poslednja karta za nokaut fazu. U suprotnom duel sa CSKA u petak neće imati rezultatski značaj za domaćina, već će se igrati za obraz i prestiž.

Računajući samo zvanične utakmice dva kluba, Olimpijakos je na svom terenu savladao CSKA tek tri puta u poslednjih 18 godina, ali se trostruki šampion Evrope nalazi u pobedničkoj seriji od devet utakmica u Dvorani mira i prijateljstva. CSKA je doživeo poraze na poslednja dva evroligaška gostovanja - Bambergu i Barseloni, pa se u Pireju nadaju da će tako biti i u petak. Ako ništa drugo, bar bi mogli da učine veliku uslugu Crvenoj zvezdi.

Za Bamberg jedinu ulogu igra pobeda nad Laboralom, ali i trijumfi Žalgirisa, Olimpijakosa i Himkija. Jedino tako igrači Andree Trinkjerija mogu do četvrte pozicije. Inače, Bamberg na svom terenu ove sezone ima tek jedan poraz u ukupno deset utakmica i za Laboral Kuću biće tvrd orah.

Za Grupu E ostaje jedina nedoumica - PAO ili Lokomotiva na drugoj poziciji. Ako Panatinaikos slavi protiv Efesa u četvrtak kao gost, Lokomotivi će biti potrebna pobeda nad Darušafakom u Istanbulu za mesto iza Fenera. Dva tima imaju izjednači rezultat (9-4), ali Rusi imaju bolju razliku u međusobnim okršajima sa Zelenima. I jedni i drugi imaće teške zadatke u turskoj metropoli, jer će i Efes i Darušafaka igrati na pobedu.

Neka igre krenu, evropska klupska košarka biće u svom najblistavijem izdanju!

GRUPA E - POSLEDNJE KOLO:

Četvrtak:

19.30 Anadolu Efes – Panatinaikos

Petak:

19.00 Cedevita - Crvena zvezda
19.00 Darušafaka – Lokomotiva
20.45 Unikaha - Fenerbahče

TABELA: Fenerbahče 11-2, Lokomotiva 9-4, Panatinaikos 9-4, Crvena zvezda 7-6, Efes 6-7, Darušafaka 4-9, Unikaha 3-10, Cedevita 3-10.

GRUPA F - POSLEDNJE KOLO:

Četvrtak:

18.45 Žalgiris – Barselona
20.00 Bamberg - Laboral Kuća
20.45 Real Madrid - Himki

Petak:

20.45 Olimpijakos - CSKA

TABELA: CSKA 9-4, Laboral 9-4, Barselona 7-6, Himki 7-6, Real Madrid 6-7, Bamberg 6-7, Olimpijakos 6-7, Žalgiris 2-11.

Komentari / 0

Ostavite komentar