Хрвати праве проблем и региону и ЕУ

Дан након што је саопштено, па оповргнуто, да Хрватска омета Србију на путу евроинтеграција, не престају да стижу поруке о намерама наших комшија.

Регион 07.04.2016 | 17:00
Хрвати праве проблем и региону и ЕУ

Ипак, говори се и о будућим односима двеју земаља.

Из Загреба поручују да се стандарди које намеће ЕУ морају поштовати, док је одговор Београда да желимо добре односе, шта год неко у окружењу радио.

Ко ће коме ако неће свој своме - Хрватска, комшијски, Србији жели срећан пут ка ЕУ, али под својим условима.

“Србија мора задовољавати неке стандарде које намеће ЕУ и које смо ми морали усвајати кроз мукотрпне преговоре који су трајали шест година. Према томе, све зависи од Србије. А, чујте, оно, универзална јурисдикција и тако, оно, не може Србија фигурирати као мини Хаг. Према томе, то се треба са њима договорити и о њима зависи темпо њихових преговора и закључења поглавља 23”, навео је хрватски вицепремијер Томислав Карамарко.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је његов одговор да шта год неко радио, Србија жели добре односе, да српски брод сигурно плови и да ће се тако и наставити.

"Закон о ком они говоре, то је закон из 2003. године, људи... То није закон који смо јуче или прекјуче усвојили. На основу тог закона смо ми ухапсили људе одговорне за злочине на Овчари и у Сребреници, али морам да признам да не разумем увек све...“, додао је Вучић.

Маја Бобић из Европског покрета сматра да потез Хрватске није изненађење, али упозорава да инсистирање на том питању квари не само добре суседске односе, већ шаље лошу поруку и за саму ЕУ.

Са друге стране, Александар Попов из Центра за регионализам истиче да је ово најгори могући моменат за такав потез Хрватске, у тренутку када је постигнут својеврсни консензус око захтева Србије за отварање нових поглавља.

”Мислим да би била јако лоша порука што се тиче кредибилитета, озбиљности, али и политичке мудрости и Хрватске, али и Европске уније да се то сада постави као неко питање које не може да се превазиђе”, додао је Попов.

Према његовим речима, односи са Хрватском већ дуже време генерално иду у лошем смеру, а два фактора могу све ово да расплету.

”Један фактор би морао да буде Брисел, други фактор би морала да буде нека велика сила која би морала има утицаја на Хрватска, а то је, несумњиво, Немачка. Да ли ће она то урадити, то је питање, јер ми гајимо добре односе са Немачком, али невоља је у томе што је Брисел окупиран својом кризом, а његове темеље баш поткопавају овакви потези”, истакао је Попов.

Попов каже да Хрватска сада има прилику да покаже свој уцењивачки капацитет и да је једно сигурно - наставиће тим путем.

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Сина

07.04.2016 15:21

Бице како казу сефови у ЦКСК-ЕУ али овај пут у Бриселу,а Хрвати не би били то сто јесу да не покусавају правити проблем тамо где га нема,само заборавили су да немају висе утицај као у YУ,бас ме интересује како це ово да заврси?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цГ

07.04.2016 15:49

ОВАЈ ПУТ САМ НА СТРАНИ ХРВАТСКЕ,ДА БИ НАМ НАШКОДИЛИ ПРАВЕ НАМ УСЛУГУ! ДРЖИМ ИМ ПАЛЦЕ САМО ЧВРСТО А МИ СМО ЗА БРАТСКУ РОССИЈУУУУ. ХРВАТИ САМО НАПРЕД,МОЈЕ ЧЕСТИТКЕ-НЕДАЈТЕ,НЕДАЈТЕ,НЕДАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

07.04.2016 16:01

Еу тек ће да види кога је. Примила код себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

НДХ СИВА ЗОНА

07.04.2016 16:04

ХРБАТИ НИКАКО НЕ МИСЛЕ ДА ОДГОВАРАЈУ ШТО СУ УБИЈАЛИ ДЈЕЦУ У ИНОФМРМАМА ЈНА 1991 ГОДИНЕ У ВРИЈЕМЕ ДОК ЈЕ ЈУГОСЛАВИЈА ПОСТОЈАЛА А НДХ НИЈЕ ПОСТОЈАЛА. ТО ЊИМА КО СИВА ЗОНА. МАЛО ПРЕКОСУТРА. АКО ЈЕ ТО УСЛОВ ДА СРБИ ИДУ У ЕЕВРОПУ ПА ДОПБРО НЕЋЕМО НИ У ЕВРОПУ. ПРОПАЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс

07.04.2016 16:29

Браво браћо хрвати не дајте нам у еу молим вас то је супер што нам радите има те пуну подршку за то поздрав лепој вашој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

07.04.2016 17:28

Кад заврси Србија преузме Хрвацка тако је увјек било па по напаценој БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцег

07.04.2016 18:52

Па зар то немозе велики црвени водја заврсити Вуцицу преко свога велико пријатеља цовица,свакао је за њрга цовиц једини преставник у пресједниству бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

07.04.2016 20:14

Узимајуци у обзир способност ових као мање црвених не би се зацудио уопсте,мада у овом слуцају неце то он ријесити,сами це они себе разријесити било каквих глупих питања...